Radost se dívat, ale byly tam chyby, říká Jandač. Bude smolař Galvas fit?

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

První duel Euro Hockey Challenge se povedl. Čeští hokejisté v Příbrami přehráli Švýcary 5:1, hlavně v úvodní polovině utkání předváděli nápaditý hokej plný aktivity a nadšení. "První třetina dobrá, pak už to bylo horší. Začali jsme trošku kupit chyby, možná přišlo malinké, takové to české uspokojení," hodnotí Josef Jandač. "Soupeř vysunul forčeking, my mu dávali laciné puky. Možná jen díky jejich nešikovným řešením po našich chybách nedošlo na větší drama. Zkušenější soupeř by nás asi trestal víc."

Byla docela škoda, že hokejisté nevytěžili z velkého tlaku víc. Skóre mohlo narůstat, protivník se však pořád držel na dostřel. Navíc výkon reprezentantů poněkud srážely drobné nepřesnosti. "Máme to v povaze. Nastoupíme, jsou tam dobré momenty. Ale na to, co jsme předváděli v úvodu, bylo vedení 2:0 málo. Potom jaksi opadne hlad po gólech, začneme přehrávat situace místo toho, abychom je řešili s tlakem a důrazem do brány. Soupeř může ožít, třeba díky gólu z přesilovky a podobně," pokračuje kouč.

V českém výběru nastoupilo pět mezistátních nováčků a několik dalších hokejistů, kteří mají s elitní scénou skromné zkušenosti. "Přišlo mi, že tam byla malinká nervozita," zmiňuje Jandač. Některé čerstvé tváře se líbily. Výkony z play off si přenesl Martin Kaut, do zranění se držel Jakub Galvas. Kvalitní momenty ukázali další hráči. "Mladí mají pohyb, dobré věci dopředu. Trošku mi to připomínalo výběr hráčů do 23 let na Světovém poháru. Byla radost se na to dívat, ale také se objevily chyby. A nedostatky ve hře dozadu," upozorňuje trenér.

David Tomášek: Začátek byl vynikající

V dalších zápasech dostanou nováčci výraznější prostor. "Jsou tady od toho, ale mládí na druhou stranu není zásluha. Tihle kluci musejí něco předvést. Není to jen o tom, že si budeme říkat: to je budoucnost našeho hokeje." Také kouč soupeř Patrick Fischer představil v Příbrami několik mezinárodně málo známých jmen. "Mají mladý výběr, jsme na tom podobně. U nás je pár zkušených hráčů, ať už v první lajně Robin Hanzl, Andrej Nestrašil. Tam je vidět, že hokej hrají trošku jinak. To samé Roman Horák s Michalem Řepíkem."

Utkání proti výběru Helvétského kříže si bude dlouho pamatovat jeden z noviců Jakub Galvas. Olomoucký obránce otevřel v 9. minutě skóre, ale pak odstoupil pro zranění. "Dostal úder loktem nebo ramenem na bradu  Odjel na vyšetření do nemocnice v Motole, na stomatochirurgii a neurologii, aby si ho prohlédli. Myslím, že to bude na odborné šití v puse. Nedá se vyloučit otřes mozku," přiblížil lékař Tomáš Vyskočil. Bude Galvas natolik fit, aby mohl pokračovat v přípravě na mistrovství světa? "Nedokážu říci. Ono se to trošku vyvíjelo. Poté, co jsem Jakuba ošetřil na střídačce, se vrátil a hrál. Ale když nastupoval do druhé třetiny, tak zjistil, že mu není dobře.Tudíž jsme ho stáhli, Teď počkáme na výsledek vyšetření." 

Roman Horák: Za stavu 3:0 jsme polevili

Pro čtvrteční odvetu Galvas k dispozici nebude, sestava dozná i dalších změn. "Chci do hry Romana Červenku, Michala Birnera asi ještě pošetřím. Pokud nebude mít nikdo z dalších útočníků problémy, nehrál by Michal Řepík," připomíná Josef Jandač. "Nasadíme sedm beků. Původně jsme chtěli dát volno dvěma obráncům a odehrát to na šest. Ale tím, že vypadl Galvas, pojedeme takhle. Do branky půjde Patrik Bartošák," uzavírá.

Sestřih utkání EHCH: Česko – Švýcarsko 5:2

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz