Pori se těší na Otevřela. Finové ocení bojovníka, jemuž zranění změnilo život

Foto: iltalehti.fi

18. ledna 2018, 10:10

Václav Jáchim

Už je to víc než 20 let, ale aktéři té nešťastné události na ni nikdy nezapomenou. 11. února 1996 došlo v duelu finské nejvyšší soutěže mezi Pori a Jyväskylä k vážnému zranění Jaroslava Otevřela. Zlínský odchovanec, který si zahrál NHL v San Jose, měl neskutečnou smůlu. U mantinelu zakopl, upadl do kolen, načež následovala srážka se soupeřem Vitalijem Karamnovem. Následky zranění byly děsivé: poranění míchy mezi třetím a čtvrtým obratlem znamenalo, že útočník Pori ochrnul od hrudníku dolů.

Někdejšímu československému reprezentantovi se během vteřiny změnil život. Musel se srovnat se skutečností, že nikdy nebude chodit ani pohybovat rukama. "Jaro je bojovník! A vždycky byl! Pořád to mám před očima. Muselo být šílené, co všechno si prožil. Strašně ho obdivuju," řekl později kouč Veli-Pekka Ketola, který Otevřela v Pori vedl.

Pro finský klub šlo o největší tragédii ve víc než padesátileté historii. V celé SM-Liize se nikdy nestalo, že by některý hokejista ochrnul na následky zranění. Otevřel je smutnou výjimkou. "Všichni jsme z toho byli zdrceni, někteří hráči museli vyhledat terapeuta. Ale nebylo to nic proti tomu, s čím se musel vyrovnat Jaro. Ve vzpomínkách a myšlenkách je stále s námi, má obdiv všech," připomněl Ketola.

Záhy po zranění Otevřel necítil ani jednu končetinu, klubový lékař se bál ochrnutí. Bohužel, odhad se potvrdil beze zbytku. Výborný sedmadvacetiletý centr se už nikdy na brusle nepostavil. V Pori pobýval naposledy v roce 1998, pak se natrvalo vrátil do Zlína. Teď se ovšem blíží chvíle, kdy se se do Finska zase vrátí. Za několik dní bude hostem klubu a v hale Ässätu si užije velkou benefici.

Před utkáním domácího týmu proti Turku pozdraví zlínský bojovník fanoušky, po dlouhých letech zase bude v místech, kde mu zranění kdysi změnilo život. "Když se to Jarovi stalo, byl jsem tehdy u toho. Jako kapitán týmu. I teď, po strašně dlouhé době, je velmi těžké vracet se k té nešťastné události. Jsem strašně rád, že se Jaro za pár dní objeví mezi námi. Bude to emotivní," řekl Jari Korpisalo, sportovní šéf hokejového Pori.

Otevřel dlouho nebyl na podobné setkání připraven. Všechno chtělo svůj čas. Život ve Zlíně si nedokáže představit bez podpory manželky, rodiny a přátel. Nikdy nevyhledával pozornost. Nikam se necpal. Od města dostal k bezplatnému pronájmu koupaliště, rodinný podnik Jaroslav řídí. Po víc než 20 letech od vážného úrazu se rozhodl, že vyrazí zase do Finska. A využije nabídky klubu z Pori. "Můj život jde klidně, moc se těším, že v Pori zase všechny uvidím. Je to dlouho, co jsem tam byl naposledy. Návrat bude znamenat silný zážitek," citují Otevřela stránky Ässätu.

Pro všechny v organizaci půjde o velkou událost. "Na Jara nemůžeme a nechceme nikdy zapomenout. Je pevnou součástí našeho klubu i našich srdcí," řekl někdejší kouč Ketola. Tým z Pori slaví 50 let od založení, duel s Turku bude slavnostní po všech stránkách. "Osobní účast Jaroslava Otevřela je senzační zprávou. Patrně tou nejlepší, jakou jsme mohli fanouškům sdělit," připomněl marketingový manažer Jaakko Ruusunen. Otevřel sehrál za Ässät přesně stovku soutěžních utkání, zaznamenal 24 branek a 48 asistencí. V roce 1995 pomohl týmu k bronzovým medailím v domácí soutěži. Brzy se v Pori zase objeví, velká slavnost se uskuteční v pátek 9. února.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz