Přijel, viděl a podepsal debakl. Lidi byli fantastičtí, libuje si Pilař

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

5. ledna 2015, 19:16

Martin Voltr

Už toho má v nohách dost a dost – 37 není jenom jeho číslo dresu, ale i věk – přesto na tuhle premiéru jen tak nezapomene. Obránce Karel Pilař, který se ze Sparty vydal na měsíční hostování do Hradce Králové, hned na první pokus pomohl k nečekaně drtivému vítězství 9:2 nad Mladou Boleslaví. A sám zapsal tři asistence! „Nestihli jsme si zvykout, ale prostě nám to sedlo. Kluci mi moc pomohli,“ hlásil matador.

Kdyby si chtěl podobné uvedení u nového, byť dočasného, zaměstnavatele vysnít, těžko by se mu to povedlo. Bruslaři sice v poslední době vůbec nezáří a propadli se až na poslední místo tabulky, ale hradečtí trenéři byli rádi, že do zápasu mohli vůbec někoho nasadit. Ze hry byli tahouni Šimánek s Kudrnou či Frühauf s distancovaným Mikušem a další hráči, marodů přibývalo i během utkání.

„Kluci mě v tom při premiéře pěkně vykoupali. Ale teď to můžeme hodnotit s úsměvem. Doufejme, že se dají dohromady a brzo budeme v plné síle,“ řekl Pilař. To ještě nevěděl, že lazaret donutí hradecký klub poslat do Třince rekomando s prosbou o odložení úterní bitvy, která se nakonec odehraje příští pondělí 12. ledna. Mountfield ve třetí třetině dojížděl na 15 hokejistů v poli, z nichž také rozhodně nebyli všichni fit.

Rozmýšlel jsem se tak třicet vteřin. Uvidíme, jestli neudělám ostudu

O to větším šokem byl výsledek. Východočeši postavili na hlavu všechny uštěpačné průpovídky o antihokeji a vyhráli nejvyšším rozdílem v novodobé historii klubu! Přitom zkraje prostřední části Boleslav vyrovnala a zdálo se, že o body se bude rvát až do konce. „Vedli jsme 2:0, a s tímhle stavem jsme na Spartě měli problém. Teď to zase bylo 2:2. Tak si říkám, že jsem to do Hradce přenesl! Ale naštěstí jsme vrátili vedení zpátky na naši stranu a potom už to byla paráda. Jsem rád za tuhle premiéru,“ potvrdil velezkušený obránce.

Mountfieldu napadalo do branky zkrátka úplně všechno. A to Boleslav na střely vyhrála 28:25! „Podržel nás gólman. Kluky teprve poznávám a z našeho gólmana jsem byl překvapený, chytal výborně,“ vysekl Pilař poklonu Pavlu Kantorovi, jenž v závěru přiváděl středočeské střelce k šílenství. Jeho spoluhráči mezitím na druhé straně neúprosně řádili. „Radši bych zůstal na zemi, teď budeme muset stavět ještě na lepší defenzívě. Ale tu tady mají dobrou, takže se to týká spíš mě,“ podotkla čerstvá posila pátého týmu Tipsport extraligy.

Na Karla Pilaře už si sparťanští příznivci zvykli. Loni byl v základní části druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže, teď se ale pro holešovickou generalitu stal lehce nadbytečným. „Pořád jsem chtěl na Spartě zůstat. Věřil jsem, že budu hrát a že budu přínosem. Ale nevešel jsem se do sestavy, kluci hráli dobře,“ přemýšlel.

Pak přišla nabídka z Mountfieldu, který měl naopak v obraně velké trhliny a nutně je potřeboval zalátat. „Hnedka po Silvestru jsem dostal tuhle možnost a rozmýšlel jsem se tak třicet vteřin. Chtěl jsem hrát, takže jsem rád,“ ujistil Pilař. A dlužno říct, že na ledě to vypadalo, jako by v Hradci už nějaký ten pátek působil. Několikrát prokázal obrovský přehled a výsledkem byly první tři asistence na bodové konto. „Byl jsem tady asi dvě hodiny i s cestou a tréninkem. Nestihli jsme si na sebe zvyknout, ale prostě nám to sedlo. Kluci mi moc pomohli, a já jim za to děkuju,“ vzkázal mistr světa z roku 2001.

 „Budeme to ale hodnotit, až skončí ten měsíc. Uvidíme, jestli neudělám ostudu. Chci podávat co nejlepší výkony a pak bude záležet na jednání se Spartou a možná i Hradcem,“ ujistil Karel Pilař, že na veškeré úvahy o prodloužení jeho hostování je teď ještě hodně brzo. V prvním duelu strávil na ledě lehce přes 20 minut. „Jsem profesionál, i na Spartě jsem se připravoval na svůj ice time, na který jsem zvyklý. Hru samozřejmě nenahradíte, ale díky skóre jsem se cítil dobře.“

Dobře se cítil také díky fanouškům, kteří ho pod Bílou věží přivítali tradičně vynikající atmosférou. „Lidi byli fantastičtí! Líbilo se mi, že měli šály jako v Anglii na fotbale, kam rád jezdím. V takovém počtu to vypadalo moc pěkně,“ složil Pilař poklonu hradeckému publiku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz