Proti Švédům chytá Rittich. Mladí dravci hrají spolu, u Červenky je Faksa

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Po odpoledním příletu si čeští hokejisté ve Stockholmu poprvé zatrénovali. Na ledě stadionu Hovet, v těsném sousedství haly Globen, pilovali Češi souhru na prvního soupeře. Ve čtvrtek od 19 hodin vyzvou v Södertälje domácí Švédy, kteří nasadí několik zvučných posil z NHL. "Bude to pro nás velmi těžká prověrka," konstatuje asistent Jaroslav Špaček.

Hodinovou přípravu absolvoval kompletní tým, ve Stockholmu se aktuálně chystá 31 hráčů. Švédské hry proběhnou ve stejném termínu jako loni Carlson Hockey Games, bude na nich tudíž k vidění několik zajímavých hokejistů z NHL Švédové jich mají víc, ale český národní tým také disponuje kvalitou. Jeden z krajánků se představí i v brance. "Chytat bude David Rittich. Takhle jsme se domluvili, v prvním utkání na švédském turnaji dostane přednost," potvrzuje Špaček.

Gólman Calgary zazářil v neděli proti Rusům, na pardubickém ledě dostal Rittich jediný gól a vydatně přispěl k vítězství. Teď zapíše druhý mezistátní start a rád by si řekl o větší důvěru směrem k mistrovství světa. Podobný záměr mají rovněž Pavel Francouz a Dominik Furch, David Rittich ovšem odmítá, že by z toho pramenila přehnaná rivalita. "Není to žádná špatná konkurence, spíš taková zdravá. Myslím, že jsme všichni tři normální kluci a dobří kamarádi. Vzájemně nás to posouvá a trošku kope do zadku ve smyslu, že chceme být lepší než ten druhý. Ale zároveň si navzájem neděláme žádné podpásovky," připomíná Rittich.

Bude to největší prověrka před MS, ví Špaček

Český národní tým v minulém vzájemném duelu Švédy porazil 3:1. Teď se ale očekává daleko těžší šichta. "Domácím přijely posily z NHL, musíme se na to připravit stejně jako pak na další zápasy. Bude to velká prověrka. U Švédů jsou teď silnější hráči, kteří toho umí víc než ti, co byli v Pardubicích." Středeční večerní trénink byl rozdělen do několika částí. "Zaměřil jsme se hlavně na přechod z obranného pásma do útočného, dělali jsme i hru pět na pět ve třetině. Máme některé nové kluky, potřebujeme vyladit určité chyby, kterých jsme se dopouštěli v minulých zápasech. Samozřejmě jsme se věnovali také přesilovkám a oslabením," přibližuje Špaček.

V základní sestavě chybějí Krejčík a Zohorna z brněnské Komety, stejně tak třinecký David Musil. Všichni v neděli dohráli extraligové finále, do akce půjdou až o víkendu. Třináctým útočníkem pro duel se Švédy bude Kaut, zadák Polášek patrně nebude zapsán na turnajovou soupisku a vedle léčby zranění se zapojí jen do tréninku.

Čekám hokej ve vysokém tempu, hlásí Faksa

Zajímavě zní složení útočných formací. Kapitán Červenka bude v elitní letce spolupracovat se zámořskými posilami Faksou a Frk, pro něhož to ve čtvrtek bude reprezentační premiéra. Beze změn zůstává formace Hanzla s Nestrašilem a Stránským na křídlech, po léčbě zraněného zápěstí poprvé naskočí Řepík, hrát bude s Horákem a Kubalíkem. Ve čtvrté řadě se pak sejdou mladí dravci Zadina, Chlapík a Chytil.

Trenéři testují jednotlivce, hledají optimální složení obran či útoků, ale také dbají na to, aby žádnou z oveček před mistrovstvím světa zbytečně nepřetížili. Proto je okruh hokejistů velmi početný. "Máme deset přípravných zápasů, šest posledních hrajeme během deseti dní. Proto jsme chtěli rozložit zátěž, přidala se i nějaká zranění. Důležité také je, aby si někteří kluci odpočinuli. Máme tu finalisty extraligy, dáme jim extra čas, aby se z toho mohli trošku probrat a připravit se," uzavírá Jaroslav Špaček.

Předpokládaná sestava české reprezentace proti Švédsku:

Rittich - Pavlík, Jordán, Sklenička, Moravčík, Pyrochta, Hrbas, Pláněk, Klok - Frk, Faksa, Červenka - Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský - Řepík, Horák, D. Kubalík - Zadina, Chlapík, Chytil - Kaut.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz