Opavský hokej žije. Zbídačený klub zachrání nová městská společnost

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

24. listopadu 2015, 10:04

Jan Šimek

Opavský hokej přežil klinickou smrt a zdá se, že je z nejhoršího venku. V létě klub zrušil poslední čtyři zápasy, na konci září došla trpělivost nespokojeným hráčům. Ti vydali prohlášení, ve kterém upozornili na vážné problémy týkající se fungování áčka. Po osmi letech totiž ztratil předseda představenstva Slezan Alois Hadamczik zájem dále sám financovat chod druholigového týmu. S žádostí o pomoc se obrátil na opavskou radnici a nakonec nabídl klub k prodeji. Nyní město založí novou společnost, která převezme provoz hokeje v Opavě.

Po sérii mediálních přestřelek tak nakonec situace spěje k dohodě. Na zastupitelstvu Statutárního města Opavy v pondělí 21. září byla schválena účelová dotace ve výši jednoho milionu korun na chod mládežnických celků. Zastupitelé schválili také záměr o odkupu závodu od HC Slezan Opava – tedy licencí a hráčů, nikoliv klubu jako takového, za 2,7 milionu korun.

Na mimořádném zasedání v pondělí 23. listopadu zastupitelstvo odsouhlasilo zakládací listinu nové obchodní společnosti s názvem Hokejový klub Opava s.r.o., která má za úkol zajistit pokračování dlouholeté hokejové tradice v Opavě. Ta se ocitla ve velkém ohrožení. „Klub je v současné situaci před kolapsem. Akciová společnost HC Slezan Opava nedokázala zajistit finanční prostředky pro A-tým,“ říká zastupitel Libor Witassek, který má vyjednávání o převzetí klubu na starosti.

Hráči jsou patrioti. Nemají smlouvy a hrají zdarma

„Klub nedal hráčům A-týmu smlouvy. Ti tak hrají zdarma a jsou opravdovými patrioty, protože se jim nedostává peněz ani na základní výstroj. Dvakrát jsem s nimi hovořil. Jsou to oni, kdo drží klub nad vodou. Pokud by skončilo áčko, došlo by k ohrožení licenčních práv dětí. Tím bychom přišli o peníze, které do hokeje město v posledních letech dalo,“ vysvětluje.

Oproti původnímu návrhu neodkoupí město závod jako celek, ale položkově jednotlivé části movitého majetku a jednotlivé licence. Hromadné přesuny licencí totiž Český svaz ledního hokeje odmítá. Společnost také bude muset zažádat o novou registraci.

„Pokud se pro sezonu 2016/17 nepodaří zajistit prostředky na A-tým, mužský hokej nebude provozován. Jednatelé mají pokyn, aby klub nezadlužili.“ 

„Připravené dokumenty zašleme panu Hadamczikovi. Věřím, že se dohodneme na odkoupení aktiv a desátého prosince by měl svaz přeregistrovat hráče pod novou městskou společnost. Od prvního ledna roku 2016 by měl hokej běžet normálně dál pod správou této společnosti,“ vysvětluje zastupitel Libor Witassek. Současný název klubu by měl být zachován, stejně tak logo.

Město chod áčka platit nebude. Peníze musí sehnat jednatelé

Společnost povedou místo plánovaných tří jednatelů pouze dva – Miroslav Glos a Milan Kolář, který odstoupí ze svých funkcí v dalších opavských sportovních klubech (Milan Kolář je předsedou představenstva BK Opava a členem představenstva Slezského FC Opava - pozn. red.). Úkolem výše zmíněné dvojice bude sehnat finance na provoz A-týmu. Původně měl být jednatelem i současný kouč opavského Slezanu David Musial. Ten nově zaujme místo v dozorčí radě, která bude mít rozšířené pravomoci.

„Nově založená společnost bude plně pod kontrolou města. Doufám, že tím nastartujeme novou éru, která bude transparentní. Ať můžeme vidět, odkud do klubu peníze přichází a hlavně kde končí,“ dodává s trpkým úsměvem.

Opavský hokej stojí nad propastí. Nespokojení hráči vyzývají k akci »

Společnost, v níž bude jediným akcionářem Statutární město Opava, by měla provoz opavského hokeje převzít podle plánu 1. ledna 2016. „Co se týče "jarní" části soutěže, financování A-týmu je zajištěno. Do další sezony budeme hledat finance, tak aby A-tým v Opavě fungoval. Věřím, že je najdeme,“ tvrdí Witassek. Sám nový subjekt podpoří. „Rád bych požádal o pomoc regionální podnikatele. Hráči si podporu zaslouží. Má firma klubu poskytne první sponzorský dar ve výši 80 tisíc korun,“ doplňuje s tím, že než hokej skončí v rukou města, hráči budou stále bez smluv. „Bohužel, kluci ještě musí chvilku vydržet,“ krčí rameny.

A v případě, že se šéfům nově vzniklé společnosti nepodaří sehnat dostatek peněz? „Pokud se pro sezonu 2016/17 nepodaří zajistit prostředky na A-tým, mužský hokej nebude provozován. Jednatelé mají pokyn, aby klub nezadlužili,“ odpovídá opavský zastupitel.

Pomohou i příspěvky ČSLH. "Nový" Slezan by měl získat přibližně 715 tisíc korun ve třech kategoriích a hokejové vybavení pro malé děti. Radnice bude dále přispívat osmi miliony korun ročně na provoz stadionu a další čtyři miliony poputují každý rok na mládež.

Jak bude klub fungovat? Inspirací je opavský basket

Jaké vize fungování má jeden z budoucích šéfů hokeje Milan Kolář? „Základem každého klubu jsou děti a obecně mládež. Dobře nám funguje projekt brusliček, do kterého je zapojeno 350 – 500 dětí týdně. Je to ukázka toho, že nějakou práci už jsme odvedli. Pro samotnou mládež je pak A-tým velmi důležitý. Děti k hráčům vzhlížejí a tak dále,“ řekl před zastupiteli Milan Kolář, mimochodem předseda Sportovní komise Rady města Opavy.

„Krásným vzorem je pro nás BK Opava, který osmiletou prací ukázal, jak se dá fungovat. Věříme, že když nám dáte prostor, za pět až deset let bude naplněný stadion ukázkou toho, jak jsme to mysleli,“ dodává nekonkrétně.

Vedle obchodní společnosti vznikne také spolek, pod který bude spadat mládež. „Nebude rozšiřovat počet členů a bude pod kontrolou města. Sloužit bude pouze pro transfery dotačních titulů,“ vysvětluje Witassek.

„Mládežnický hokej se ale může zhroutit. Současné vedení není vnímáno pozitivně. Tlak některých rodičů na opuštění klubu je velký. V momentu přechodu na nový spolek nemusí všichni rodiče přestupní lístky svých dětí potvrdit,“ upozorňuje.

Stařičký stadion jako další problém. Co s ním?

Nevyřešená zůstává otázka stadionu, který je jedním z nejstarších v republice. Postaven byl už v roce 1953. K zastřešení došlo o tři roky později a Opava byla třetím městem v Česku, kde vznikla krytá hala. Zub času se na něm však podepisuje a jeho aktuální technický stav je velmi špatný. „Vznikne společnost a spadne zimák? To by bylo o ničem. Současná situace se musí vyřešit,“ uvědomuje si Witassek.

„Klub v současné době za nájem stadionu neplatí, přestože dostává dotaci a vůči Technickým službám Opava (provozovateli zimního stadionu - pozn. red.) má dluh. Zásadní podmínka pro nás je, aby veškeré závazky klubu vůči městu byly vyrovnány,“ pokračuje zastupitel hnutí Změna pro Opavu.

„Na stadionu nikdo nereguluje energie. Vznikla celá řada konfliktů mezi HC Slezan Opava a Technickými službami Opava ať už kvůli kvalitě ledu nebo správě majetku jako celku. Pro město je neefektivní, že má stadion na starost jiná městská společnost,“ dodává Libor Witassek na závěr.

Právě nově vznikající subjekt by měl výhledově převzít zodpovědnost také za provoz zimního stadionu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz