<

Pešán před bitvou o bronz: Uděláme maximum, abychom si sáhli na medaili!

Foto: Sanny Muharem

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Úvod utkání vypadal víc než slibně, jenže čeští junioři neudrželi delší dobu vedení, ani nepřidali další branku. Semifinálovou bitvu s Kanadou ztratili do velké míry vlastními chybami. "Když vám soupeř dá tři góly z prvních tří přesilovek, je to zdrcující. Pak už se kanadský válec rozjel a bylo těžké s tím něco udělat," hodnotí kouč Filip Pešán po porážce s javorovými listy.

Věčná škoda, že Češi nevytěžili víc z povedeného startu do duelu. Po luxusní trefě Filipa Zadiny, kterému to na turnaji hodně lepí, šla dvacítka do vedení. A Kanaďané byli docela nervózní. "Chtěli jsme být hodně aktivní v jejich pásmu, což se nám ze začátku zápasu dařilo. Podle mě jsme byli prvních deset minut lepším týmem. Byli jsme silní na kotouči, snažili se hrát u nich, protože víme, jak je jejich hra v obranném pásmu soupeře skvělá. Zpočátku se nám to dařilo, když jsme je měli daleko, tak jsme si na ně počkali ve středním pásmu. Myslím, že taktika fungovala. Ale jak potom Kanaďané využili přesilovky, už to bylo jiné," konstatuje hlavní kouč.

Plán zněl jasně, realita se v úvodních minutách líbila. "Myslím, že začátek byl velmi slušný. Že jsme Kanadu i zaskočili. Ale na kdyby se hokej nehraje... Měli jsme šanci dát na 2:0, nedali jsme. Soupeř si pro mě až zbytečně lacino chodil pro fauly. My jsme Kanadě možná i trošku nešikovností nabídli přesilovky, oni proměnili tři ze tří, což bylo rozhodující. V oslabení jsme ztráceli hodně síly. Pak už se kanadský válec rozjel naplno, bylo těžké ho chytat," pokračuje Pešán.

Měli jsme déle udržet vedení 1:0, myslí si Pešán

V prvním dějství se promítla dvě vyloučení, obě byla zbytečná. Martin Kaut nešťastně vyhodil puk mimo kluziště a dostal dvě minuty za zdržování hry. "Kotouč byl v souboji dvou hokejek. Poslat nás do čtyř, a dostat z toho gól, to je samozřejmě nepříjemné. Rozhodčí se rozhodli takhle," říká Pešán. Následně oplácel Albert Michnáč, také šel na trestnou lavici. A také tohle české oslabení skončilo inkasovanou brankou.

"Naštvaný jsem na Michnáče byl, ale na druhou stranu jsem viděl zpomalený záběr. Bylo tam takové oboustranné postrčení tam a zpátky, kanadský hráč se sesypal na led. To jsou věci, které se mi nelíbily. Ale nemůžeme to dělat, samozřejmě. Speciálně v útočném pásmu. Jednoznačně velká chyba," komentuje situaci kouč.

Jestliže hokejisté javorových listů působili v prvním dějství trošku nejistě až zaskočeně, postupně se dostali do rytmu a začali koncertovat. Přesně tohle trenérský štáb dvacítky nechtěl. "Prostředí tady okolo a všechno ostatní hraje Kanaďanům do karet. Dlouho jsme měli držet stav 1:0 pro nás. Chtělo to, abychom nebyli vyloučení. Kdybychom po první třetině vedli, mohlo to vypadat úplně jinak."

Zbytečné fauly nás položily, mrzí útočníka Kauta

Jakmile soupeř navýšil náskok do jasné podoby, junioři začali pozvolna myslet na další důležitou bitvu. "Musím říci, že jsem hodně nabádal kluky k tomu, že si v podstatě hrajeme o další zápas. O nějakou tvář a sebevědomí. Dali jsme do utkání všechny hráče, abychom trošku šetřili síly. Neříkám, že je jedno, jestli prohrajete pět nebo sedm. Ale čeká nás další zápas," upozorňuje.

Dnes od 22 hodin českého času vypukne duel o bronz. Poslední bitva na turnaji bude na krev. Kdo najde víc sil a odhodlání, ten půjde na stupně vítězů. "Myslím, že ten zápas bude podobný semifinále s Kanadou," odhaduje Pešán. Češi mají hendikep, dohráli až v půl jedenácté večer místního času, znovu do akce jdou za nějakých 17 hodin. "Přes noc si zanalyzujeme hru Američanů a zkusíme všechno připravit tak, abychom si sáhli na medaili," hlásí Pešán.

Američané padli v prvním semifinále se Švédy. Obhájci zlata doma triumf nenapodobí, v tomto ohledu by možná mohly spočívat šance Čechů. "V týmu mají osm hráčů, kteří loni vyhráli mistrovství světa. Může to hrát roli. Ale je to šampionát, oni si hrají o smlouvy a o jména. Nemyslím, že by to podcenili. Očekávám vyrovnané utkání. Kdo se dřív oklepe a dostane do zápasu, ten uspěje." Motivace českých bojovníků bude ohromná. "Jednoznačně! Chceme vyhrát. Když jsme takhle blízko, uděláme pro medaili všechno," slibuje závěrem.

Foto: Klára Petrásková

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz