První hattrick v extralize. Robert Říčka řídil zlínské vítězství

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

12. prosince 2016, 8:50

Michal Sedláček

Zápas mezi Zlínem a Vítkovicemi měl jednoho jasného hrdinu. Tím byl zlínský útočník Robert Říčka, jenž si připsal svůj první hattrick v extraligové kariéře. Dva góly vstřelil z prostoru před brankou a další přidal v nájezdech. Čepice na led však nepřistály a o jeho skvělém počinu ani pořádně nevěděl trenér Martin Hamrlík.

„Teď mi řekli, že dal Říča tři góly. To jsem nevěděl. On v šatně chodil s obaleným pukem, že dal hattrick, a já říkám: A kdy?" bavil po zápase na tiskové konference přítomné novináře trenér Martin Hamrlík. Říčka za svůj počin vděčí i nově zvolenému stylu přesilovek. Trenéři tlačí hráče před branku a ten kdo se v tomto prostoru má pohybovat je právě sedmadvacetiletý útočník.

„Přesilovky jsme teď trochu změnili. Poslední zápasy nám to moc nešlo. V Litvínově tam bylo málo střel. Hrál jsem teda v druhé přesilovkové lajně a řekli jsme si, že to takto budeme hrát. Ať máme hráče před brankou a co nejvíce střílíme. Párkrát se to tam odrazilo, dobře jsem se zorientoval a podařilo se mi to dostat do brány," vysvětluje havířovský rodák, jemuž po zápase zřejmě přibylo i několik modřin. „Před brankou to bolí, ale dnešní hokej je takový. Padá hodně gólů z dorážek, takže to musíme hrát takto," nabádá.

Nebýt zranění Petra Holíka, jenž odstoupil v průběhu zápasu, Říčka by nájezd asi nejel. „Potom už jsem si věřil, ale jinak na nájezdy nejsem určený. Petr Holík měl ale nějaké zdravotní problémy a tak trenéři vybrali mě a podařilo se mi to proměnit," těšilo skromného sympaťáka, který v nájezdu zvolil blafák do bekhendu. „Na tréninku jezdí nájezdy všichni a mám pár variant nacvičených a toto byla jedna z nich," přiznává. Vítkovicím nepomohla ani výměna brankářů po prvním nájezdu. „Všiml jsem si, že už se tam před nájezdy rozcvičoval, tak jsem si první myslel, že nás chtějí jen zmást, navíc když na první šel Bartošák. Tak to zkusili. První nájezd chytil, druhý už ne, dobře pro nás," směje se.

„Říča v šatně chodil s obaleným pukem, že dal hattrick, a já říkám: A kdy?"

Byl to Říčkův první hattrick v extralize. Kdy tedy naposledy vstřelil tři góly za zápas? „V Havířově jsem myslím dal hattrick, ale už si to nepamatuji, už je to asi dávno," usmívá se a je docela spokojen i s dvěma body. „Vyhráli jsme a to je důležité. V tom závěru se pak už mohlo stát cokoliv, takže to asi bereme, ale vzhledem k tomu průběhu, kdy jsme dvakrát vedli, je to trochu škoda, mohly být ty body tři."

Extraligu nyní čeká reprezentační přestávka, ale Zlín žádná přestávka rozhodně nečeká. Právě naopak. Hráči si hodně máknou. Trenéři totiž s kondicí svých hráčů spokojeni vůbec nejsou. „Bude to celkem náročné. Od soboty máme ten program vyvěšený a volno je jenom v pondělí. Máme dvoufázové tréninky, nějakou posilovnu, takže toho bude dost," odkrývá náplň tréninků hrdina zápasu Robert Říčka.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz