Osmnáctka začala přípravu před MS, na Nečase či Škarka musí počkat

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

14. března 2017, 13:39

Václav Jáchim

Každým rokem jde trošku o schizofrenní situaci. V polovině března startuje reprezentační osmnáctka přípravu na mistrovství světa, jenže během prvních etap bývá výběr značně nekompletní. Letošní parta bojovníků je silná, mnozí hráči se prosadili do extraligových týmů a tím pádem mají zatím jiné povinnosti. "My jsme s tím počítali, úvodní kemp ve Slaném bereme spíš jako náhradu pro hráče, kterým už sezona v klubech skončila," říká manažer a jeden z asistentů Petr Studnička.

První základní tábor rozbil národní tým osmnáctiletých ve Slaném po pondělním obědě, zdrží se do čtvrtka. Trenéři ordinují celkem šest tréninků, potit se při nich bude dvacítka hokejistů - dva gólmani, šest obránců a dvanáct útočníků. Tedy pokud operativně nedorazí ještě někdo z dalších hráčů. "Skončit mohou série play off extralig juniorů a staršího dorostu, uvidíme, jak se situace vyvine," zmiňuje Studnička.

Náplň prvního kempu už dřív naznačil hlavní kouč Václav Varaďa. Jde o to, aby hokejisté drželi potřebné tempo a začali pronikat do potřeb osmnáctky směrem k vrcholu sezony. Šampionát startuje za měsíc, relativně zbývá dost času. Ovšem tým zatím není kompletní, a jak se zdá, ještě zhruba dva až tři týdny nebude. "Ve Slaném se chceme věnovat individuálně-taktickým věcem, abychom tyto prvky mohli následně rychle importovat do herního konceptu," naznačuje Petr Studnička.

Pozvánku obdrželi někteří talenti, s nimiž jejich kluby ještě počítají. Například Martin Kaut a Filip Zadina v neděli sehráli povedený duel skupiny o umístění proti Karlovým Varům, Zadina zařídil vítězný gól Pardubic. Oba útočníci by měli Dynamu pomáhat v baráži, ale jelikož mají Východočeši další zápas až v pátek, hráči dostali souhlas k cestě do Slaného.

Totéž platí u ostatních. "Se všemi kluby jsme v kontaktu. Domluvili jsme se, že pokud to půjde, kluky nám uvolní," dodává Studnička. Stejným příkladem jsou třeba olomoucký Rutar nebo Lauko z Chomutova, který sice zasáhl do extraligového předkola, ovšem vytížení měl minimální.

Další junioři bojují za své kluby – a to na různých frontách. Brankář Škarek a obránce Galvas odstartovali s Jihlavou semifinále play off WSM Ligy proti Kladnu, Martin Nečas bojuje s Kometou ve čtvrtfinále extraligového play off se Spartou. David Kvasnička je v kádru plzeňské Škody, která bude zápasit s Libercem.

Jiní mladíci hrají vyřazovací boje juniorů a staršího dorostu, trenérský štáb také čeká, jak se vyvine možný příjezd zámořských krajánků. "Sledujeme je, bližší informace zatím nemáme. Soutěže pokračují, musíme počkat, kdo z hráčů bude k dispozici," připomíná Petr Studnička. Příští týden stráví junioři na kempu v Hradci Králové, po dalším víkendu pokračuje příprava na MS v Přerově.

Nominace osmnáctky na úvodní kemp

Brankáři:
Dominik Pavlát (Chomutov), Tomáš Vlk (Pardubice).

Obránci:
Jan Bednář (Liberec), Michael Gaspar, Radim Šalda (oba Mountfield HK), Ondřej Buchtela (Chomutov), Ludvík Rutar (Olomouc), Ondřej Trejbal (Pardubice).

Útočníci:
Martin Kaut, Filip Zadina, Ondřej Matýs (všichni Pardubice), Jaroslav Dvořák, Filip Jirásek (oba Mountfield HK), Kryštof Hrabík (Liberec), Oscar Flynn (Ml. Boleslav), Jakub Lauko, Tomáš Koblížek, Jan Svoboda (všichni Chomutov), Radim Toman (Vítkovice), Josef Myšák (Litvínov).

Realizační tým:

Manažer: Petr Studnička.
Hlavní trenér: Václav Varaďa.
Asistenti: Patrik Augusta a Petr Studnička.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš.
Hospodář: Jan Vejvoda.
Masér: Václav Vejvoda. 

Program osmnáctky před MS na Slovensku:

od 13. března: první kemp ve Slaném
od 20. března: druhý kemp v Hradci Králové 
od 27. března: třetí kemp v Přerově
od 3. dubna: závěrečná příprava na MS
Přípravná utkání:
Čtvrtek 6. dubna:
17:00 Česko – Finsko (Třinec)
Sobota 8. dubna:
generálka Slovensko – Česko (Žilina)

Program osmnáctky v základní skupině MS:

Pátek 14. dubna: Česko – Bělorusko (19:30)
Sobota 15. dubna: Švédsko – Česko (19:30) 
Pondělí 17. dubna: USA – Česko (15:30)
Úterý 18. dubna: Česko – Rusko (19:30)
Všechny zápasy základní části sehrají čeští junioři ve Spišské Nové Vsi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz