Parádní start! Dvacítka v Hodoníně přehrála Finy, napodobí osmnáctku?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

26. srpna 2016, 22:02

Adam Bagar

Reprezentační dvacítka vstoupila do výborně obsazeného turnaje v Hodoníně tím nejlepším možným způsobem, triumfem nad úřadujícími světovými šampióny z Finska! Junioři tak soupeři vrátili nedávné porážky, zvítězili 4:2 a nakročili k dalšímu skvělému výsledku českého mládežnického hokeje. Skvělou formu mohou potvrdit už v sobotu od 18 hodin proti Rusku, které v otevíracím zápase přehrálo Švédy.

Po červencových porážkách 0:7 a 2:4 měli čeští mladíci Seveřanům co vracet, tentokrát ale Finové nehrozili tolik jako v domácím prostředí a po opatrnějším začátku měli navrch svěřenci trenéra Jakuba Petra. Těm vyšla především sedmnáctá minuta. Nejdříve se do šance dostal Dominik Lakatoš a vzápětí Jiří Karafiát, který využil šikovné Kodýtkovy nahrávky a poslal puk nechytatelně pod horní tyč finské branky – 1:0.

Češi si hubené vedení přenesli do druhého dějství, z něj však uběhlo jenom 38 sekund a bylo vyrovnáno. Aapeli Räsänen překonal střelou k pravé tyči velice jistého Daniela Vladaře. Začínalo se prakticky od začátku – 1:1. S českým týmem inkasovaná branka nezamávala. Naopak. Národní tým byl aktivnější, v prostředním dějství zvítězil jasně 14:6 na střely a brzy se dočkal také zasloužené gólové odměny. A ne jedenkrát.

V čase 35:47 Russu vyrazil Dufkovu střelu pouze k Lukáši Andělovi, který byl sice faulován, ale přesto v pádu dopravil puk do poloprázdné finské brány – 2:1. Finové pak udělali dva zbytečné fauly a Češi jejich nedisciplinovanost trestali. Přesilovku 5 na 3 ještě nevyužili, ale v klasické početní výhodě napřáhl za modrou Daniel Krenželok a Filip Suchý jeho pokus protečoval až za záda bezmocného finského gólmana – 3:1.

Hráči Suomi ve třetí části přidali a zpátky do hry je mohl dostat Jääskä, jenže po šikovné individuální akci trefil jen tyč Vladařovy kasy. Místo snížení ale časem přišla čtvrtá česká trefa. Parta kolem kouče Petra předvedla dokonalý důraz na brankovišti, byl to Tygr Dominik Lakatoš, kdo doslova došťoural kotouč za brankovou čáru – 4:1. Jenže pak fauloval Hrdinka a Vladař měl štěstí, že střela Heiskanena neskončila v kleci.

Za další minutu, už při hře pět na pět, se Finové dočkali. Vidgren v přečíslení předložil puk Joonu Luotovi, jenž už neměl problém dopravit ho do české brány – 4:2. Závěr národní celek zvládl bez větších problémů a před osmi stovkami fanoušků slavil důležitou první vítězství na domácím turnaji. Další může přidat už v sobotu od 18 hodin proti silným Rusům, prestižní akci pak zakončí v neděli ve stejný čas soubojem se Švédskem.

Páteční výsledky Turnaje čtyř zemí v Hodoníně

ČESKO "20" – FINSKO "20" 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. Karafiát (Kodýtek, Kurovský), 36. Anděl (Dufek, Kalina), 39. Suchý (Krenželok, Pavlík), 48. Lakatoš (Hronek) – 21. Räsänen (Koivula, Heiskanen), 51. Luoto (Vidgren).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Špůr, Zíka.
Vyloučení: 2:6, navíc Räsänen (Finsko) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:23.
Diváci: 800.
Nejlepší hráči: Daniel Krenželok – Otto Leskinen.
Sestavy:
Česko: Vladař – Hrdinka, Adámek, Kalina, Weinhold, Doudera, Hronek, Krenželok – Vracovský, Pavlík, Kurovský – Lakatoš, Dvořák, Kodýtek – Karafiát, Koblížek, Suchý – Anděl, Dufek, Ďurač – Procházka. Trenér: Petr. 
Finsko: Ruusu – Heiskanen, Ilomäki, Leskinen, Parikka, Rautanen, Niemeläinen, Vainio, Salo – Koivula, Heikkinen, Koppanen – Jääskä, Oksanen, Luoto – Niemelä, Väyrynen, Räsänen – Knuutinen, Juhola, Vidgren. Trenér: Rautakorpi.

ŠVÉDSKO "20" – RUSKO "20" 1:4 (0:3, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Lindström (Lindholm, Nässén) – 1. Kaprizov (Polunin), 3. Li (Čebykin, Beljajev), 19. Kvartalnov (Kudako, Alexander Volkov), 39. Kaprizov (Polunin, Rykov).

Další program turnaje juniorů v Hodoníně

Sobota 27. srpna:

14:00 Finsko – Švédsko (Hokejka TV)
18:00 Česko – Rusko (Hokejka TV)

Neděle 28. srpna:

14:00 Rusko – Finsko (Hokejka TV)
18:00 Česko – Švédsko (Hokejka TV)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz