Přidávali jsme a zaslouženě otočili, těší Jandače. Filippi na MS nepojede

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

27. dubna 2017, 21:57

Václav Jáchim

Vstup do domácího turnaje neměli povedený, ale pak se čeští hokejisté rozjeli a proti nebezpečným Finům oslavili vítězství. Je důležité. Povzbudí, zvedne náladu. A bude také patřičným lákadlem na víkendové bitvy. "Podařilo se nám obrátit skóre, to se samozřejmě cení. Není jednoduché prohrávat na téhle úrovni takhle rychle 0:2," zmiňuje hlavní kouč Josef Jandač. Utkání mělo také další rovinu. Trenérský štáb byl zvědav, jak se předvedou posily z NHL a další nové tváře, které tým doplnily tento týden.

Konečný verdikt zní příjemně, možnosti tu jsou. Potenciál jakbysmet. Ovšem start duelu se nepovedl. "Vstup jsme neměli nejšťastnější," souhlasí Jandač. "Hráli jsme celkem dobře, ale soupeř se k nám poprvé dostal do třetiny a hned z toho byl gól. Potom vzápětí další. Šlo o dvě dost podobné situace. Moc příjemné to nebylo, na druhou stranu jsme měli ještě dost času se zápasem něco udělat. Pak jsme postupně přidávali na obrátkách a zaslouženě otočili," hodnotí bitvu.

Výkon mužstva zvedali hráči jako Mrázek, Voráček, Gudas, Kindl či Kempný. Všichni přijeli z NHL, měli další pauzu, také si museli oprášit zvyklosti na větším kluzišti. I tohle byl možná důvod, proč první dějství úplně neladilo. "Až tak širší led tady není, tuším 28 metrů. Zase tak velký přechod to nebyl, ale kluci samozřejmě potřebují hrát zápasy. Stejně tak někteří Finové," povídá Jandač. Každý z reprezentantů bojoval o výsledek i svoji vlastní ambici směrem k mistrovství světa. O některých není pochyb, další si jisti být nemohou.

Skvělý start! Nabuzení Češi zlomili Finy, obrat dokonal Hanzl »

"Samozřejmě se nám to nějakým způsobem krystalizuje, ale ještě mám před sebou dva zápasy. Musíme nakládat s informací, že nám přijedou Plekanec a Pastrňák. Máme tady pět útoků, tenhle počet budeme brát na šampionát. To znamená, že někdo asi nepojede," upozorňuje. Ovšem všechno běží, zatím není nic jasného. "Všichni se o to rvou, jsme za to rádi. Nechceme dělat žádné závěry, nejsme ani o všem přesvědčení. To samé platí u obránců." Josefa Jandače v této souvislosti potěšila zpráva, že nastoupí David Pastrňák. "My si toho hrozně ceníme, protože se nenajde moc hráčů, kteří by jeli na šampionát za situace, kdy mají před podpisem nové víceleté smlouvy v NHL. Řekl bych, že to je asi jen on sám. David Pastrňák je trošku jiný. Hokej ho baví, nespekuluje. Jak má možnost hrát, tak hraje. Je jedním z mladé generace, který v tomto směru navazuje na Tomáše Plekance nebo Kubu Voráčka," oceňuje.¨

Snaha dostat se na šampionátu se už nebude týkat Tomáše Filippiho. Útočník ruského Magnitogorsku má zdravotní trable. V Praze podstoupil vyšetření magnetickou rezonancí a výsledek není povzbudivý. "Pro něj to skončilo. Tomáš měl problém s ramenem, nemůžeme si dovolit vzít hráče, který má určitý limit. Nikoho polozdravého nebo polonemocného do týmu zařadit nelze," potvrzuje. Hokejisté mají za sebou úvodní duel, v pátek je čeká volný den. Proti Švédům pak naskočí lehce pozměněná sestava. Zatím je jisté, že do branky půjde Pavel Francouz.

Proti Finům hnala národní tým zaplněná českobudějovická aréna. "Tady je to vždycky dobré," pochvaluje si Jandač. Fanoušci v první třetině skandovali trenérovo jméno. Mj. i proto, že nezapomněli na jeho někdejší úspěšné působení v místním klubu. "Samozřejmě to potěší. Takhle hned na začátku jsem si toho všiml. Většinou jsem zabraný do zápasu, ale tohle bylo příjemné. Moc jim za to děkuji," vzkazuje. Během zápasu sledoval také Petra Mrázka, který by měl být předpokládanou jedničkou pro šampionát. "Začátek byl pro něj nepříjemný, stejně tak pro celý tým. Pak se z toho oklepal, ve druhé třetině toho tolik neměl. A ve třetí už byl spolehlivý," hodnotí.

Reprezentační kouč si uvědomuje, že před druhým vrcholem sezony stoupá hokejová horečka. I vzhledem k tomu, že se zapojili borci z NHL. "Jména na papíře to ale nehrají. Vždycky je to o tom, že se tým musí dát dohromady zevnitř. Musí se to herně učesat. Potřebujete, aby se nám vyhnula zranění, aby vycházely přesilovky, oslabení, speciální týmy. Samozřejmě výborné výkony brankářů. Loni jsme měli čtrnáct nováčků a vyhráli jsme skupinu, pak jsme podlehli ve čtvrtfinále po sporné situaci, kdy jsme dostali góla z ofsajdu. A očekávání? Ať je tým takový nebo makový, vždycky se to sejde tak, že to tak prostě je," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz