PREVIEW: Vrátí se Liberec mezi špičku? Postavil vyvážený tým

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

O Bílé Tygry byl v létě zájem: tři liberecké opory nabraly směr NHL, další dva hráči zamířili do KHL. I přes odchody Filipa Pyrochty, Martina Bakoše nebo Lukáše Jaška patří Liberec mezi adepty na titul.

„Někteří hráči sice odešli, ale tým se pak vhodně doplnil. A myslím, že si sednul – nejen hokejově, ale i lidsky. Přišli dobří lidé a to se může odrazit i na ledě. Když si sedne parta, může si potom sednout i hokej," líčí útočník Michal Bulíř.

Jednou z nejvýraznějších posil je útočník Libor Hudáček. „Měl jsem více nabídek. Nakonec jsem vybíral mezi dvěma kluby: Libercem a Brnem. Vybral jsem si Liberec, protože se mnou trenér komunikoval každý den a cítil jsem od něj velký zájem. Také jsem si říkal, že Kometa to potřetí za sebou nemůže vyhrát," citují Hudáčka klubové stránky.

Slovenský reprezentant má být náhradou za Martina Bakoše. „Budu se muset hodně snažit, abych ho nahradil, mým osobním cílem je ale ho ještě překonat a vyhrát tu titul," hlásí Hudáček.

Michal Bulíř před startem sezony

Tým dále doplnili Matěj Stříteský, Marek Zachar, Jakub Valský nebo Radan Lenc. „Já nevybírám jména, vybírám vhodné kandidáty na role v týmu," říká o letním posilování trenér Filip Pešán.

Vrátí se po rozpačité sezoně Bílí Tygři mezi extraligovou špičku? „Nejdůležitější pro nás bude udělat první šestku, mít zaručené play off a být v klidu. V play off už je jedno, z kterého místa do něj jdete. Liga je tak vyrovnaná, že každý může porazit každého," ví Bulíř.

Pešán doplňuje: „Jde nám o to dostat se do vyřazovacích bojů, kde bych si chtěl zahrát minimálně semifinále. Čtvrtfinále minulou sezonu bylo pro mě osobně málo."

Tip hokej.cz na umístění po základní části: 4. místo.

Osobnost týmu – Marek Kvapil

Kvapil přišel do Liberce v průběhu minulé sezony – stihl 42 zápasů, ve kterých zazářil dvaceti góly. K tomu přidal 22 asistencí. V přepočtu bodů na odehraný čas se zařadil na stejnou úroveň jako Tomáš Mertl, Jaroslav Bednář nebo Roberts Bukarts. 

Marek Kvapil.

Marek Kvapil. | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (11/15): V ročníku 2016/2017 byl statisticky nejlepším gólmanem soutěže a zachytal si za reprezentaci. Minulou sezonu už jeho čísla tak skvělá nebyla. Tedy až do play off, ve kterém měl 94% úspěšnost zákroků. Will rozhodně patří mezi nejužší brankářskou špičku soutěže. Po dvou sezonách ve Znojmě se pod Ještěd vrátil Marek Schwarz, který by měl být hodně vytěžovaný na farmě v Benátkách nad Jizerou.

Obránci (10/15): Martin Ševc byl sice v minulém ročníku nejvylučovanějším hráčem extraligy, vyrostlo vedle něj ale mnoho vynikajících obránců (třeba Radim Šimek nebo Filip Pyrochta). Je lídrem týmu a pro Bílé Tygry je velmi důležité, že pokračuje v kariéře. I kvůli tomu, že je stále produktivní: minulou sezonu zakončil s 28 body. Dalším srdcařem je Lukáš Derner, který odehraje za Bílé Tygry už čtrnáctou sezonu za sebou! Třetím – a posledním – třicátníkem v liberecké defenzivě je Ladislav Šmíd. V NHL odehrál bezmála 600 utkání. O produktivitu by se mohl starat Matěj Stříteský, který v Jihlavě prožil statisticky vydařený závěr sezony a víc gólů než on (8) dal z extraligových obránců pouze Marek Hrbas. Respekt budí svou postavou 203 centimetrů vysoký Taylor Doherty. Hodně důrazný je také Patrik Maier. O místo v sestavě dále bojují mladíci Tomáš Havlín a Tomáš Hanousek. Z Benátek si může Liberec vytáhnout například zkušeného Petra Kolmanna nebo talentovaného Jana Bednáře. 

Útočníci (11/15): Liberec se bude spoléhat na spolupráci Marka Kvapila s Liborem Hudáčkem, kteří by mohli patřit mezi nejproduktivnější hráče v soutěži. Za reprezentaci si nedávno zahráli Radan Lenc, Jan Ordoš a Michal Bulíř. Tvůrcem hry je Kanaďan Tyler Redenbach, zkušenosti dodá také všestranný a poslední sezony velmi produktivní Petr Jelínek. Nejstarším útočníkem v týmu je Lukáš Krenželok, o němž se ale rozhodně nedá říct, že už by byl za zenitem. Po roce v Mladé Boleslavi se vrátil další exreprezentant Jakub Valský. Liberec skvěle pracuje s mládeží a je to vidět i na soupisce jeho A-týmu. Kromě už zmíněného Ordoše mají velký potenciál Dominik Lakatoš, Jan Jeník, Ondřej Chrtek, Michal Teplý nebo Marek Zachar. Jejich role nemusí být vůbec skromná. Především Lakatoš si už v extralize udělal dobré jméno. Liberecký útok je vyvážený: má střelce, tvůrce hry, bojovníky a zastoupené jsou všechny věkové generace. 

Ostatní (7/10): Poslední věta o vyváženém libereckém útoku se dá vztáhnout i na celý tým. Bílí Tygři se po loňském trápení vracejí mezi favority. Trenér Filip Pešán odvedl v Liberci kus poctivé práce a vysloužil si uznání veřejnosti. 

CELKEM: 39/55.

Soupiska 

Brankáři: Marek Schwarz, Roman Will.

Obránci: Lukáš Derner, Taylor Doherty, Tomáš Hanousek, Tomáš Havlín, Patrik Maier, Matěj Stříteský, Martin Ševc, Ladislav Šmíd.

Útočníci: Michal Bulíř, Libor Hudáček, Ondřej Chrtek, Petr Jelínek, Jan Jeník, Lukáš Krenželok, Marek Kvapil, Dominik Lakatoš, Radan Lenc, Josef Mikyska, Jan Ordoš, Tyler Redenbach, Michal Teplý, Jakub Valský, Jaroslav Vlach, Marek Zachar.

Změny v kádru

Příchody: Marek Schwarz (Znojmo), Taylor Doherty (Atlanta Gladiators, ECHL), Matěj Stříteský (Jihlava), Libor Hudáček (Örebro, ŠVÉ), Radan Lenc (Ml. Boleslav), Jakub Valský (Ml. Boleslav), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL).

Odchody: Aleš Stezka (Chomutov), Jaroslav Janus (Litvínov), Adam Jánošík (Slovan Bratislava, KHL), Filip Pyrochta (Nashville, NHL), Milan Bartovič (Trenčín), Mario Bližňák (Trenčín), Jan Stránský (Chomutov), Adam Dlouhý (Chomutov), Martin Bakoš (Boston, NHL), Tomáš Filippi (Chabarovsk, KHL), Lukáš Jašek (Vancouver, NHL).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Libor Hudáček
V Tipsport extralize bude hrát poprvé, čeští fanoušci ale Hudáčka dobře znají. Slovenský forvard odehrál několik světových šampionátů a díky své šikovnosti si na nich udělal výborné jméno. V přípravě nastupoval vedle Marka Kvapila. To by mohla být hodně produktivní dvojička...

Libor Hudáček.

Libor Hudáček. | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Citelný odchod – Filip Pyrochta
Na začátku sezony hrál i na farmě v Benátkách, postupně se ale vypracoval v lídra libereckého týmu. V play off pak patřil k nejlepším extraligovým hokejistům. Následovala nominace do národního týmu a podpis smlouvy s Nashvillem.

Koho sledovat? Taylor Doherty
Tohoto hráče bude snadné sledovat. Tohoto hráče totiž jen tak nepřehlédnete: kanadský obránce bude s 203 centimetry nejvyšším extraligovým hokejistou. Většinu seniorské kariéry strávil v nižší ECHL – bude na českou nejvyšší soutěž stačit? 

Mohl by zazářit – Tomáš Hanousek
Liberec vychoval několik obránců pro NHL, vzpomeňme Filipa Pyrochtu či Radima Šimka, zajímavý potenciál má i Tomáš Hanousek. V minulé sezoně zaujal v Benátkách, kde ve 22 zápasech hned pětkrát skóroval. Prosadí se do základní sestavy Bílých Tygrů? 

Talent – Jan Jeník
Loni zazářil na Memoriálu Ivana Hlinky a letos v červnu uspěl na draftu – Arizona si ho zamluvila ze 65. pozice. Jeník bude nastupovat také za Benátky, kde dostane prostor rozhodovat zápasy.

Trenéři – Filip Pešán a Patrik Augusta
Pešán vyhrál v letech 2016 a 2017 trofej pro nejlepšího extraligového trenéra, pomohl totiž Liberci k návratu mezi extraligovou špičku. Po odchodu Karla Mlejnka do Sokolova bude jeho novým asistentem Patrik Augusta.

Filip Pešán.

Filip Pešán. | Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Přípravné zápasy
Pardubice 0:3 Liberec
Liberec 4:7 Novokuzněck (KHL)
Mladá Boleslav 1:0 Liberec
Liberec 5:4pr. Mladá Boleslav
Chomutov 4:3pr. Liberec
Ženeva (ŠVÝ) 1:2pr. Liberec
Fribourg (ŠVÝ) 5:3 Liberec
Lausanne (ŠVÝ) 3:2 Liberec
6. září – Liberec vs. Chomutov

Chronologická umístění
2011/2012 – 4. místo
2012/2013 – 13. místo
2013/2014 – 9. místo
2014/2015 – 12. místo
2015/2016 – 1. místo
2016/2017 – 2. místo
2017/2018 – 7. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz