Postup Motoru přes Benátky? Strašně si ho vážím, ujišťuje Nouza

Foto: Petr Kraus

Ještě těžší, než jsme čekali! Přesně to si museli říct hokejisté Českých Budějovic po postupu do semifinále prvoligového play off, který museli proti houževnatým Benátkám nad Jizerou vydřít do poslední kapky potu i krve. Sérii nakonec ovládli poměrem 4:2 a teď se jim do cesty staví Třebíč. O co se hraje, to je každému moc dobře jasné: Vítěz jde do baráže o extraligu!

Jestli měl tedy Motor během posledních dvou týdnech nějaké slovo na rtech, "extraliga" to určitě nebyla. Druhé místo po základní části se ve stínu chomutovské suverenity zdálo být vynikající pozicí. Jenže dostat soupeře rozjetého z předkola, to většinou slibuje pořádnou fušku – a Benátky byly přesně ten případ. Poté, co smetly Litoměřice, se ve čtvrtfinálové sérii proti Budějovicím dvakrát ujaly vedení.

„Musím říct, že mě osobně nepřekvapily. Hrajou výborný play off hokej, jsou hodně důrazné, skvěle bruslí a hraje se proti nim strašně nepříjemně,“ říká tahoun Jihočechů Tomáš Nouza. Právě on pamatuje řadu bitev s Benátkami coby účastník středočeských derby. „Znám je celkem dobře. Pamatuju loňskou sérii, kdy jsme tady hráli s Boleslaví. I letos to pro nás bylo obrovsky těžké a strašně si vážím toho, že jsme postoupili,“ směřuje útočník pochvalu ke svému protivníkovi.

„Bavíme se o prvním kole play off a je opravdu něco neuvěřitelného, že za námi fanoušci jezdí v takovém počtu.“

Ten přitom favorita už už držel na lopatě. Za stavu 2:1 na zápasy měly Benátky ve čtvrtém utkání velkou převahu, a hlavně celkem pět minut dvojnásobné přesilovky! Ale gól nedaly a rána v samotném závěru je srazila. „Je to tak. Zlomový okamžik téhle série byl čtvrtý zápas a náš gól osmnáct vteřin před koncem, kterým jsme vyrovnali na 2:2. Myslím, že za stavu 3:1 už bychom to proti Benátkám těžko otáčeli,“ připouští Nouza.

Motor si klíčovou výhrou přetáhl zpátky výhodu domácího prostředí. Před svými fanoušky se pak drtivou jízdou 7:0 dostal poprvé do vedení a k Jizeře jel sérii ukončit. „Věděli jsme, že budou bojovat až do konce,“ komentuje Nouza situaci po pátém zápase, který Benátky dohrávaly pouze na tři obránce. „Mají spoustu mladých kluků. Ani tehdy nemohla být z naší strany o nějakém podcenění vůbec řeč.“

Středočeši skutečně nabrali nové síly, jenže porážku 2:3 a konec sezony odvrátit nedokázali. Polovina stadionu přesto slavila – budějovický tým totiž dorazilo na poslední bitvu podpořit několik stovek fanoušků, kteří si z proslulého benáteckého "mrazáku" udělali vlastní fantastický kotel.

„Je to krásné a patří jim za to dík! Bavíme se o prvním kole play off a je opravdu něco neuvěřitelného, že za námi jezdí v takovém počtu,“ smeká před svými příznivci Tomáš Nouza, pro něhož ale rozhodně nejde o první takový zážitek. „V Boleslavi jsem toho s fanoušky zažil hodně. Trápení, ale i úspěchy. Dvakrát jsme postoupili do extraligy, což je vždycky velká euforie,“ vzpomíná dvaatřicetiletý útočník na rok 2008 a také loňskou sezonu.

V dresu Bruslařského klubu byl Nouza velkou personou, přesto loni v letní pauze putoval zase zpátky o soutěž níž. A nezaostal ani milimetr za velkým očekáváním ambiciózního vedení Motoru. Společně s Josefem Strakou ovládl kanadské bodování základní části a pro všechny soupeře byl velkým postrachem. „Ale play off není o jednom hráči, ani o jedné lajně. Na ledě je dvacet hokejistů, na postupu mají zásluhu všichni,“ podotýká písecký odchovanec.

Z budějovické cesty tak odpadla jedna velká překážka. Ale další čeká na obzoru – příští pondělí 9. března odstartuje semifinálová série s Třebíčí, a to je soupeř, jehož výkony musí v táboře Jihočechů budit respekt. Havířov totiž smetl ve čtyřech zápasech!

„Bude to úplně jiný styl hokeje. Play off se samozřejmě vždycky hraje tvrdě do těla, ale Třebíč hraje trochu jinak,“ upozorňuje Tomáš Nouza. Jeho tým dostal po postupu dva dny volna, ve středu už mu šichta startuje nanovo. „Máme drobná zranění, tak nám to pomůže dostat se do pořádku. Pak už si začneme pouštět různá videa a podobně,“ hlásí.

Jasno je zatím o třech postupujících. Až sedmý zápas rozhodne o vítězi série Jihlavy s Kladnem, který se v semifinále může těšit na chomutovské Piráty. „Ti jsou pořád největším favoritem,“ přitakává Tomáš Nouza závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz