Prezident Hardy! Francouzskému hrdinovi přenechal spoluhráč cenu

Foto: Michal Eger

7. května 2017, 21:09

František Suchan

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Viva la France! Viva la Hardy! Volit se francouzský prezident až v pondělí, nějaké to procento by snad i urval Florian Hardy. Jeho fantastické představení odnesli opaření Finové, outsider z pořadatelské země je smáznul 5:1. „Kdyby byl hokej trochu větší sport, asi by měl ve volbách šanci. Tady v aréně by ho ale lidi zvolili hned, bez debat,“ smál se útočník Pierre-Édouard Bellemare, který brankáři dokonce přenechal cenu pro nejlepšího hráče utkání.

Přes jedenáct tisíc bouřících fanoušků v pařížské aréně mělo jasno ještě, než hlasatel vyřknul jméno.

Hardy!

Hardy!

Kdo jiný může dostat cenu za nejlepšího hráče zápasu, když svým výkonem zařídil senzaci? Když jeho zákroky dodaly týmu sílu a dotáhnul je k sestřelu jednoho z favoritů?

„…číslo 41, Pierre-Édouard Bellemare.“

Tribuny začaly bučet, přestože jinak forvarda Philadelphie a autora úvodní branky jejich osazenstvo zrovna tak zbožňuje. On sám se zarazil. Já ne! To on… ukazoval na gólmana, se spoluhráči se ho snažil nahnat pro ocenění rovnou, ale nepochodil. „Neměl jsem tam co dělat. Ani jsem neslyšel své jméno, tleskal jsem Hardymu jako všichni ostatní a koukal na něj a on pak slyší, že tam mám jít já,“ líčil Bellemare.
Nejlepší hráče duelu vyhlašuje IIHF, tentokrát se její představitelé vyloženě sekli a útočník Flyers to hned předávajícímu sám řekl. „I on se mě pak zeptal, jestli chci Hardyho zavolat místo sebe. Odpověděl jsem: ‚Jasně, prosím.‘ ‚Tak změňme pravidlo,‘ reagoval.“

Skromné gesto vzbudilo ještě větší ohlas mezi bouřícími fanoušky. Objímající se hvězdy překvapivých vítězů působily v té vřavě dojemně. „Myslím, že každý z nás by udělal to samé. Bylo to od něj stylové, dobří lídři dělají takové věci,“ smekl před parťákem Antoine Roussel, dravec z Dallasu, který k výhře přispěl dvěma zásahy. „Od Pierra mě to nepřekvapilo, známe se odmalička. Jsme taky vedení k tomu, že hokej je týmová hra, proto se ani necítím jako hrdina. To my všichni,“ vykládal pak Hardy, jemuž v uších ještě znělo hromové skandování jeho jména.

A sborově zpívaná Marseillaisa.

„Hardy si zasloužil každý kousek toho ocenění. Jsme rodina, parta dobrých přátel. Vůbec nehrozilo, že bych si tu cenu vzal,“ dodal ještě Bellemare, který kolegovi přenechal luxusní hodinky. Zasloužil si je za fantastické zákroky, celkem dvaačtyřicet, z nichž vyčnívala krádež gólu z hokejky Oskara Osaly na konci první třetiny. „Tým jako my občas k výhře potřebuje, aby brankář předvedl pár úžasných zákroků. A on se tentokrát vážně vytáhnul, vyloženě nás k výhře dotáhl,“ věděl Bellemare, v sobotu mrzutý po porážce od Norů.

Najednou to s francouzskými nadějemi na postup do čtvrtfinále zase nevypadá tak beznadějně. „Tohle jsou body, které se hodí. Je na nás, abychom se od toho odrazili a dál hráli nadoraz,“ nabádal Roussel. Ten si spolu s týmem vychutnával ovace, jaké francouzský hokejista jen tak nezažije. Doma, v Paříži, po historicky prvním vyřízení Finska... „Už dřív se nám na mistrovstvích povedly velké výkony, ale moc lidí je nezaznamenalo. Teď ukazujeme hokej přímo Francouzům a takovéhle výhry nám pomáhají,“ věděl Hardy, brankář z EBEL, který byl už před čtyřmi lety u senzačního vítězství nad Ruskem.

„Takovéhle zápasy nám pomůžou prodat hokej, ty mohou pár dětí přesvědčit, že stojí za to se na hokej dát,“ souhlasil Bellemare. „Mě jako malého nadchly olympijské hry v Albertville, tak snad tohle taky přivede pár dětí na zimáky,“ dodal Roussel.

Soudě podle toho, co se dělo na ochozech, alespoň těch jedenáct tisícovek diváků, co tentokrát do haly v Bercy zašlo, hokej zbožňuje. Randál vytvořili báječný. „Bylo těžké soustředit se dál na hru a nezírat na to, jak tribuny poskakují jako na fotbale. Lidi nás poháněli dál když už jsme byli unavení, dodali nám energii,“ děkoval Bellemare, který vystihl, co tuhle partu, schopnou překvapit i velké protivníky, charakterizuje: „Srdce. Nejsme tak šikovní jako hokejisté z dalších zemí, ale můžeme uspět, když do hry dáme něco víc. Proti Norům nám to chybělo, tentokrát jsme ukázali cestu, jakou můžeme uspět…“

Příští neděli to poznají i Češi.

Zákrok mistrovství! Takhle Hardy vychytal Osalu:

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz