Ostřelovač Říha katem Rytířů: Mám to natrénované. Vím, kam puk poletí

Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

19. března 2017, 12:44

Václav Jáchim

Už to vypadalo, že série mezi Jihlavou a Kladnem bude mít minimálně šest pokračování. Rytíři po dvou třetinách čtvrté bitvy vedli o dva góly, působili poměrně jistě a soustředěně, jenže ve třetím dějství vypadli z role. Dukla dala během 15 vteřin dva góly, bleskově vyrovnala, v prodloužení pak dokonala velký obrat. Z přesilovky se úžasně trefil Jiří Říha, elitní bombarďák napřáhl a nekompromisně napnul síť. "Jsem strašně rád, že to tam spadlo. Tu situace jsme sehráli dobře," pochvaluje si účastník mistrovství světa dvacetiletých 2012.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Opočna se pasoval do hlavní role. Předvedl neskutečnou pohodu v zakončení, elitní bek WSM Ligy zase potvrdil, že prožívá unikátní sezonu. Klíčová trefa se narodila v jihlavské přesilovce čtyř proti třem, která nejprve působila poněkud staticky. Ovšem byl to jen klid před bouří. "Oni nás dobře blokují, nemůžeme si dát puk u modré na volej. Tomáš Čachotský to zkusil vzít na sebe. Vystřelil, puk se odrazil do rohu a já ho sebral. Tomáš pak přejel na druhou stranu, tím jsme soupeře trošku rozhodili. Když jsem dostal kotouč, viděl jsem, jak se prostor roztáhl. Rozjel jsem se, napřáhl a vystřelil," popisuje.

Pumelice skončila za Hanuljakem, byla to rána jak z děla. Přesně tyhle akce letos Říhu zdobí. "V celé sezoně střílím od modré takhle. Mám to natrénované a vím, kam puk letí," povídá. V základní části nasázel 20 branek a přidal 24 nahrávek, v play off se zatím trefil třikrát. Okamžitě se stal lákavým zbožím pro týmy z extraligy. Čím to, že je takhle efektivní? "Těžko říci. Nevím. Je krásné, když mi to padá do brány. Jakmile na začátku sezony přicházely branky, začal jsem si věřit. Sebevědomí dělá hrozně moc," potvrzuje známou pravdu.

Dukla porazila Kladno a je krok od postupu! Baráži se přiblížil i Motor »

Ovšem zapotřebí jsou také dovednosti. Je vidět, že bývalá naděje Liberce, kde Říhu ovšem do extraligového kádru nezapracovali, umí napálit puk skutečně mistrovsky. "Po každém tréninku trávím čas na ledě, vždycky si vezmu někoho ze spoluhráčů, který mi nahrává. A piluju střelbu z voleje," připomene. Stokrát, tisíckrát pálí na bránu a získává potřebné návyky. Jednak tvrdost, jednat přesnost. "Chodí s námi Viktor Ujčík, což byl vynikající střelec. Umí poradit, spolupráce s ním je skvělá," doplní zmínku o mistrném mentorovi.

Ale zpátky k sérii s Rytíři. Čtvrtý díl parádního soupeření dlouho vycházelo lépe Středočechům, po druhém dějství měli náskok dvou branek a zdálo se, že doma znovu uspějí. "Pro nás to nebylo lehké na psychiku. Ale o druhé přestávce jsme přišli do kabiny a trošku se nahecovali. Řekli jsme si, že takhle to prostě nepůjde. Že do třetí třetiny musíme nastoupit úplně jinak: s bruslením, se snahou úplně se vydat ze všech sil a nechat na ledě všechno!" Popisuje. Povedlo se, ve 47. minutě stačilo Dukle 15 vteřin na to, aby srovnala. Postarali se o to přesní střelci Jiránek se Šidlíkem. "Skoro pořád na střídačce stojím, koukal jsem na oba góly a byl nesmírně šťastný, že to takhle vyšlo. Myslím, že to zápas rozhodlo – jeden tým taková věc nakopne a druhý položí. Pak už jsme si věřili," potvrzuje Říha.

Dvanáctinásobný mistr zpátky v extralize? Dukla má velkou sílu »

Bitvy o účast v baráži jsou samozřejmě hektické a plné zákroků na hranici únosnosti. jede se na play off, je to play off. Rozhodčí s tím ale nakládají všelijak, zápas nabídl několik momentů, které vyvolávaly na obou stranách údiv. "K rozhodčím se ani nějak vyjadřovat nechci. Oni jsou páni na ledě, s tím nic neudělám. Čím víc se budeme soustředit na ně, tím budeme rozházení, což nám může uškodit," poví s nadhledem Jiří Říha. Uznává, že disciplína jihlavského týmu tentokrát nebyla úplně optimální. "Měli jsme hodně útočných faulů, toho se musíme vyvarovat. Kladno má skvělý tým na přesilovky, někdy nás to může položit."

Dukla si dokázala poradit, ačkoli to dlouho nevypadalo, brala třetí výhru v sérii. K zopakování loňské účasti v baráži jí chybí poslední krok, udělat ho může po víkendu na svém ledě. "Sobotním zápasem to skončilo, v pondělí začínáme zase od nuly. Bude nové utkání. Musíme do toho vstoupit tak, jak potřebujeme – tedy rychle bruslit, tlačit se do brány a střílet, protože to z jejich gólmana padá. Doufám, že nám to doma vyjde," přeje si závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz