Réway: Postup jsme si nezasloužili. Nově bude hrát za Montreal

Foto: Vladimír Koláček

18. května 2016, 10:47

Adam Bagar

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje, AKTUALIZOVÁNO) Měl patřit k oporám slovenského národního celku, jeho výkony však zůstaly dost daleko za očekáváním. Útočník Martin Réway se na světovém šampionátu v ruském Petrohradu nepředstavil v tom nejlepším světle, když za sedm utkání nasbíral pouhý jeden bod. "Chtěl jsem pomoct týmu, ale nevyšlo to. Je to hodně málo," přiznává bývalý střelec Sparty, který zatím nemá jasno o svém dalším angažmá.

Zájem o něj mají také zástupci Montrealu. Ostatně sám generální manažer Marc Bergevin se s Martinem Réwayem střetl přímo v dějišti letošního šampionátu. "Normálně jsme se spolu jen bavili," přiznává jednadvacetiletý útočník. "Ale určitě jsem se tady nepřijel nějak zviditelnit," zdůrazňuje Réway, který se během turnaje bodově trápil. Za sedm zápasů nakonec zapsal jen jednu nahrávku a nepotvrdil roli produktivního střelce.

"Slovenská pozitiva na MS? Asi žádná nejsou."

"Chtěl jsem určitě víc bodů, od toho jsem tady taky byl," uvědomuje si Réway, který jen těžko hledá příčiny svého trápení. "Už od prvních zápasů jsem cítil nepohodu na hokejce, puky mi odskakovaly a nedokázal jsem se prosadit ani jeden na jednoho," jmenuje slovenský útočník, jenž se cítil lépe až v klíčovém duelu s Američany, kdy přijal novou roli a místo na centru se představil na jednom z křídel druhé slovenské formace.

"Paradoxně jsem se tam cítil lépe, když jsem neměl tolik defenzivních úkolů a věnoval se více ofenzivní činnosti. Bylo to asi jediné utkání, kdy jsem se cítil dobře a vytvořil si nějaké šance," potvrzuje slovenský hráč po výhře 3:2 v prodloužení, které však Slovákům postup nepřineslo. "Nepamatuju si, že bych něco takového zažil. Je to celkem paradox. I Marku Daňovi to tam po celou dobu nepadá a najednou dá vítězný gól," nechápe.

Slováci předvedli podstatně lepší výkon než v předchozích vystoupeních, kdy prohráli s Němci a Bělorusy, gól pak dokonce nedokázali vstřelit Kanadě a Finsku. "Řekli jsme si, že už musíme hrát aktivněji, což se myslím povedlo. Všichni kluci zahráli dobře, jen to přišlo celkem pozdě. Myslím, že jsme chtěli vyhrát více než Američané. Oni podle mě nesehráli moc dobré utkání a my byli lepším celkem. Bodík jim však stačil k postupu."

Slováci si možná vybrali štěstí už o několik dní dříve, kdy díky ostatním výsledkům mohli stále pomýšlet na postup mezi osmičku nejlepších. "Bylo to celkem o náhodě a o štěstí, že jsme si to pořád ještě mohli sami uhrát. Je škoda, že nám to nevyšlo. Na druhou stranu jsme si postup za předchozí zápasy nezasloužili," přiznává Martin Réway, který naráží především na zpackaný duel s Bělorusy, kteří v závěru otočili skóre z 0:2 na 4:2.

"Kdybychom tam uhráli aspoň bod, tak jsme ve čtvrtfinále. Udržet výhru do konce, tak se nám pak v dalším průběhu turnaje hrálo lépe. Čtyři góly za třetinu je strašně moc, pokazili jsme si to sami," má jasno slovenský talent, který se jen těžko snaží najít nějaká pozitiva na slovenské hře v průběhu turnaje. "Asi žádná nejsou," vyhrkne Réway. Ten jen kvituje zlepšení v početních výhodách, které měla Cígerova družina na MS nejhorší.

"Proti Americe už to tolik špatné nebylo. Vytvořili jsme si v nich velký tlak, ale oni to dokázali skvěle blokovat," potvrzuje bývalý hráč pražské Sparty, který sezonu zakončil ve švýcarském Fribourgu. Ale teď se těší na zasloužený odpočinek. "Po sezoně, která i kvůli zraněním nebyla z mé strany dobrá, jsem dost vyčerpaný. Potřebuju si teď odpočinout, nabrat sílu, oddechnout a dobře se připravit na nový ročník," zakončuje Réway.

AKTUALIZOVÁNO 18.48: Ten Réway stráví v zámoří. Potvrdily se spekulace o námluvách s Canadiens, kteří s talentovaným slovenským útočníkem podepsali tříletou nováčkovskou smlouvu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz