Přestřelka s dobrým koncem. Junioři přemohli Bělorusy a jsou v play off

Foto: Klára Petrásková

30. prosince 2017, 20:39

Václav Jáchim

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Nebyla to snadná záležitost, ale čeští junioři nakonec úkol zvládli a v bitvě proti nováčkovi elitní skupiny šampionátu z Běloruska naplnili předpoklady. Hokejistům sice nevyšel začátek, soka pustili do dvoubrankového vedení, nicméně pak dvacítka zabrala a smrští ve druhé třetině zápas otočila. Protivník vzdoroval, byl nebezpečný a závěr notně zdramatizoval. Nicméně Češi náskok uhájili, skalp Bělorusů znamená další tři body a jistotu účasti v play off. Se základní skupinou se hokejisté rozloučí na Silvestra, kdy od 18:00 SEČ vyzvou Švýcary.

Po dvou duelech se silnými soky Ruskem a Švédskem vstoupila dvacítka do druhé fáze základní skupiny, v níž čekaly méně zvučné, leč nevyzpytatelné týmy. Bělorusové coby nováček elitní kategorie mohli jenom získat, od úvodních vteřin hráli uvolněně. Naopak juniorům začátek znovu nevyšel. Šance sice měli, ovšem skóre otevřel soupeř. V osmé minutě putoval na trestnou lavici Galvas a v čase 8:31 se střelou z pravé strany prosadil Jegor Šarangovič –  0:1.

Hokejisté neztráceli hlavu, nicméně naději na rychlou odpověď jim vzal faul Kurovského. Útočník Vítkovic trefil Gabruse hokejkou do slabin a Češi poté hráli pětiminutové oslabení. Naštěstí úspěšně odolali, mohli i vyrovnat, ovšem Michnáčův pokus těsně minul běloruskou klec. Po první pauze chtěla dvacítka zabrat, ale hlavní atak přišel až později. Už po 48 vteřinách druhé třetiny totiž skóroval bekhendem Ivan Drozdov –  0:2. Brankáře Kořenáře vzápětí nahradil v utkání Škarek.

Češi si zadělali na problémy, ale také ukázali, že mají sílu. Velmi rychle se totiž ze svízelné situace dostali. V čase 21:29 zařídil první český gól Radovan Pavlík, Safin předtím střílel do tyče a hradecký útočník posléze konečně odčaroval kouzlo gólmana Grišenka –  1:2. Za dalších 22 sekund bylo vyrovnáno, parádní ránu předvedl obránce Libor Hájek –  2:2. Prostřední dějství se svěřencům trenérů Pešána, Vlacha a Přerosta povedlo. Po faulu Děrjabina stačilo juniorům jen 13 vteřin a šli do vedení, nádhernou kombinaci zakončil do prázdné brány Filip Zadina –  3:2.

Ale pozor, Bělorusové neustále hrozili. Vůbec nehráli špatně. Škarek zlikvidoval pokus Drozdova, pak proti němu neuspěl z otočky Martynov. V čase 32:45 zvýšil český náskok Filip Chytil – 4:2. A když ve 36. minutě zaznamenal druhý zásah v utkání Radovan Pavlík – 5:2, zdálo se, že protivník už nenajde sílu k odpovědi. Ale úplně to neplatilo, po vyloučení Reichla využil podruhé přesilovku Jegor Šarangovič – 5:3. Navíc krátce před druhou sirénou ještě uháněl na Škarka osamocený Drozdov, nicméně minul. To už také v kleci Bělorusů chytal jiný brankář, Rodik nahradil Griševiče po páté české brance.

Juniorům slouží ke cti, že dokázali zpřesnit zakončení, neustále se snažili přidat další góly. Při přesilovce za vyloučení Martyňuka se to nepovedlo, naopak uspěl soupeř. Bělorusové měli vynikající početní výhody, potrestali i třetí český faul. Když na hanbě pykal Šalda, v čase 50:27 překonal Škarka přesný Igor Martynov – 5:4. Takže jasná trasa k výhře dostala z českého pohledu trhlinu. V 54. minutě se skóre měnilo znovu ve prospěch dvacítky, hezký gól zařídil Marek Zachar – 6:4, ale pořád to nebylo všechno. Když záhy rozjásal běloruskou střídačku Vladislav Gabrus – 6:5, proměnil se finiš v solidní kovbojku.

Pak už se ale skóre nezměnilo, Češi tedy slaví na turnaji druhé vítězství. Nadřeli se víc, než by možná někdo čekal, ale podobné zápasy českým výběrům moc nesvědčí. Stačí si vzpomenout na loňské trápení dvacítky se Švýcarskem nebo Dánskem. Teď ale Češi duel zvládli, po velké přestřelce mají další tři body a v kapse postup do play off. Se základní skupinou se národní tým rozloučí v neděli, kdy od 18:00 SEČ nastoupí proti Švýcarsku.

Výsledek

ČESKO – BĚLORUSKO 6:5 (0:1, 5:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 22. Pavlík (Safin, Reichel), 22. Hájek (Nečas, Budík), 26. Zadina (Michnáč, Kaut), 33. Chytil (Zachar, Hájek), 36. Pavlík (Chytil), 54. Zachar (Budík) – 9. Šarangovič (Jerjomenko, Litvinov), 21. Drozdov (Suško, Bovbel), 39. Šarangovič (Suško, Bovbel), 51. Martynov (Drozdov, Jerjomenko), 55. Gabrus.
Rozhodčí: Grumsen (Dánsko), Kulev (Rusko) –  Castelli (Švýcarsko), Jensen (Dánsko).
Vyloučení: 3:2, navíc Kurovský na 5 minut a do konce utkání, Pavlík (oba Česko) na 10 minut.
Využití: 1:3:
Střely na branku: 39:21 (12:8, 13:7, 14:6)
Diváci: 5222.
Nejlepší hráči: Marek Zachar – Vladislav Gabrus.
Česko: Kořenář (21. Škarek) –  Hájek, Budík, Král, Galvas, Šalda, Vála –  Zachar, Chytil, Safin –  Nečas, Zadina, Michnáč –  Kaut, Reichel, Pavlík –  Kurovský, Hrabík, Lauko – Kodýtek. Trenéři: Pešán, Vlach a Přerost.
Bělorusko: Grišenko (36. Rodik) – Jerjomenko, Gabrus, Sokolovskij, Děrjabin, Gostěv, Martyňuk, Burovcev –  Bovbel, Šarangovič, Suško – Martynov, Pišuk, Drozdov –  Litvinov, Radčenko, Lukaševič –  Astaševič, Grinkevič, Michalčuk –  Anisimov. Trenéři: Fajkov a Grišukevič.

Další výsledky

ŠVÉDSKO –  ŠVÝCARSKO 7:2 (1:1, 2:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 6. Andersson (A. Nylander, Pettersson), 27. Andersson, 33. Jonsson Fjällby, 45. Pettersson, 51. Söderlund (Dahlin, Brännström), 52. Zetterlund, 53. Pettersson (Andersson, Dahlin) – 11. Müller, 40. Miranda

FINSKO – SLOVENSKO 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 28. Koppanen (Nurmi, Jääskä), 40. A. Räsänen (Juolevi, Tolvanen), 47. Heponiemi (Kuokkanen), 53. Ikonen, 55. Nurmi (Koppanen) – 35. Bodák (Tamáši, Ivan), 50. Buček (Krivošík, Ružička)

DÁNSKO – KANADA 0:8 (0:3, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Thomas (Raddysh, Katchouk), 18. B. Howden (Comtois, C. Foote), 20. Steel (Clague, Kyrou), 28. Makar (Bean), 30. B. Howden (C. Foote, Formenton), 44. Formenton (Timmins), 50. M. McLeod, 53. Batherson (C. Foote, M. McLeod)

Další program MS do 20 let

Neděle 31. prosince:
02:00 Dánsko – Kanada (sk. A, Key Bank Center)
18:00 Švýcarsko – Česko (sk. B, Key Bank Center)
22:00 USA – Finsko (sk. A, Key Bank Center)

Pondělí 1. ledna:
00:00 Slovensko – Dánsko (sk. A, Harborcenter)
02:00 Rusko – Švédsko (sk. B, KeyBank Center)

Úterý 2. ledna:
18:00 čtvrtfinále (KeyBank Center)
20:00 o udržení – 1. zápas (Harborcenter)
22:00 čtvrtfinále (KeyBank Center)

Středa 3. ledna:
00:00 čtvrtfinále (Harborcenter)
02:00 čtvrtfinále (KeyBank Center)

Čtvrtek 4. ledna (KeyBank Center):
18:00 o udržení – 2. zápas
22:00 semifinále

Pátek 5. ledna (KeyBank Center):
02:00 semifinále
18:00 o udržení – případný 3. zápas
22:00 o 3. místo

Sobota 6. ledna (KeyBank Center):
02:00 finále

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech, v Buffalu je o šest hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz