Po čtyřech letech zpátky v Česku: Karviná hostí Ligu mistryň

Foto: Martin Mašek

Nejlepší evropské kluby ženského hokeje čeká v letošní sezóně už jedenácté srovnání pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace. Vítězové domácích soutěží mají tradiční právo účasti v Lize mistryň, českou scénu bude druhý rok v řadě reprezentovat Karviná. A na letošní ročník se má obzvlášť proč těšit – základní skupinu totiž o nadcházejícím víkendu hostí na své půdě!

Předchozích šest let se o úspěch na mezinárodním poli pokoušel tehdejší suverén z pražské Slavie. Nevedl si zle, navíc pravidelně hostil základní, ale i semifinálové skupiny doma ve Slaném. Poslední pořadatelství vybojoval na podzim 2010, od té doby se už soutěž do České republiky nepodívala.

Loni dostaly po svém prvním titulu šanci karvinské hokejistky. Rozlosování je poslalo do Spišské Nové Vsi, kde ovšem ze tří soupeřů dokázaly porazit jen polskou Bytom a premiérová pouť evropskou soutěží pro ně skončila. Tentokrát je čekají týmy z Vídně, Osvětimi a anglického Bracknellu.

Jak silná to bude konkurence, to se uvidí až přímo na ledě. Každopádně je ale vynikající zprávou, že se bude hrát zase v Česku. Navíc když současně přišla vítaná změna systému – zatímco loni mohly postoupit jenom týmy z prvních míst základních skupin, teď půjdou dál taky tři nejlepší z druhých příček. Dřív už poslední hrací den často o nic nešlo, teď IIHF zajistila, že náboj nebude chybět drtivé většině zápasů až do samotného konce víkendu.

Pokud by Karviná skupinu vyhrála, čekal by ji výlet do Nižného Novgorodu. Na ruského účastníka bude letos upřena velká pozornost, SKIF totiž loni dokázal v domácí lize po dlouhé době předčít moskevské Tornado, které vyhrálo čtyři z pěti posledních ročníků Ligy mistryň!

Kvalitní boj na mezinárodní scéně. A krásné baby

Domácí mistryně se už na pořádání vrcholné evropské akce těší, zároveň ale od června pracují na tom, aby v Karviné všechno proběhlo podle představ. „Bylo potřeba zařídit hlavně nadstandardní ubytování a stravu pro všechny týmy, pronájem ledu na deset hodin denně. Museli jsme také přesunout zápasy všech věkových kategorií, které měly hrát během turnaje doma, dohodnout spolupráci s městem a sponzory, nachystat reklamu… Tisíce detailů,“ popisuje ředitelka akce Denisa Navrátilová.

Liga mistryň s účastí dohromady jednadvaceti týmů je vedle Kontinentálního poháru druhou klubovou akcí, kterou pořádá IIHF. „Samozřejmě turnaj i z největší části hradí,“ říká Navrátilová. „Rozpočet, který jsme dostali, není nafukovací. Finančně je akce hodně náročná jak pro IIHF, tak samozřejmě pro nás.“

I Karviná jako město se teď může zviditelnit. Navíc je jasné, že Mezinárodní hokejová federace bude podle úspěchu nahlížet na celý ženský hokej v České republice. „Ráda bych poděkovala za spolupráci svému asistentovi Jiřímu Němcovi, taky celé organizační struktuře karvinského hokeje a všem sponzorům, kteří budou na turnaji určitě vidět. A v neposlední řadě patří dík městu Karviná za podporu,“ jmenuje organizátorka, která loni při premiérové účasti svého týmu v Lize mistryň nechyběla přímo na ledě. Teď už jí patří „jenom“ funkcionářská role.

„Určitě je na co se těšit. Ráda bych pozvala všechny hokejové fanoušky, které zajímá kvalitní boj na mezinárodní scéně. Navíc v podání krásných bab,“ uzavírá s úsměvem Denisa Navrátilová.

Program skupiny B Ligy mistryň v Karviné

pátek 17. října 2014:
14:00 EHV Sabres (Vídeň) – Unia Osvětim
18:00 S.K. Karviná - ženy – Bracknell Queen Bees

sobota 18. října 2014:
14:00 EHV Sabres – Bracknell Queen Bees
17:30 Unia Osvětim – S.K. Karviná - ženy

neděle 19. října 2014:
14:00 Bracknell Queen Bees – Unia Osvětim
17:30 S.K. Karviná - ženy – EHV Sabres

Ostatní základní skupiny Ligy mistryň 2014/15

Skupina A (Ankara, Turecko): Milenyum Ankara, Aisulu Almaty (Kazachstán), HK Poprad (Slovensko), HCS Csikereda (Rumunsko),

Skupina C (Liepaja, Lotyšsko): Laima Riga, Herlev Hornets (Dánsko), Jordal Oslo (Norsko), SADH Majadahonda (Španělsko)

Skupina D (Bolzano, Itálie): Bolzano Eagles (Itálie), HC Neuilly sur Marne (Francie), Marilyn Budapešť (Maďarsko), Gric Záhřeb (Chorvatsko)

Skupiny druhého kola, 5.–7. prosince 2014

Skupina E (Nižnij Novgorod, Rusko): SKIF Nižnij Novgorod, vítěz skupiny A, vítěz skupiny B, 3. nejlepší tým z druhých míst

Skupina F (Lugano, Švýcarsko): HC Lugano, ESC Planegg (Německo), vítěz skupiny C, 2. nejlepší tým z druhých míst

Skupina G (Linköping, Švédsko): Linköpings HC, Espoo Blues (Finsko), vítěz skupiny D, nejlepší tým z druhých míst

Finálový turnaj se uskuteční 20.–22. února 2015, místo konání bude teprve určeno. Zúčastní se ho vítězové skupin druhého kola a nejlepší tým z druhých míst.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz