Po dvou letech v zámoří návrat do KHL. Sekáč se na rok upsal Kazani

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

6. června 2016, 18:50

Václav Jáchim

Splnil si sen o NHL, ale také prošel mnoha peripetiemi, které nebyly zrovna příjemné. Jiří Sekáč před dvěma lety odešel z pražského Lva do Montrealu, zazářil, pak ovšem putoval do Anaheimu a v této sezoně měnil kluby ještě dvakrát. Přes Chicago se ocitl v Arizoně, neměl tolik zápasů, nehrál pravidelně. Bylo jasné, že po vypršení smlouvy bude o čem přemýšlet, dlouhodobý a vážný zájem o něj totiž projevovala ruská Kazaň. Reprezentační útočník nakonec zvolil právě východní variantu. "Jirka se s vedením Kazaně dohodl na roční smlouvě," informuje zástupce hráče Vladimír Vůjtek mladší ze společnosti Eurohockey Services.

Účastník mistrovství světa 2014 tedy opouští NHL a míří do soutěže, kde si před časem udělal velké jméno. "Kazaň měla o Jirku zájem dva roky. Po skončení Lva odkoupila jeho práva a neustále sledovala situaci. Přechod Sekáče se řešil někdy od Vánoc, ve hře samozřejmě bylo i setrvání v Americe. Ten proces byl dlouhý, Jirka se nakonec rozhodl takhle," konstatuje Vůjtek.

Dravý útočník byl původně spíš pro novou šanci v NHL. "Nějaké věci jsme tam měli rozjednané, ale zatím nic konkrétního. Jirka by musel čekat třeba měsíc, nebyla tam jistota, že dostane adekvátní nabídku. Naopak zájem Kazaně byl silný, klub však nemohl čekat donekonečna. S Jirkou jsme to neustále probírali, nechal si to projít hlavou a pak udělal konečný verdikt," popisuje jeho zástupce.

Roli bezpochyby sehrála skutečnost, že během uplynulé sezony Sekáč třikrát měnil organizace NHL. Z Anaheimu putoval do Chicaga, odtud do Arizony. Měl i zdravotní potíže, v Coytes nastoupil nový generální manažer. Našlo se dost důvodů, které rozhodování o další budoucnosti neulehčily. "NHL byla a nadále je pro Jirku prioritou. Nikde není psáno, že se tam nemůže vrátit. Ale je to stále mladý hráč, který potřebuje pravidelně nastupovat. Po uplynulém období je pro něj nabídka z Kazaně zajímavá po všech stránkách," hlásí Vůjtek.

Movitý AK BARS patří k nejlepším a finančně stabilním destinacím v Kontinentální lize. Někdejší lídr soutěže se pokouší doplnit kádr vhodnými posilami, o Sekáčovi jsou v klubu přesvědčeni dlouhodobě. "Kazaň držela Jirkovi volné místo pro cizince, ovšem čas kvapí. Mohli jsme počkat, ale kdyby se ruský klub pak rozhodl pro jiné posily, práva na Sekáče by držel dál a Jirka by v KHL mohl jen těžko někde působit. I tohle jsem samozřejmě zvažovali, stejně jako možnosti jinde v Evropě. Nebylo to jednoduché. Posléze z toho vyšla roční dohoda s Kazaní," doplňuje Vůjtek.

V ruském klubu, kde kdysi hrávali mj. Radek Duda, Patrik Martinec, Jaroslav Hlinka nebo třeba Tomáš Vincour, dostane Sekáč patřičný prostor. "Berou ho jako jasnou posilu do útoku. Klub má hráče dobře vyskautované, ví, čeho jsou schopni. Kam je přesně v sestavě zařadit," upozorňuje Vůjtek. V Kazani po sezoně skončili finský brankář Jussi Rynnäs (nyní Oulu), švédští útočníci Oscar Möller (Skelleftea) a Mattias Sjögren,  pokračují bývalý sparťan Marek Ďaloga s někdejším pražským Lvem Justinem Azevedem. Mezi nové tváře týmu trenéra Biljaletdinova se zařadili mj. ruští reprezentanti Zijat Pajgin nebo Anton Glinkin.

Sekáč se na nový ročník bude zatím chystat individuálně, společná příprava odstartuje počátkem července. Kladenský rodák, který 10. června oslaví čtyřiadvacaté narozeniny, měl startovat s českým národním týmem na MS v Moskvě, jenže během přípravy se Švédy ve Znojmě utrpěl Sekáč otřes mozku. A nakonec musel účast vzdát, čímž přišel také o možnost upozornit na sebe před uzávěrkou nominace pro Světový pohár. "Po návratu domů si dal Jirka dva týdny volno, teď už je v pořádku. Cítí se dobře, zahájil trénink a chystá se, aby byl v maximální pohodě.Když jsme probírali jeho budoucnost, bylo znát, že především chce pořádně hrát. Nabídka z Kazaně ho oslovila, je to pro něj velká šance," uzavírá Vladimír Vůjtek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz