Rekordy, postup Dukly i Vsetína aneb TOP 10 událostí za rok 2017

Foto: Jiří Grulich, hc-vsetin.cz

31. prosince 2017, 14:41

Marek Hedbávný

Je 31. prosinec 2017 – ideální čas k bilancování brzy už minulého roku. Co se za posledních dvanáct měsíců událo ve WSM Lize?

Legenda je zpátky

Jihlava prošla těžkým play off, kde až v sedmém semifinálovém zápase vyřadila Kladno. Přestože mnoho opor bylo otlučených a hrálo se sebezapřením, Dukla zvládla i baráž a po dvanácti letech postoupila na úkor Karlových Varů do extraligy.

Nová hvězda

Jedním z lídrů jihlavského mužstva byl Jiří Říha, který v základní části WSM Ligy stanovil nové prvoligové rekordy mezi obránci: dal 20 gólů a přidal 24 asistencí. Po postupu zamířil do Mladé Boleslavi.

Čachotský (znovu) králem produktivity

Jihlavský kapitán Tomáš Čachotský získal 52 bodů a potřetí v kariéře ovládl kanadské bodování první ligy. Nejlepším střelcem soutěže se s 22 brankami stal kladenský Jan Kloz.

Motor mistrem

Nebyla to Jihlava, ale České Budějovice, které vyhrály WSM Ligu. Pohár by samozřejmě raději vyměnily za postup – v baráži totiž selhaly.

České Budějovice vyhrály WSM Ligu.

České Budějovice vyhrály WSM Ligu. | Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Osobnosti na Kladně

Ještě smutněji než Motor dopadlo Kladno. Rytíři se totiž do baráže nepodívali a potřetí za sebou skončila jejich cesta za návratem do extraligy už v play off – přestože za ně hrála taková jména jako Petr Ton, Jiří Burger, František Ptáček nebo Petr Tenkrát.

Místo Mostu Vsetín

Druhou nejvyšší soutěž na jaře opustil Most, kterého nahradil úspěšný kvalifikant ze Vsetína. Valaši jsou pro WSM Ligu velkým oživením – víc fanoušků chodí pouze na Motor.

Známá jména

Ve WSM Lize dnes působí řada hokejových osobností: Václav Nedorost, Filip Novák, Petr Vampola, Zdeněk Kutlák, Anton Kurjanov, Václav Skuhravý, Vladimír Sičák nebo Tomáš Divíšek.

Roubíkovy tisícovky

Ústecký tahoun Jaroslav Roubík zaznamenal na začátku sezony 1 000. kanadský bod i 1 000. start v první lize. Obě hodnoty jsou historickými rekordy soutěže. 

Zrušení sestupu

WSM Liga prošla před startem sezony mnoha změnami: poslední tým nebude sestupovat a soutěž se postupně rozšíří o vítěze druhé ligy. Tato změna má pomoci s výchovou mladých hráčů. Dále se zrušilo předkolo a všechna utkání řídí čtyři rozhodčí.

Rozšířené statistiky

Tipsport extraliga a WSM Liga mají od této sezony nejlepší statistický servis ze všech evropských soutěží. V první lize se měří čas na ledě, počet zblokovaných střel, ale i Corsi a další analytická data.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz