Osmnáctka ladí, ale musí čekat. Škarek a Zadina budou, kdy dorazí Nečas?

Foto: Karel Švec, cslh.cz

29. března 2017, 13:46

Václav Jáchim

Už třetí týden společné přípravy na mistrovství světa absolvují reprezentanti do 18 let. A stále nejsou kompletní. Trenéři Varaďa, Augusta a Studnička ladí formu zatím s těmi hráči, jimž skončily klubové povinnosti. Po víkendu snad budou mít mužstvo v ucelenějším složení, nicméně prázdná místa zůstanou dál. Dost možná až do startu turnaje. Martin Nečas totiž bude s brněnskou Kometou bojovat v semifinále Generali play off, jistá není ani účast hokejistů ze zámoří.

Otazníků zatím přetrvává víc. "Skončila už extraliga dorostu, ale ještě se hraje finále play off extraligy juniorů, kde máme nějaké kluky. Odstartovala baráž, vrcholí Tipsport extraliga. Nejsme pohromadě ve složení, v jakém bychom chtěli být. Ale je to realita. Kluci absolvují těžké zápasy, které jim hodně pomohou. Pevně věřím, že přijedou v dobré pohodě," říká hlavní kouč Václav Varaďa (na snímku).

Škarek loni chyběl, teď pojede. U Nečase se bude čekat

Před rokem se vzhledem ke kolizi s baráží nepodíval na šampionát Jakub Škarek, vedení Dukly ho tehdy neuvolnilo. Letos dojde na jiný scénář. "Už v prosinci jsem inicioval jednání s vedením jihlavského klubu, bylo to během našeho krátkého kempu, který jsme tam měli. Domluvili jsme se, že Kuba nastoupí k týmu první dubnový týden. Lidem z Dukly bych tím chtěl poděkovat za vstřícný postoj," vzkazuje Varaďa.

Do baráže o extraligu naskočili v barvách Dynama útočníci Filip Zadina a Martin Kaut. Oba už s osmnáctkou trénovali, tento týden jsou k dispozici klubu. Poté vyrazí znovu za národním týmem. "S trenérem Milošem Holaněm jsme tak domluveni. Kluci jsou v tréninkovém procesu, Pardubicím pomohou. Příští týden bychom je měli mít my, i Milošovi a pardubickému klubu za to patří dík," doplňuje hlavní kouč.

Potíž je ale v tom, že nikdo neví, jaký bude další vývoj. "To je pravda. Stát se může cokoli," je ve střehu Varaďa. Zřejmě nejdelší čekání proběhne v případě Martina Nečas. Talent z Brna bude hrát s Kometou semifinále proti Mountfieldu. Kdy by mohl přijet za osmnáctkou? "Věřím, že Martina dostaneme. Jsme s ním i s vedením Komety v kontaktu. Záležet bude na dalším dění, na zdravotním stavu Komety, na mnoha jiných okolnostech," říká pragmaticky Varaďa.

Příjezd krajánků ze zámoří? Informace nejsou moc pozitivní

Osmnáctka má tu nevýhodu, že její šampionát probíhá v termínu, kdy vrcholí klubové soutěže. Letošní ročník je silný, nejlepší hokejisté se probojovali mezi dospělé. Určitou daní za to je skutečnost, že pak výběr pro vrchol sezony vznikne možná až na poslední chvíli. Pohled do minulosti potvrzuje, že tahle praxe bývá docela běžná. V roce 1999 odjel na historicky první MS osmnáctek Martin Havlát až v průběhu turnaje, totéž nastalo na jaře 2007 u Jakuba Voráčka, který na turnaj do Finska spěchal záhy po ukončení povinností v juniorce Halifaxu.

Václav Varaďa zachovává klid. "Jasně že bych chtěl mít všechny kluky k dispozici, ale tak to prostě je. Pracujeme s těmi, kteří mohli nastoupit do přípravy. Jsme spolu už třetí týden a musím kluky pochválit. Jedou naplno, ačkoli někteří nemají jistotu, že se dostanou do nominace. Ale nikde není napsáno, že se jiný hráč nezraní. Nebo že třeba nebude moci přijet." Situaci komplikuje nejasný výhled u hráčů ze zámoří. "Zájem máme o pět až šest hráčů, kteří tam působí. Oslovili jsme jejich kluby, informace zatím nejsou moc pozitivní. Uvidíme, jak se vyvinou série play off," připomíná Varaďa.

Ve výhledu má především brankáře Vomáčku, obránce Bukače, útočníky Machalu, Kondelíka či Jana Svobodu. "Byli s námi na Memoriálu Ivana Hlinky, známe je. Ale řekli jsme, že bychom tyhle hráče rádi viděli v přípravě. Počkáme, jestli ta možnost bude," hlásí. Varaďa cítí, že se vrchol snažení postupně blíží. "Když jsme 13. března začínali, říkali jsme si, kolik máme času. Teď je před námi týden v Třinci, dva přípravné zápasy a odjezd na šampionát do Spišské Nové Vsi," připomene. Po utkáních s Finy a se Slováky oznámí trenérský štáb závěrečnou nominaci. "Uvidíme, jestli budeme ještě malinko čekat, nebo do toho řízneme a na šampionát pojedeme s těmi, kteří budou v tu chvíli k dispozici," uzavírá.

Kádr osmnáctky ve třetím kempu před MS

Brankáři:
Jiří Patera (Č. Budějovice), Dominik Pavlát (Chomutov), Daniel Huf (Zlín).

Obránci:
Jan Bednář (Liberec), Michael Gaspar, Radim Šalda (oba Mountfield HK), Ondřej Buchtela (Chomutov), Ludvík Rutar, Jakub Galvas (oba Olomouc), Matyáš Zelingr (Kladno)..

Útočníci:
Jan Kern, Ostap Safin (oba Sparta Praha), Jaroslav Dvořák, Filip Jirásek (oba Mountfield HK), Filip Chytil, Jan Václavek (oba Zlín), Kryštof Hrabík (Liberec), Marek Škvrně (Kometa Brno), Oskar Flynn (Ml. Boleslav), Tomáš Koblížek, Jan Svoboda (oba Chomutov), Radim Toman (Vítkovice), Josef Myšák (Litvínov), Adam Kalaj (Kladno).

Realizační tým:

Manažer: Petr Studnička.
Hlavní trenér: Václav Varaďa.
Asistenti: Patrik Augusta a Petr Studnička.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš.
Hospodář: Jan Vejvoda.
Masér: Václav Vejvoda. 

Program osmnáctky před MS na Slovensku:

od 27. března: třetí kemp v Přerově
od 3. dubna: kemp v Třinci, závěrečná příprava na MS 
Přípravná utkání:
Čtvrtek 6. dubna:
17:00 Česko – Finsko (Třinec)
Sobota 8. dubna:
generálka Slovensko – Česko (Žilina)

Program osmnáctky v základní skupině MS:

Pátek 14. dubna: Česko – Bělorusko (19:30)
Sobota 15. dubna: Švédsko – Česko (19:30) 
Pondělí 17. dubna: USA – Česko (15:30)
Úterý 18. dubna: Česko – Rusko (19:30)
Všechny zápasy základní části sehrají čeští junioři ve Spišské Nové Vsi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz