Proč Montreal? Ve Slovanu bych bral víc, ale mým snem je NHL, tvrdí Réway

Foto: Vladimír Koláček

V roce 2013 si ho během draftu zamluvili Montreal Canadiens, ofenzivní šikula Martin Réway posléze absolvoval přípravný kemp. Ovšem vysněné NHL se nepřiblížil. Slovenský útočník, jenž má i české kořeny, odešel do pražské Sparty, odkud nabral pro změnu směr švýcarský Fribourg. Teď je zpátky v srdci kanadského hokeje. Starší, vyspělejší. A odhodlanější. "Mým snem je NHL. Chci zjistit, zda na ni mám," říká v rozhovoru pro list Le Journal de Montreal.

Účastník mistrovství světa 2014 a 2016 podepsal s Canadiens tříletou smlouvu, ačkoli zájem o něj byl i v ruské Kontinentální lize. Zatímco jiné tuzemští či slovenští hráči by patrně zvolili jistotu teplého místa a lepších peněz, Réway sympaticky nikoli. Popere se o NHL, do Evropy se během sezony za žádných okolností nevrátí. "Pokud se mi nepovede získat místo v prvním týmu, budu na farmě. Nemám s tím problém. Vynasnažím se hrát co nejlépe, abych pobavil fanoušky," konstatuje.

Ofenziva Canadiens bude nadupaná, vedle Plekance, Radulova, Gallaghera a dalších hvězd není moc volných pozic. Ale třeba se jedna pro Réwaye najde. Pokud ano, bude chlapík s geniálními hokejovými nápady pobírat plat ve výši 667 tisíc amerických dolarů ročně. Na farmě to ale bude skoro desetkrát méně, pouze 70 tisíc. Martin tohle dobře ví, přesto se do zámořského dobrodružství vydal. Jednou by si nerad vyčítal, že to neudělal.

Kdyby byl z jiného těsta, připravuje se tento týden v Litoměřicích s hokejisty Slovanu Bratislava. "Nebudu lhát. S funkcionáři Slovanu jsem hovořil, byla to dobrá debata. Stačilo jen podepsat smlouvu. V Bratislavě bych dostal víc peněz, z tohoto pohledu šlo o určité riziko. Ale byl jsem ochotný ho podstoupit a něco obětovat, abych si řekl o šanci v NHL. Vždycky to byl můj sen," připomíná. Dopředu ho žene nejen tahle meta, ale i snaha po zadostiučinění. Každý uznává jeho ofenzivní talent, někteří odborníci ale zároveň poukazují, že Réway je poněkud excentrickou osobností, kterou není lehké usměrnit.

Ale možná právě tahle vlastnost bude na ledě zámořských arén jeho výhodou. Současný kanadský a americký hokej není o centimetrech, nýbrž o bruslení, nasazení, bojovnosti. Pokud má někdo nadstavbu v podobě čtení hry či luxusních nahrávek, jenom dobře. V Montrealu na to spoléhají, za uplynulé roky vypiplali mraky drahokamů. A kdyby to snad nevyšlo, může se někdejší sparťan vrátit v klidu do Slovanu. Nicméně tuhle verzi Réway hodlá škrtnout, touží se prosadit za Atlantikem. "Bratislava je skoro můj domov, v zápasech by mě pravidelně viděla rodina. Ale já si chci dokázat, že mám na NHL," vysvětluje svoji volbu.

Aktuálně končí dřinu v letním kempu Canadiens, na který klub počátkem července pravidelně zve víc než 40 hokejistů, s nimiž lze počítat. První dojem udělal Réway výborný, s uznáním o něm hovoří skauti i zástupci vedení. Ale rozhodne až hlavní tábor v září. "Je každopádně skvělé vrátit se do známých míst a vidět tváře, které znám. Minulou sezonu jsem končil před několika týdny, po mistrovství světa v Rusku. Odpočíval jsem a pak se věnoval individuální přípravě. Hlavní náplň tréninku přijde až nyní," plánuje.

Dobře ví, co bude potřebovat ze všeho nejvíc. "Měl bych zesílit. Už jsem se bavil se svým kondičním koučem, aby mi připravil tréninkový plán," povídá. Odhodlání mu nechybí, talent stoprocentně ne. Hlavu má naprogramovanou jen směrem ke Canadiens. "Jsem rád, že mohu být v letním kempu. Všechno skvěle funguje," pochvaluje si. "Všichni kolem chtějí, abychom byli lepšími hráči. A je jen na nás, jak k tomu přistoupíme."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz