Pavelka si vzpomněl na derby v dorostu. Druhé místo je krásné, říká

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

5. března 2018, 16:14

Martin Voltr

Chvíli jako by pokračovali v mizérii po pauze, ale jakmile se hokejisté Mountfieldu rozehráli, vývoj čtvrtého derby obrátili a kontrolovali. Úspěch jim zajistil nejenom důraz, ale hlavně poctivá hra zezadu v čele s brankářem Jaroslavem Pavelkou. Ten slavil výhru nad rivalem poprvé od 23. března 2011!

To už je pořádná nostalgie. Když ještě královéhradecká mládež nepatřila mezi republikovou špičku, Jaroslav Pavelka byl jedním z nejlepších brankářů, kteří jí prošli. V sezoně 2010/11 si vychytal i účast na mistrovství světa do 18 let, a právě krátce před ním naposledy vyhrál východočeské derby.

Vzpomněl jste si na vzájemné bitvy v dorostu?
Zrovna v sobotu jsem se bavil s taťkou a on mi říkal, že mi to tady v mládeži vždycky šlo. Tak ať to prostě zopakuju, a bude to dobré. A hlavně se z toho neposrat, mi řekl (směje se). Takže bych mu chtěl vzkázat, že děkuju za podporu a je to doma.

Kdy jste se dozvěděl, že budete chytat?
Asi den předem, takže jsem se na to mohl připravit. Jsem rád, že jsem dostal šanci vyzkoušet si derby. A s vítězným koncem, to je krásný pocit.

Byl jste nervózní?
Derby jsem poprvé chytal od začátku, takže v první třetině jsem určitě byl trošku nervózní. Ale pak jsem se chytl nějakými zákroky a už se mi chytalo dobře.

Bitka ve východočeském derby

Takže pro vás bylo derby psychicky náročnější než jiné zápasy?
Jednou jsem tady chytal poslední třetinu, když jsem střídal (v říjnu 2014, pozn. red.). Pro mě jako Hradečáka je to trochu emotivnější než normální zápas. Snažil jsem se ale připravit jako na každý jiný a nedostávat se zbytečně pod tlak, tím, že jsme na derby a je tady plno lidí. Chtěl jsem mít čistou hlavu, což si myslím, že se povedlo.

S týmem jste chtěli dorovnat letošní bilanci s Pardubicemi, viďte?
Určitě. Nechtěli jsme jim to nechat, aby vyhrály 3:1 na zápasy. Takhle jsme jim vrátili porážku na našem ledě. Teď už se musíme připravovat na play off. Jdeme z druhého místa a Pardubice uhrály šestku, takže myslím, že i když prohrály, spokojené jsou oba týmy.

Vítězství je pro vás důležité i vzhledem k tomu, že po olympijské přestávce vám to moc nešlo.
Předchozí dva zápasy nebyly z naší strany dobré, to všichni vědí. Myslím, že jsme si to uvědomili a semkli se. Od poloviny první třetiny jsme hráli náš hokej a řekl bych, že jsme pak byli po celý zápas lepší.

Je to ale paradoxní, že vaše hra šla nahoru po inkasovaném gólu...
Většinou je lepší, když vedete. Ale my jsme prohrávali. Jsme rádi, že jsme zápas dokázali otočit, a třetí třetinu jsme pak hráli výborně odzadu. Udrželi jsme puk na hokejkách a moc jsme Pardubice k ničemu nepustili.

Máte v kapse druhé místo po základní části. To je asi výsledek, jaký jste si přáli, že?
Myslím, že pro náš klub a lidi je druhé místo úspěch. V tak kvalitní a vyrovnané soutěži je krásné. Jsme za něj samozřejmě rádi, ale sezonu rozhoduje play off. Až podle něj se ukáže, jestli bude sezona úspěšná, nebo neúspěšná.

Máte osobně nějakého soupeře, kterého byste si přál víc a kterého naopak méně?
Já nevím, to teď nemá cenu řešit. Osobně bych asi nechtěl Spartu, ale tu nemůžeme mít. Nechci o tom spekulovat. Kdo na nás půjde, na toho se musíme dobře připravit a teď v pauze potrénovat. Je to v podstatě jedno, ať na vás vyjde kdokoli, musíte ho čtyřikrát porazit, abyste postoupil.

V čem podle vás spočívá síla Hradce a co by mělo být jeho doménou v play off?
Já myslím, že parta. I když je tady spousta zkušených hráčů a jmen, tak jakmile se to v důležitých zápasech v poslední části lámalo, všichni hráli obětavě. Hrajeme dobře ze zabezpečené obrany, od toho se to v první řadě odvíjí. A pak máme vepředu šikovné kluky, kteří umí potrestat chyby a z protiútoků dávat góly. Takhle si myslím, že byl Hradec vždycky úspěšný.

Sestřih utkání HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz