Přišel, viděl, zvítězil. Sundher popravil Plzeň, pak nevěděl jak slavit

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

6. února 2017, 12:55

David Jahoda

Domácí debut jako ze snu! Kanadská posila Olomouce, útočník Kevin Sundher, svým gólem dvě minuty před koncem základní hrací doby rozhodl o důležité výhře Hanáků nad Plzní. Díky tomu tak Mora drží stále dost reálnou šanci na účast v předkole. „Zvítězit, a dokonce za tři body, je pro nás v honbě za play off nesmírně cenné,“ řekl po utkání Sundher. Když fanoušci Kohoutů po poslední siréně vyvolávali jeho jméno, nevěděl, co se děje. Za rady spoluhráčů pak ale skočil děkovnou rybičku.

Olomouc trápí marodka, a tak před koncem přestupního období mimo jiné přivedla i kanadského útočníka Kevina Sundhera. Olomoučtí příznivci se na základě videí na internetu báli, aby se nejednalo jen o bitkaře, který mužstvu nikterak nepomůže. Sundher ale v rozhovoru pro klubový web HC Olomouc prozradil, že se bije, jen když je třeba. Také podotkl, že jeho největší předností je bruslení. A to potvrdil.

Už ve své extraligové premiéře na Spartě se předvedl dobrým výkonem, góly však dávali jiní. Až při domácím debutu vzal hlavní roli na sebe. Za stavu 1:1 v 58. minutě tečoval nahozený puk tak šikovně, že jej Matěj Machovský našel až v brance. „Puk se dostal na vrchol kruhu, náš obránce (Jakub Galvas – pozn. red.) jej chvíli dobře podržel, a já jsem se pak už jen snažil jít do branky. Pokusil jsem se to tečovat a vyšlo to. Bylo ale dobře, že i ostatní kluci stáli před brankou. Byl to gól z tvrdé práce. Všichni na ledě jsme na něm měli podíl. Je super, že jdeme do přestávky na vítězné vlně,“ liboval si Sundher.

Sundher hrál od začátku zápasu velmi aktivně. Nejprve v první části vybojoval faul, po němž měla Mora výhodu přesilovky pět na tři, kterou zásluhou David Škůrka využila. Následně ve třetím dějství nahrával na Alexe Rašnera, jenž mířil do tyčky, a ještě před gólem se sám dostal do velice slibné příležitosti. Od trenérů proto dostával hodně prostoru, i přesto pohled do statistik po konci duelu trochu udivoval. Sundher strávil na ledě celkem 22 minut a 32 vteřin, víc neměli ani nejvytěžovanější obránci Hanáků!

„Bylo to poprvé, co jsem tu hrál, a musím říct, že fanoušci byli úžasní. Vůbec jsem nevěděl, co se po konci utkání děje, tak jsem pak skočil.“

Při rozhodující trefě tečoval nahození sedmnáctiletého beka Jakuba Galvase, který se tak dočkal vůbec svého prvního bodu v extraligové kariéře. Po konci duelu ale Sundher mluvil hlavně o týmových cílech. „Je to pro nás velká výhra. Zvítězit, a dokonce za tři body, je pro nás v honbě za play-off nesmírně cenné,“ konstatoval.

Olomoučtí příznivci po vítězných zápasech vždy kromě brankáře Branislava Konráda vyvolávají i jméno některého z hráčů v poli, jemuž se v duelu zadařilo. Teď padla volba právě na novice ze země javorového listu. „Bylo to poprvé, co jsem tu hrál, a musím říct, že fanoušci byli úžasní. Vůbec jsem nevěděl, co se po konci utkání děje, tak jsem pak skočil. Byl to skvělý zápas a jsme rádi, že jsme ho vyhráli,“ prozradil rodák z kanadského města Surrey.

Hned po svém příchodu na začátku minulého týdne se začal starat o to, jak na tom jeho nový tým v tabulce je. Proto nyní moc dobře věděl, co výhra nad Plzní v konečném účtování může znamenat. „Ve druhé třetině hráli velmi dobře, byli pořád okolo nás. Stejně jako my i oni bojují o naději na účast v play off. Proto je tahle výhra tak důležitá, ztenčili jsme tu bodovou mezeru. Každopádně hráli velmi dobře, my jsme ale nakonec udělali krok navíc. Fanoušci nám dali potřebnou energii, to bylo super,“ pochválil příznivce.

Zatím se Kevin Sundher jeví pro Kohouty jako šťastný muž. Hrál dvakrát a Mora v obou případech brala tři body. Jak proti Spartě (4:2), tak s Plzní (3:1). „Je skvělé přijít a hned být na vítězné vlně. A jak už jsem řekl, v době, kdy do konce základní části moc zápasů nezbývá, je každý bod nesmírně důležitý. Jsem tu, abych pomohl týmu. Každý v kabině, fanoušci i vy (oslovuje místní novináře – pozn. red.)… všichni chceme do play off. A když budeme tvrdě makat, určitě to vyjde.“ Ztráta Hanáků na desáté místo je nyní jen tříbodová, navíc stále v rukávu drží trumf v podobě zápasu k dobru.  

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz