Proti Čechům jsme byli lepší, tvrdí Arťuchin. Zvažuje účast v boxerském turnaji rváčů

20. května 2011, 9:00

Václav Jáchim

Na mistrovství světa se o něm hodně mluvilo, bohužel ne zrovna v lichotových souvislostech. Ruský útočník Jevgenij Arťuchin není špatný hokejista, jinak by se svého času nedostal do NHL, ale v Bratislavě zaujal především nefér hrou, tvrdými ataky a záludnými fauly. Problémy s ním měli Češi, Finové i Kanaďané, tenhle špinavec párkrát přehnal důraz, což vyvolalo velkou odezvu. Jako smyslů zbavený si počínal především v prvním vzájemném duelu proti České republice, kdy vyřadil ze hry Milana Michálka a Karla Rachůnka, během Českých her v Brně se pro změnu serval se třemi Finy najednou.

Na mistrovství světa si tahle hokejová "Godzilla" zahrála poprvé. A neúspěšně. "Samozřejmě jsme chtěli získat medaili, myslím, že jsme k ní neměli daleko. Alespoň to mohl být bronz. Hráli jsme mnohem lépe než Češi, hlavně v první třetině, jenže pak jsme se takříkajíc porazili sami. Je to velká škoda, ovšem musíme se s tím vyrovnat. Bude lepší tiše zapomenout, i když to jde těžko," přiznává Arťuchin v rozhovoru pro deník Sport-Express.

Ruský tým doplatil na to, že jeho hráči nebyli tak hladoví jako v letech 2008 nebo 2009. Silná generace nasbírala spoustu úspěchů, v Bratislavě ale byla docela z formy. Ovečkin neviditelný, Kovalčuk měl pár záblesků, řada dalších to samé. Sborná dvakrát prohrála s naším národním týmem, podlehla Německu, horko těžko přetlačila Slováky. Rusové sice zvládli čtvrtfinále s Kanadou, ovšem každý musel vidět, že tenhle tým nebyl v extra pohodě.

Arťuchin si myslí, že z toho mohl být lepší výsledek. Ale to není podstatné. Silákovi s nevídanými fyzickými parametry (196 centimetrů, 116 kilogramů) zbyla jen malá útěcha, pyšný je zejména na své akce z utkání osmifinálové skupiny proti České republice. "Pamatujete si na moji srážku s Rachůnkem? Jeho přilba odletěla do druhé řady na tribunu, museli ji hledat. To byl fyzický souboj, jak má být," buší se do prsou.

Ani pár dní po šampionátu nechápe, že na turnaji jde o něco jiného. Arťuchin si připsal par zářezů, může se pyšnit neoficiálním primátem pro gorilu turnaje, ale medaile mají jiní. Když v rozhovoru pro ruský list uslyšel dotaz, jestli jedním z důležitých bodů ruského neúspěchu v utkání o bronz nebyl jeho souboj s Rachůnkem, po němž u mantinelu vypadla tabule plexiskla, hodně se naštve.

"O jakém souboji to mluvíte? To byl přece obyčejný herní moment. Speciálně jsem dal možnost Rachůnkovi, aby mě trefil, přijal jsem úder na sebe, aby hra pokračovala a nebylo přerušení. A plexisklo nevydrželo," volí hodně zvláštní komentář k situaci, která potěšila všechny české fanoušky. Zkušený bek si prostě Arťuchina našel a ukázal, že i takového hromotluka lze šikovně přišpendlit na mantinel. To samé se v prvním vzájemném duelu povedlo také Židlickému.

Je trošku smutné, že za zákroky na hlavu chválil Arťuchina trenér Bykov, ale tak to prostě chodí. Moderní hokej - to nejsou jen šikovní bruslaři, střelci, předvídaví obránci. Nepřekvapí, že o Arťuchina byl velký zájem v KHL. "Ozvalo se mi víc klubů, ale mojí prioritou byl nadále Petrohrad. Vedli jsme jednání, trošku se táhla. Proč? Vedení klubu za prvé čekalo na příchod nového trenéra, pak se všechno prodloužilo tím, že jsem hrál mistrovství světa. Nechtěl jsem se během turnaje rozptylovat," vysvětluje.

Hned po šampionátu došlo k dohodě, Arťuchin podepsal s SKA nový dvouletý kontrakt. Pikantní je, že bude hrát pod vedením Miloše Říhy, jenž na útočníkovu adresu nešetřil kritikou během série play off mezi Petrohradem a Atlantem. "Nevím, co přesně Říha řekl, jen jsem něco zaslechl," krčí raměny bývalý hráč Tampy Bay nebo Anaheimu. Český trenér tehdy mimo jiné naznačil, že Arťuchin není hokejista, ale provokatér, kterého zajímají jiné věci než hra.

Teď se oba sejdou v jednom mužstvu. "Co k tomu říci. Věřím, že trenér tehdy reagoval z pozice týmu, proti němuž jsem hrál. Doufám, že teď budeme s Říhou dobře spolupracovat. Během jednání jsem se vedení klubu ptal, co si o mně myslí hlavní trenér. Dali mi najevo, že český kouč má o moje služby zájem," říká s tím, že jeho výkony neměly vliv na finanční podmínky ve smlouvě. Všechno podstatné už prý bylo domluveno před šampionátem.

Nyní bude Arťuchin odpočívat, i když před sebou má jednu zajímavou výzvu. "Měl bych se zúčastnit boxerského turnaje hokejových rváčů," naznačuje. Akci chystají v lotyšské Rize, bitkaři obléknou rukavice a rozdají si to v pěstních soubojích jako klasičtí boxeři. Ale klání je s otazníkem, vliv může mít nedávné úmrtí Dereka Boogarda i ochota hráčů k účasti. "Uvidíme, jestli se to uskuteční. Mohlo by to být zajímavé. Ale pro mě je samozřejmě hlavní nová sezona, turnaj v boxu by byl jen letním zpestřením," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz