Prohra, po které se tleská. Stateční Češi přes USA do finále nepřešli

Foto: iihf.com

(ČELJABINSK, od našeho zpravodaje) Češi si vedli statečně, po senzačním vyřazení Kanady ale podobně šokující výsledek nezopakovali a v semifinále MS 18 prohráli s USA 1:4. Skóroval Libor Zábranský. Druhou možnost, jak získat medaili, budou mít junioři v neděli od 12:30, kdy v bitvě o bronz vyzvou Švédy.

Ne, nehrál se opatrný hokej. Už od prvních minut šance střídala šanci. Hrozili Češi (párkrát hodně nebezpečně), bohužel ale i USA – a to podstatně více.

Úvodní gól ze 4. minuty, kdy ukázal svoje schopnosti mimořádný talent Jack Hughes, Česko nepoložil. Junioři dřeli stejně jako proti Kanadě a byli odvážní ve hře do útoku. Tentokrát to ovšem vázlo v obraně: Američané se až moc často dostávali do přečíslení, přičemž dvakrát zachránila naši reprezentaci tyčka. A hlavně – několikrát ji zachránil výtečný Lukáš Dostál.

Strhující hokej pokračoval i v prostřední části. V čase 21:04 zařídil Američanům dvougólové vedení Oliver Wahlstrom, který se na turnaji trefil už posedmé. Stejný hráč se ve 29. minutě rozjel k trestnému střílení poté, co obránce Vojtěch Doktor zalehl při mele v brankovišti puk. Wahlstroma však vychytal Dostál. 

Čeljabinská aréna přála českému týmu a ve 31. minutě se rozjásala – Jan Jeník zavezl kotouč do útočné třetiny, tam ho přenechal Liborovi Zábranskému a ten střelou ke vzdálenější tyči překonal Spencera Knighta. Zábranský se rozjel ke spoluhráčům, skočil do jejich objetí a na střídačce se vytvořil hlouček radujících se Čechů.

Bohužel – stav 2:1 svítil na kostce nad ledem a v televizní grafice jen chvíli. Ve 36. minutě vrátil Američanům klid obránce Spencer Stastney, který vystřelil od modré čáry a díky skvěle clonícím spoluhráčům skóroval.

Ve 43. minutě přišel zlomový okamžik utkání – USA zásluhou Tylera Weisse odskočily na rozdíl tří gólů. Tak individuálně skvělý tým, jaký má Amerika, už si vedení vzít nenechal a nepřipustil ani výraznější drama. 

Američané po výhře 4:1 postupují do finále, kde se potkají s Finy. USA obhajují titul, navíc budou mít šanci získat už 11. titul z dosud 20 uskutečněných ročníků MS 18. V této věkové kategorii prostě dominují.

Češi se v neděli v poledne utkají se Švédskem o bronz. Poslední medaili (stříbrnou) získala osmnáctka v roce 2014.

USA – ČESKO 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Hughes (Wahlstrom, Farabee), 22. Wahlstrom (Farabee), 36. Stastney (Wise, Miller), 43. Weiss (Stastney) – 31. Zábranský (Kvasnica, Jeník).
Rozhodčí: Alarie (Kanada), Holm – Nordlander (Švédsko), Šišlo (Rusko).
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 47:17.
Diváci: 6459.
Nejlepší hráči: Oliver Wahlstrom – Libor Zábranský
USA: Knight – Wilde, M. Samuelsson, Miller, Stastney, York, Emberson, A. Samuelsson – Hughes, Wahlstrom, Farabee – Wise, Gruden, Caufield – Hain, Turcotte, Giles – Janicke, Weiss, DeBoer – Pivonka. Trenér: Appert.
Česko: Dostál – Zábranský, Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek – Lauko, Jeník, Kvasnica – Pekař, Blümel, Čajka – Gajarský, Plášek, Střondala – Sklenář, Pytlík, Kropáček – Teplý. Trenér: Bruk.

Ohlas trenéra Davida Bruka

Další zápas semifinále

Finsko – Švédsko 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Hirvonen (Moilanen, Kokkonen), 18. Kotkaniemi (Kakko, Honka).

Druhý zápas o udržení

Francie – Švýcarsko 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. Weibel (Mettler, Sopa), 16. Barandun (Gross, Weibel), 22. Weibel (Barandun), 28. Kohler (Patry), 43. Kohler (Barandun, Weibel), 50. de Nisco (Kohler).

Konečný stav série: 2:0. Francie sestupuje.

Další program MS do 18 let

Neděle 29. dubna:
12:30 Švédsko – Česko (zápas o 3. místo, Čeljabinsk)
16:30 Finsko – USA (finále, Čeljabinsk)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech. V Čeljabinsku a Magnitogorsku je o tři hodiny víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz