PREVIEW: Zrodí se nová dynastie? Kometa bude opět favoritem číslo jedna

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

12. září 2018, 9:20

Marek Hedbávný

Tři tituly za sebou získal naposledy Vsetín, to se psala ještě devadesátá léta (a těch titulů v řadě bylo dokonce pět). Teď se o zlatý hattrick pokusí Kometa.

Při pohledu na její kádr jsou naděje na další triumf oprávněné. „Tým se poskládal kolem starého jádra, které se udrželo a doplnilo výbornými kluky," říká obránce Michal Barinka.

Má na mysli například setrvání kapitána Leoše Čermáka. „Máme za sebou úspěchy a všechno funguje. Byla by velká škoda odcházet," říká 40letý centr. „Udělat další velký úspěch je pro mě velké lákadlo. Máme double, proč se nepokusit o triple?"

Pokračuje také hvězda soutěže Martin Erat. Na ledě však pomůže až v průběhu sezony. „Je s námi v kabině, chodí se dívat. Když má poznatek, tak s ním přijde a poradí nám. To, kdy začne, ví jen on sám," uvedl Petr Holík.

Michal Barinka před sezonou

Holík se chce vrátit do formy ze zlínského angažmá, při kterém se řadil k nejlepším centrům Tipsport extraligy. V přípravě se jeho lajně s Peterem Muellerem a Martinem Zaťovičem hodně dařilo. „Sedíme si, šance si vytváříme a dáváme i nějaké góly. Přesilovky nám také celkem jdou. Samozřejmě je stále na čem pracovat, ale zatím si rozumíme. Snad nám to tak bude klapat i v lize,“ doufá Holík.

Američan Mueller je společně s Lukášem Kašparem nejvýraznější letní posilou. „Celá organizace se ke mně chová skvěle. Chci všem ukázat, proč si mě Kometa do svého týmu přivedla. Udělám vše, co bude v mých silách,“ hlásí bývalý útočník Phoenixu či Colorada.

Tip hokej.cz na umístění po základní části: 1. místo.

Osobnost týmu – Martin Erat

Na led naskočí později. Taková je dohoda, přes léto totiž chtěl být s rodinou. A Erat je pro Kometu tak důležitou postavou, že si zaslouží speciální přístup. Sedmatřicetiletý forvard sbíral v předešlých dvou sezonách bod na zápas, je lákadlem pro fanoušky a patří k symbolům úspěšné brněnské éry.

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (11/15): Příchod Marka Langhamera v průběhu minulé sezony fanoušky překvapil, Brno totiž v tu dobu mělo hodně kvalitní brankářský tandem. Kometa si však Langhamera vyhlédla proto, že tušila Čiliakův záměr odejít do KHL. Langhamer v minulých letech působil v organizaci Arizony, zachytal si dokonce v NHL, většinu sezony však trávil v AHL. Nyní mají společně s Karlem Vejmelkou a Lukášem Dostálem těžký úkol: nahradit brněnského hrdinu a miláčka tribun Marka Čiliaka. Tahle trojice má nicméně hodně zajímavý potenciál.

Obránci (12/15): S Jakubem Krejčíkem odešel mimořádný ofenzivní obránce. Výborně podporovat útok ovšem umí také nová posila Juraj Mikuš, který má v extralize průměr 0,38 bodu na zápas. V zimě hrál na olympiádě, zkušenosti má i ze tří světových šampionátů. Pokračuje jeden z lídrů týmu Ondřej Němec, mistr světa z roku 2010. Na přesilovky je jasnou volbou. V širším kádru národního týmu je Jan Štencel. O defenzivní úkoly se postarají především zkušený Michal Barinka s bojovníkem Tomášem Bartejsem. Loni si na hostování v Třebíči skvěle vedl Dalimil Mikyska, věkem stále junior. Kometa má dále v kádru nejlepšího obránce minulého extraligové sezony Michala Gulašiho. Je to všestranný bek, který je platný při ofenzivě i defenzivě. O jeho obětavosti svědčí, že v minulosti vyhrál Radegast index. S důležitostí zápasů rostou výkony veterána Tomáše Malce. Zejména v play off je jeho přínos neoddiskutovatelný.

Útočníci (13/15): Kometa má velkou sílu na levém křídle, na pravém křídle i na centru. V týmu jsou veteráni, zástupci střední generace i talentovaní mladíci. Je to zkrátka skvělý mix s velkým konkurenčním prostředím. Sílu útoku neohrožuje ani to, že se Martin Erat k týmu připojí o něco později. Hvězdnými posilami jsou Lukáš Kašpar s Peterem Muellerem. Parádní sezonu v Hradci odehrál urostlý Bedřich Köhler, který může hrát v týmu důležitější roli, než by se na první pohled mohlo zdát. Dlouhodobě výborné výkony odvádí Jan Hruška a v přípravě sbíral body navrátilec z Mladé Boleslavi Lukáš Nahodil. Skvělými výkony v Lize mistrů si říká o místo v základní sestavě Luboš Horký, urostlý a rychlý hokejista – a na jeho věk s mimořádnými střeleckými schopnostmi. Velký potenciál má někdejší reprezentant a zlínský tahoun Petr Holík. Pokračuje i sehraná dvojka Martin Dočekal–Leoš Čermák. V play off měl důležitou roli Radim Zohorna, který se za šanci v prvním útoku odvděčil několika důležitými góly. Drajv dodává hře kanadský forvard Alexandre Mallet, který byl v uplynulé základní části s 15 góly nejlepším brněnským střelcem. Odváděl přitom ještě spoustu další cenné práce, která ve statistikách nebyla tolik vidět. Všestranným křídlem je Martin Zaťovič. Konkurence je mimořádná, najdou si místo v sestavě mladíci Petr Kratochvíl, Karel Plášek, Vojtěch Střondala nebo Jan Süss?

Ostatní (8/10): Z Komety se stala organizace, která má předpoklady, aby se stala novou extraligovou dynastií. Brněnská mládež každý rok produkuje velké talenty, do klubu se totiž sjíždějí největší naděje z okolních měst. V kabině je mnoho lídrů, díky nimž funguje parta v kabině. A do toho má Brno ještě úžasné fanoušky... Otázkou je, zda bude tentokrát Kometa zářit už v základní části. V předešlých letech byla výrazná především v play off.

CELKEM: 44/55.

Soupiska 

Brankáři: Lukáš Dostál, Pavel Jekel, Lukáš Klimeš, Marek Langhamer, Karel Vejmelka.

Obránci: Michal Barinka, Tomáš Bartejs, Michal Furch, Michal Gulaši, Daniel Kowalczyk, Radek Kučeřík, Tomáš Malec, Juraj Mikuš, Dalimil Mikyska, Jan Mlčák, Ondřej Němec, Jan Štencel.

Útočníci: Leoš Čermák, Martin Dočekal, Filip Dvořák, Martin Erat, Petr Holík, Luboš Horký, Jan Hruška, Lukáš Kašpar, Bedřich Köhler, Petr Kratochvíl, Michal Kunc, Alexandre Mallet, Erik Meluzín, Tomáš Mlynář, Peter Mueller, Lukáš Nahodil, Matěj Novák, Karel Plášek mladší, Vojtěch Střondala, Jan Süss, Marek Škvrně, Martin Zaťovič, Radim Zohorna.

Změny v kádru

Příchody: Juraj Mikuš (Sparta), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Bedřich Köhler (Mountfield), Peter Mueller (Salcburk, EBEL), Lukáš Nahodil (Ml. Boleslav).

Odchody: Marek Čiliak (Slovan Bratislava, KHL), Jakub Krejčík (Lukko Rauma, FIN), Lukáš Vágner (Karlovy Vary), Marcel Haščák (Košice), Tomáš Vincour (Mountfield), Martin Nečas (Carolina, NHL), Hynek Zohorna (Lahti, FIN), Tomáš Vondráček (Pardubice), Tomáš Havránek (Karlovy Vary).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Lukáš Kašpar
Po zranění potřebuje čas. Postupem sezony by ale měl jeho přínos pro mužstvo růst a v play off může být stěžejní postavou. 

Lukáš Kašpar.

Lukáš Kašpar. | Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Citelný odchod – Marek Čiliak
Čiliak odešel za novou výzvou do KHL – a kdo sledoval mistrovské jízdy Komety, ví, že právě slovenský brankář má na titulech značný podíl. 

Koho sledovat? Peter Mueller
V přípravě se ujal role rozdílového hráče a byl hodně produktivní. Mueller patří k největším osobnostem soutěže: na draftu do NHL v roce 2006 přišel na řadu už jako osmý a v nováčkovské sezoně pomohl Coyotes 54 body. Pak i vinou otřesu mozku jeho kariéra stagnovala a nyní cestuje po Evropě.

Mohl by zazářit – Karel Plášek mladší
Nebýt menší postavy, draft do NHL by ho letos v červnu neminul. Plášek byl oporou reprezentační osmnáctky, góly dával na Memoriálu Ivana Hlinky i na MS U18. Dále sbíral první zkušenosti mezi muži, v Přerově odehrál dvacet zápasů a hned devětkrát skóroval! Produktivní byl i v přípravě – řekl si o místo v základní sestavě?

Talent – Lukáš Dostál
Dostál má za sebou parádní sezonu: na Hlinkově memoriálu pomohl ke stříbru, ve čtvrtfinále MS "18" pomohl k senzační výhře nad Kanadou a na hostování v Třebíči měl 92% úspěšnost zákroků. Letos by měl dostat příležitosti i v Kometě. 

Trenéři – Libor Zábranský, Kamil Pokorný, Jiří Horáček a Lubomír Oslizlo
Široký realizační tým Komety má rozdělené role a podle předchozích úspěchů je zřejmé, že to funguje. Zábranský patřil mezi kandidáty na post trenéra národního týmu, kvůli pracovnímu vytížení a rodině se ale této pozice prozatím vzdal. 

Libor Zábranský.

Libor Zábranský. | Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Přípravné zápasy
Třebíč 1:8 Kometa
Kometa 2:5 Slovan Bratislava (KHL)
Kometa 3:1 Znojmo
Kometa 4:2 Spartak Moskva (KHL)
Slovan Bratislava (KHL) 1:5 Kometa
Kometa 1:5 Chabarovsk (KHL)
Grodno (BĚL) 4:2 Kometa
Berlín (DEL) 2:3 Kometa
Kometa 6:2 Grodno (BĚL)
Kometa 4:3 Berlín (DEL)

Chronologická umístění
2011/2012 – 2. místo
2012/2013 – 11. místo
2013/2014 – 2. místo
2014/2015 – 3. místo
2015/2016 – 9. místo
2016/2017 – 1. místo
2017/2018 – 1. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz