Promarněná šance, mrzí trenéra Vůjtka. Na střídačku se už nikdy nepostaví

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. května 2016, 19:56

Václav Jáchim

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Dal herní tvář týmu s mnoha nováčky, dokázal z mužstva vymáčknout parádní výhry nad Rusy či Švédy. Trenér Vladimír Vůjtek je machr. Ačkoli mezi jeho svěřenci chyběla řada opor z NHL a dalších lig, tenhle zkušený bard vytvořil odhodlanou smečku dříčů, jež vybojovala první místo ve skupině a pak mocně zápasila s Američany o postup do semifinále. Bohužel, nepovedlo se. "Vyřazení mrzí, ale celkově se nemáme za co stydět. Hráčům jsem po utkání poděkoval," říká.

Tahle trpká bitva, jež skončila porážkou 1:2 po nájezdech, byla posledním zápasem, který Vladimír Vůjtek odkoučoval ze střídačky. Šéf dvojnásobných vítězů ruské nejvyšší soutěže i dvou národních týmů bere pomyslný klobouk a odchází. Trénovat už nikdy nebude. "Je to definitivní. Rozhodl jsme se už dřív," přiznává. Milovaný sport ovšem neopouští. "Mám určitou nabídku z Vítkovic," doplňuje. Nicméně u elitního výběru pokračovat nebude ani jako konzultant.

Není k vzteku - vypadnout z tak povedeného turnaje po nájezdové loterii?
"Samozřejmě, turnaj se vždycky hodnotí podle čtvrtfinále. Jestli je mužstvo úspěšné nebo ne. My jsme odehráli perfektní šampionát, v každém zápase jsme získali aspoň bod. Poslední utkání rozhoduje, my sice brali jeden bod, ale není nám nic platný. V penaltách jsme zklamali. A postoupila Amerika."

Bylo to jen o nájezdech, nebo jste viděl příčiny porážky také v normální době či v prodloužení?
"Určitě nešlo jen o penalty. Od začátku to z naší strany bylo nervózní, prvních deset minut jsme se hledali. Pak jsme se zlepšili, byly tam dobré příležitosti a přesilovky. Ale ty nám na celém turnaji nešly. Kdyby se nám povedlo zvýšit na 2:0, nebo posléze přidat na 2:1, zápas by se vyvíjel jinak. Ale to už jsme tady říkali i v některých předchozích utkáních. Vstřelili jsme jeden gól, to je málo. I když branka Ameriky padla trošku z ofsajdu."

Projevila se v klíčovém duelu menší zkušenost českého týmu?
"Myslím, že ani ne. Spíš jsme nehráli dobře přesilovky. Mužstvo, které chce postupovat, je má proměnit. Amerika také nebyla v početních výhodách úspěšná. Ale přece jen - Rusové dávají, Kanada také. Silné týmy, které budou hrát dál, jsou v situacích pět na tři nebo na čtyři lepší."

Můžete popsat, jak probíhal výběr hráčů na nájezdy? Kašpar byl asi jasný.
"Teď se o tom bude hodně mluvit. proč ten a ne ten. Zohorna dal v první třetině trestné střílení, tak jsme věřili, že promění znovu. Petr Koukal dává v klubu, věřil si na ně. Samozřejmě nehrál, je to sporné. Penaltu udělal nejlépe, položil si brankáře, ale puk potom nezvedl z bekhendu. A Lukáš Kašpar? Neznám hráče, který by dával všechny penalty. On jich proměnil strašně moc, týmy už ho asi měly také přečteného, podívaly se na video. Americký brankář mu tam v prvním momentě postavil beton a Lukáš zajel dost daleko, také puk trošku zvedl."

Nepřemýšlel jste o tom, že byste na nájezdy poslal Pavla Francouze?
"Měli jsme to připravené, pokud by Dominik pustil první penaltu. Ale Furch ji chytil, ke změně nebyl důvod." 

Co jste řekl hráčům po zápase?
"Především jsem jim poděkoval, protože na turnaji hráli celou dobu dobře. Na to, jak se mužstvu nevěřilo, jsme myslím podali dobrý výkon. I ta odezva byla dobrá. Silným soupeřům jsme stačili v pojetí hry, což byl velký příslib. Ale jak jsem řekl - hodnotí se čtvrtfinále. Byl bych moc rád, kdybychom zápas s Amerikou zvládli. Pak bychom mohli říci, že stačíme světové špičce. Porážka je na tom všem kaňkou."

Český hokej čeká na radost, na úspěch po delší době. Mrzí vyřazení o to víc?
"Určitě. Je to promarněná šance. Myslím, že Amerika nebyla lepší. Byli jsme minimálně vyrovnaným soupeřem. Ovšem hokej je o štěstí - a to se nás v zápase nějak nedrželo."

Národní mužstvo po vás přebírá Josef Jandač, byl to pro vás poslední zápas trenérské kariéry?
"Ano, byl. Je to definitivní. Jedině že bych udělal nějaký záskok třeba na 14 dní. Byl jsem rozhodnutý delší dobu, v podstatě od Vánoc."

Přijmete nabídku zůstat v realizačním týmu pro Světový pohár? Kupříkladu jako konzultant? 
"Ne. Ukončil jsem kariéru a mladým trenérům se už do toho nebudu plést."

S jakým pocitem uzavíráte práci u české reprezentace?
"Musím říci, že jsem na mužstvo hrdý. Kaňkou je, že jsme nepostoupili dál. Ale všichni tady pracovali skutečně skvěle. Celý tým i ten realizační byl v symbióze. Bez jakýchkoli konfliktních situací. Všichni jsme šli za svým cílem, který se ve sportu ne vždy povede. Teď jsme zklamání,ale řekl bych, že ve mně to nezůstane zase tak dlouho. Klady byly velké, nemáme se za co stydět. Prohrát na penalty, čtvrtfinále - nebyli jsme a nebudeme první ani poslední. Tohle je vždycky trošku o štěstí."

Končit po těch letech není určitě jednoduché. Kdy ve vás rozhodnutí uzrálo?
"Já už to chtěl udělat minulý rok. Kdyby nepřišel ten problém u Vládi Růžičky, tak by k tomu došlo. Reprezentaci jsem vzal z toho důvodu, že jsem nikdy nebyl u národního mužstva. A pak bych si to vyčítal. Proto jsme si také vzal o asistenta víc, abych na práci nebyl sám. Na to jsem se už necítil. Teď mohu říci, že spolupráce byla velice dobrá, neměla jediný zádrhel. Našli jsme určitý způsob hry, který mužstvu vyhovoval."

Jak bude teď vypadat váš další život?
"Uvidíme. Možná budu dál dělat něco u hokeje, neříkám, že ne. Jinak zahrádka, tenis (usměje se)."

Takže místo konzultanta u reprezentace z vás může být konzultant ve Vítkovicích?
"Nevím, jak to nazvat. Mám tam nějakou nabídku. Ale není to pozice na střídačce."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz