Pardubice a Litvínov slaví. Plzeň zůstává lídrem, derby pro Třinec a Zlín

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Poslední tři týmy extraligové tabulky v pátek vyhrály: Litvínov, Pardubice i Jihlava. Lídrem nejvyšší soutěže zůstává i po 17. kole Plzeň. Vítězství v derby slaví Třinec a Zlín.

Talent Klouček má druhou nulu

Každá série jednou končí. Mladá Boleslav porazila Pardubice v předchozích šesti ligových zápasech, tentokrát ale nezískala ani bod.

Dynamo, které bylo dosud nejhorším týmem soutěže na domácím ledě, rozhodlo o svém vítězství ve druhé třetině, kdy se prosadili zahraniční hráči Jordann Perret a Ján Sýkora. V poslední dvacetiminutovce pojistil pardubické vítězství po krásné kombinaci Matěj Beran.

Další vynikající výkon předvedl devatenáctiletý brankář Milan Klouček, který vyhrál páté ze sedmi utkání, do kterého letos naskočil. Dynamo má nyní – po výhře 3:0 nad Mladou Boleslaví – před vlastními fanoušky vyrovnanou bilanci čtyř výher a čtyř porážek.

Bruslařský klub nedal gól ve druhém zápase za sebou.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Musím hráče v prvé řadě pochválit a poděkovat za práci, kterou za šedesát minut odvedli, včetně Milana Kloučka. Jedním z klíčových momentů bylo, že jsme v první třetině přestáli dvakrát výbornou přesilovku soupeře, na kterou jsme se připravovali. Nedal ani jediný gól díky naší obětavosti. Bylo to možná dost o tom prvním gólu. A já si říkám, že když mužstvo šlape, dře a blokuje střely, i to štěstí se k němu přikloní, což se promítlo u prvního gólu Perreta. Zarputilostí, jež gradovala ve třetí třetině, jsme si tři body zasloužili.“

Patrik Augusta (trenér Mladé Boleslavi): „Ke vší úctě k soupeři a jeho výborné hře jsme nepředvedli dobrý výkon. Od prvního inkasovaného gólu jsme byli ve všem horší. Soupeř byl nachystaný na každý souboj, domácí měli větší křídla i větší chuť. Nám tohle chybělo.“

HC DYNAMO PARDUBICE – BK MLADÁ BOLESLAV 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Perret (Tomášek), 38. J. Sýkora (Marosz, Cardwell), 52. Beran (Starý, Poulíček).
Rozhodčí: Hejduk, Mrkva – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:25.
Diváci: 6394.
Nejlepší hráči: Milan Klouček – Brandon Maxwell.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Cardwell, Wishart, Ščotka, Čáslava, Holland, Trončinský – J. Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Tomášek, Treille – Beran, Poulíček, Starý – Vondráček, Bojko, Dušek. Trenéři: Holaň, Janecký a Marek.
BK Mladá Boleslav: Maxwell – Říha, Knot, Eminger, Kotvan, Hanzlík, Němeček, Hrdinka – Lenc, Kousal, Klepiš – Urban, Orsava, Pacovský – Pabiška, Holík, Žejdl – Knotek, Procházka, Musil. Trenéři: Augusta, Ujčík a Žabka.

Plzeň zůstává extraligovým lídrem

Co se stane, když změří síly nejlepší ligová ofenziva s nejlepší obranou? Budou gólové hody, nebo spíš fotbalový výsledek?

Platí to druhé, alespoň pro toto utkání.

O výhře indiánů nad Mountfieldem rozhodl jediný gól – ve 34. minutě překonal (jako vždy) dobře chytajícího Patrika Rybára plzeňský veterán Jaroslav Kracík. Naopak hosté nepřelstili Miroslava Svobodu ani jednou.

Západočeši si hubenou výhrou pojistili první místo v průběžné tabulce. Hradec Králové zůstává čtvrtý.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „Bylo to atraktivní utkání, i když možná pro diváky padlo málo branek. Hradec je na vítězné vlně, dobře bruslí. Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Zápas jsme ale zvládli, dobře jsme forčekovali i bránili a rozlišovali, kdy jít do útoku a kdy se zatáhnout. Bylo to o jednom gólu. Potkaly se dva silné týmy. Jsem rád, že to dopadlo pro nás vítězně. Hradec je silný, bylo jasné, že půjdou nahoru. Chtěl bych klukům za výkon poděkovat.“

Tomáš Martinec (asistent trenéra Hradce Králové): „Jeli jsme do Plzně s pokorou. Připravovali jsme se na jejich velkou ofenzivní sílu. Mají výborný pohyb a dávají hodně gólů. Hráli jsme slušně do defensivy, ale nebyli jsme schopni prosadit se v ofensivě. Nedokázali jsme si vypracovat šance. Měli jsme pouze pár možností v přesilovkách, ze kterých jsme však nevstřelili žádný gól. Plzeň tak zaslouženě vyhrála.“

HC ŠKODA PLZEŇ – MOUNTFIELD HK 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 34. Kracík.
Rozhodčí: Pražák, Souček – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití.
Střely na branku: 18:19.
Diváci: 7010.
Nejlepší hráči: Peter Čerešňák – Dominik Graňák.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – J. Kindl, Jones, Kvasnička, Čerešňák, Moravčík, Kaňák – Schleiss, Mertl, Gulaš – Kubalík, Stach, Indrák – Straka, Kracík, Chalupa – Kodýtek, Preisinger, Hollweg. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.
Mountfield HK: Rybár – Gregorc, Cibulskis, Graňák, Rosandić, Vydarený, Pláněk – Vopelka, Dragoun, Köhler – Látal, Kukumberg, Jaroslav Bednář – Červený, Koukal, Cingel – R. Pavlík, Berger, Jarůšek. Trenéři: Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Hübl rozhodl v poslední minutě o výhře Vervy 

Litvínov se zvedá: bodoval popáté za sebou. A díky Hüblově gólu z času 59:03 dokonce bere všechny body! Verva potvrdila, že je doma silná – 15 ze 17 bodů získala na Zimním stadionu Ivana Hlinky.

Sparta, v jejíž sestavě ještě chyběla hvězdná posila Zbyněk Michálek, naopak pokračuje ve špatných výkonech, prohrála potřetí v řadě a špička tabulky jí opět odskočila.

Mimo sestavu Pražanů zůstali z výkonnostních důvodů Jaroslav Hlinka a Petr Zámorský, který si hledá nové angažmá.

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Sparta byla agresivní, výborně bruslila. Pro nás bylo klíčové, že jsme v zápase neprohrávali. Měli jsme hlušší místa, hlavně v prvních dvou třetinách, a měli jsme i trochu štěstí. Jsme rádi, že jsme to v závěru přetlačili, vítězství za tři body už jsme potřebovali! V poslední minutě se mužstvo vždy soustředí na to, aby neinkasovalo. My také, protože Sparta pořád hrozila z brejků. Ale šli jsme i za výhrou a vyšlo to. Kolikrát v minulých zápasech se nám to nepodařilo. Jsem rád, že branku dal Viktor Hübl, potřeboval to."

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty): „Byl to pěkný hokej se spoustou gólových šancí. Litvínov byl v závěru trochu aktivnější a na nás se trošku projevilo, že jak se nám nyní moc nedaří, tak jsme chtěli bod. Poněkud jsme se zatáhli a Litvínov toho využil. Jinak se projevovala zlepšená práce, musím hráčům poděkovat za odmakaný výkon. Bohužel Litvínov se v poslední době nadechl do lepší formy a v závěru nás přetlačil."

HC VERVA LITVÍNOV – HC SPARTA PRAHA 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Jánský (Lukeš), 29. Ihnačák, 33. Kubát (Sörvik, Hübl), 60. Hübl – 10. Saponari (Smejkal), 31. Klimek (Reichenberg), 37. Forman (Pech, Švrček).
Rozhodčí: Hodek, Kika – Pešek, Špůr.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:34.
Diváci: 5748.
Nejlepší hráči: Peter Jánský – Lukáš Klimek.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Baránek, Dietz, Gula, Kubát, Pilař, Sörvik – Černý, Gerhát, Hanzl – Hübl, Ihnačák, Jánský – Jurčík, Lukeš, Matoušek – Šimeček, Trávníček, Vandas. Trenéři: Rulík a Stránský.
HC Sparta Praha: Honzík – Pavelka, Dvořák, Mikuš, Kalina, Nedomlel, Švrček – Kumstát, Pech, Forman – Uher, Vrána, Kudrna – Říčka, Klimek, Reichenberg – Smejkal, Černoch, Saponari. Trenéři: Kalous a Nedvěd.

Derby tentokrát pro Třinec

Dvě derby během čtyř dnů – vítkovičtí a třinečtí fanoušci se měli v tomto týdnu na co koukat. Zatímco v úterý vyhráli Ostravané, v pátek bere všechny body Třinec. 

Oceláři se díky zaváhání Komety dostali na druhou příčku v tabulce – za vedoucí Plzní stále zaostávají o jeden bod. Vítkovice jsou šesté, zezadu se na ně ale tlačí několik dravců. Střed extraligové tabulky je hodně namačkaný.

Mimochodem, Ostravar Aréna se málem vyprodala – v hledišti se tísnilo přes deset tisíc fanoušků! 

Pavel Trnka (asistent trenéra Vítkovic): „Atmosféra byla výborná, fanoušci šlapali od začátku až do konce utkání. Naopak my nemůžeme s takovým kvalitním soupeřem hrát pouze čtyřicet minut. První třetina byla z naší strany velice špatná, což víceméně rozhodlo celý zápas."

Václav Varaďa (trenér Třince): „Ta skvělá kulisa si musela zápas užít. Jsem přesvědčený, že jsme sehráli výborné utkání, měli skvělý pohyb a vytvářeli si spoustu šancí. I když Vítkovice ve druhé třetině zabraly a měly ošemetné situace i velké gólové příležitosti, tak po smolném gólu v naší přesilovce kluci hráli velmi obětavě. Tři body jsme si zasloužili. Děkuji celému týmu a brankáři Strmeňovi, který podal výborný výkon."

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Szturc (Výtisk, Klok) – 9. Cienciala (Irgl), 18. Rákos (Svačina, Roth).
Rozhodčí: Hribík, Pešina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 5:7.
Bez využití.
Střely na branku: 27:30.
Diváci: 10004.
Nejlepší hráči: Rostislav Olesz – Jan Strmeň.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák (58. Dolejš) – Hrbas, Baranka, Sloboda, Klok, Trška, Výtisk – Tybor, Roman, Květoň – Zdráhal, Lev, Olesz – Stránský, Kolouch, Szturc – Tomi, Hudeček, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.
HC Oceláři Třinec: Strmeň – Krajíček, Doudera, Roth, Musil, Jank, Linhart, Adámek – Martin Růžička, Marcinko, Dravecký – Svačina, Rákos, Adamský – Chmielewski, M. Kovařčík, Hrňa – Irgl, Cienciala, Kofroň. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Jihlava obrátila z 0:3 na 4:3

Dukla doma a venku? To jsou dva rozdílné týmy. I tentokrát to extraligový nováček potvrdil, vypadalo to s ním přitom hodně špatně.

Po jednadvaceti minutách totiž prohrával o tři branky – za Chomutov se postupně trefili Marek Tomica, Michal Vondrka a Vladimír Růžička mladší.

Jenže pak zaveleli domácí k velkolepému obratu, na kterém se třemi body podílela dnes už klubová legenda Tomáš Čachotský. V samostatných nájezdech pak rozhodl uzdravený Adam Zeman.

Jihlava vyhrála šesté z osmi domácích utkání v této sezoně! 

Petr Martínek (asistent trenéra Chomutova): „První třetinu jsme odehráli přesně podle toho, jak jsme si řekli, i když tam domácí měli samozřejmě pár šancí. Nás ovšem podržel Ján Laco a my jsme využili dvě šance, které jsme měli. Ve druhé třetině nám vyšel začátek, dali jsme gól a vedli jsme 3:0. Od té doby jsme přestali hrát. Přestali jsme se soustředit na naši hru, kterou jsme chtěli hrát. Domácí snížili na 3:1. Podle mě rozhodující bylo, že jsme neproměnili přesilovku pět na tři. Ta nám vůbec nevyšla, domácího gólmana jsme skoro vůbec neohrozili. Ve třetí třetině Vladimír Růžička neproměnil nájezd. Kdybychom dali na 4:1, tak by zápas vypadal asi jinak. Domácí potom snížili a třetí třetinu odehráli výborně. Byl vidět jejich tlak a my jsme začali hrát hrozně komplikovaně. Začali jsme se trošku i bát o výsledek. Bohužel jsme se zbytečně nechali vyloučit dvě a půl minuty před koncem. I když jsme to fantasticky ubránili, bohužel se pak stala nějaká chyba a dostali jsme gól čtyři sekundy před koncem. V prodloužení byly jedna dvě šance na obou stranách a v nájezdy jsou už trošku loterie. Proto je hokej tak krásný.“

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Naše první třetina nebyla úplně ideální. Ne že by byla úplně špatná, ale před prvním gólem jsme udělali individuální chybu, která soupeře hodně nastartovala. Ve druhé třetině jsme udělali chybu na modré čáře, z čehož vzniklo přečíslení a bylo to už 3:0. To jsou věci, o kterých hovoříme a které se nám tam stále objevují. Pak zase chomutovská přesilovka pěti proti tří nakopla naopak nás a za tu další polovinu utkání musíme kluky pochválit. Vyrovnání čtyři sekundy před koncem byl vyústění snahy, kterou předvedli. V prodloužení byly jedna dvě šance na každé straně, ale potom penalty zvládli naši kluci výborně. Jak Kuba Škarek v bráně, tak i exekutoři. Samozřejmě jsme s body spokojení, ale musíme trošičku popřemýšlet o úvodech utkáních.“

HC DUKLA JIHLAVA – PIRÁTI CHOMUTOV 4:3 po samostatných nájezdech (0:2, 1:1, 2:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Rys (Čachotský), 48. Čachotský (Zeman), 60. Kubalík (Šidlík, Čachotský), rozhodující nájezd Zeman – 9. Tomica, 17. Vondrka (Sklenář, Slovák), 21. Růžička (Tomica)
Rozhodčí: Hradil, Pavlovič – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 31:32.
Diváci: 4421.
Nejlepší hráči: Tomáš Čachotský – Marek Tomica.
HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Zeman, Hubáček, Diviš. Trenéři: Vlk a Zeman.
Piráti Chomutov: Laco – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák – Tomica, Růžička ml., Lauko – Poletín, Huml, Tomeček – Sklenář, Skokan, Vondrka – Koblasa, Chlouba, Havel. Trenéři: Růžička st., Martínek a Šťastný.

V moravském derby rozhodly nájezdy, slaví hosté 

Kometa není v ideální formě – nezvládla derby se Zlínem a prohrála počtvrté za posledních pět zápasů. Opouští proto druhé místo tabulky, předskočili ji třinečtí Oceláři.

Vyrovnané utkání dospělo do dovednostní soutěže, ve které rozhodl Tomáš Fořt. Útočník, který letos nastupoval výhradně za prvoligový Přerov, se trefil už v základní hrací době a společně s brankářem Liborem Kašíkem byl zlínským hrdinou bedlivě sledovaného zápasu.

Brnu nepomohl k výhře nad Aukro Berany ani navrátilec z NHL Martin Nečas, který nastoupil na centru elitního útoku vedle Martina Erata a Martina Zaťoviče.

Erat se bodově podílel na obou brněnských brankách a má už dvaadvacet kanadských bodů. Žádný jiný extraligový hokejista není produktivnější.

Petr Haken (asistent trenéra Brna): „Soupeři musíme pogratulovat, podal výborný výkon v obraně. Nás to stálo spoustu sil a je škoda, že jsme ve třetí třetině neproměnili šance po našem velkém tlaku, který gradoval. Asi bychom soupeři zlomili a bylo by po zápase. Nakonec se šlo až do nájezdů, ve kterých byli šťastnější hosté.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Bylo důležité, že jsme se dostali do vedení, což domácím nevyhovovalo. Mrzí nás vyrovnání na konci třetin. Nicméně ve třetí části měla Kometa velký tlak, který jsme nakonec ustáli. Musím pochválit celý tým za bojovnost a odhodlání. Získáváme dva body po nájezdech.“

HC KOMETA BRNO – AUKRO BERANI ZLÍN 2:3 po samostatných nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Zaťovič (Erat, Gulaši), 40. Svoboda (M. Erat, Krejčík) – 16. Fořt (Matějíček, Valenta), 32. Honejsek (Roberts Bukarts, Freibergs), rozhodující nájezd Fořt.
Rozhodčí: Kubičík, Šír – Zavřel, Kajínek.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 34:30.
Diváci: 7700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Martin Erat – Libor Kašík.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Barinka, Štencel, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič, Nečas, Erat – Svoboda, Čermák, Vincour – Mallet, Hruška, H. Zohorna – Dočekal, V. Němec, Haščák. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Haken a Horáček.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Freibergs, Ferenc, Matějíček, Valenta, Žižka, Petran, Gazda – Rihards Bukarts, Šťastný, Roberts Bukarts – Kubiš, Honejsek, Ondráček – Fořt, Sedláček, Okál – Klhůfek, Fryšara, Popelka. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Zápas Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc 3:2 po nájezdech se předehrával ve čtvrtek.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 18 9 3 4 2 65:39 37
2. HC Oceláři Třinec 18 10 2 2 4 55:39 36
3 HC Kometa Brno 17 9 2 3 3 59:39 34
4. Mountfield HK 17 9 1 2 5 39:31 31
5. Piráti Chomutov 17 6 2 4 5 44:46 26
6. HC VÍTKOVICE RIDERA 17 6 2 2 7 48:43 24
7. Aukro Berani Zlín 17 4 5 2 6 44:46 24
8. HC Olomouc 17 5 3 3 6 42:48 24
9. BK Mladá Boleslav 17 6 1 3 7 36:37 23
10. HC Sparta Praha 17 7 1 0 9 43:48 23
11. HC Dynamo Pardubice 17 5 2 1 9 39:55 20
12. Bílí Tygři Liberec 16 5 2 1 8 31:48 20
13. HC Dukla Jihlava 16 4 2 2 8 38:47 18
14. HC VERVA Litvínov 17 3 3 2 9 33:50 17

Další program Tipsport extraligy

Neděle 29. října – 18. kolo:
15:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:00 HC Oceláři Třinec – Mountfield HK
17:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
17:30 BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec
17:50 Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (ČT sport)

Úterý 31. října – dohrávka 18. kola:
17:30 Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava

Pátek 3. listopadu – 19. kolo:
17:20 HC VERVA Litvínov – Aukro Berani Zlín (ČT sport)
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Piráti Chomutov
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz