ODM v číslech: Tygří hvězdy, benjamínek a oprávněné zlato. Příště domácí hattrick?

Foto: Český olympijský výbor

Jubilejní dvacátá zimní Olympiáda dětí a mládeže je minulostí, zlato v hokejovém turnaji obhájili mladíci Moravskoslezského kraje. Připomeňte si dění na zimních stadionech ve Vrchlabí a Trutnově ještě pohledem statistik.

Kanadské bodování vyhrál Šimon Bělohorský. Útočník Libereckého kraje byl pro svůj tým opravdu rozdílovým hráčem, se čtrnácti body ovládl produktivitu ODM a s deseti góly se stal nejlepším střelcem. Bílý Tygr zabral, když šlo do tuhého – v posledních třech utkáních dal vždy po dvou gólech. Bez něj by Liberecký kraj na bronz nedosáhl.

Matěj Weiss měl čich na klíčové góly. Devět branek a třináct bodů zařadilo na druhé místo obou statistik útočníka z Třince. Rovnou tři z Weissových gólů byly vítězné! Sluší se zmínit, že tenhle štírek byl už na loňském mistrovství republiky krajů jediným hráčem ročníku 2008, který obdržel cenu pro nejlepšího hráče svého týmu.

Další v bodování? S jednobodovými odstupy se v pořadí umístili Petr Tomek (Jihomoravský kraj / Kometa), Šimon Šejc (Liberecký kraj / Liberec) a Jan Fodor (Plzeňský kraj / Škoda Plzeň). Po devíti bodech pak nasbírali autor zlaté trefy Dominik Řípa (Moravskoslezský kraj / Třinec), Dominik Krajdl (Liberecký kraj / Liberec), Filip Brzák (Královéhradecký kraj / Hradec Králové) a Šimon Bělík (Plzeňský kraj / Škoda Plzeň). Fodor ovládl pořadí nahrávačů s devíti gólovými asistencemi.

Šimon Bělohorský

Šimon Bělohorský | Foto: Martin Voltr

Nejproduktivnější bek byl také z Liberce. Jakub Vaněček nasbíral sedm bodů (2+5), nejvíc mezi obránci. O bod méně měli Ondřej Ruml (Jihomoravský kraj / Břeclav + Zlín) a Dominick Radim Byrtus (Moravskoslezský kraj / Třinec), čtyřmi góly se prosadil Pavel Kůrka (Ústecký kraj / Karlovy Vary).

Specialisté na oslabení? Žádný z hokejistů nevyužil více než dvě přesilové hry, dva ale dokázali vsítit po dvou brankách ve vlastním oslabení: Melichar Kovář (Pardubický kraj / Pardubice) a Šimon Daněk (Jihomoravský kraj / Warriors Brno).

Mladším vstup povolen. Znovu v čele s Tygrem. Na olympijském turnaji se představilo dohromady 28 hokejistů ročníku 2009. Nejvíc z nich zazářil již zmiňovaný útočník Libereckého kraje Šimon Šejc, pět golů a šest nahrávek je parádní vizitkou! Po šesti bodech zaznamenali Maik Mähler (Karlovarský kraj / Karlovy Vary) a osvědčený zadák Byrtus.

Šimon Šejc

Šimon Šejc | Foto: Martin Voltr

Benjamínkem byl ale někdo jiný. Do nominací se protlačil dokonce i jeden hráč ročníku 2010 – obránce Adam Novotný z Královéhradeckého kraje, respektive Mountfieldu. Jako jediný tak může zažít atmosféru Olympiády dětí i mládeže ještě za dva roky, což se poštěstí opravdu jen „vyvoleným“.

Gólmani šampionů mezi nejlepšími. Na letošním ročníku ODM se neevidovaly počty střel, jediné relevantnější srovnání gólmanů tak nabízí průměr inkasovaných branek. Ten dostali pod hodnotu dvou gólů oba brankáři Moravskoslezského kraje – Matyáš Javorek (Třinec) a Jan Láryš (Poruba) –, dále pak František Šátava (Plzeňský kraj / Škoda Plzeň), Matyáš Netušil (Pardubický kraj / Pardubice) a Filip Růžička (Královéhradecký kraj / Hradec Králové).

Moravskoslezský kraj měl top ofenzivu i defenzivu. Průměrně nastřílel 4,5 branky a inkasoval 1,6 branky na utkání. V obou metrikách za sebou nechal stříbrný Plzeňský kraj s hodnotami 3,9 a 2,0. Pokud započteme i vítězný nájezd z dramatické koncovky bitvy o třetí místo, Královéhradecký kraj dostal za poslední den turnaje víc gólů než předtím v celém průběhu základní skupiny.

Matěj Weiss

Matěj Weiss | Foto: Martin Voltr

Počtvrté v řadě mezi čtyřmi nejlepšími. Posledním ročníkům hokejového turnaje ODM vládnou z pohledu stability výsledků dva kraje – symbolicky letos vítězný Moravskoslezský a pořadatelský Královéhradecký. Výběry obou krajů postoupily do semifinále čtyřikrát v řadě! Moravskoslezský za tu dobu vyhrál dvě zlata, jedno stříbro a jeden bronz, zatímco Královéhradecký „jen“ dvě stříbra a jeden bronz.

Rekordní návštěvy? Největší počet diváků navštívil ranní semifinále mezi Moravskoslezským a Libereckým krajem, v ochozech trutnovského stadionu bylo podle zapisovatelů 623 návštěvníků. Finále ve Vrchlabí pak přihlíželo 555 fanoušků. Řadu zápasů navštěvovaly děti z místních škol, zejména souboji o zlato pak už přihlíželi sportovci z krajských výprav.

Kde jinde završit zlatý hattrick? 2020 a 2023. Moravskoslezský kraj ovládl poslední dva turnaje, ambice má pokaždé ty nejvyšší. Ale co teprve za dva roky? Olympiádu dětí a mládeže přivítá na své půdě, kde bude moci dovršit zlatý hattrick! Další zimní edice v roce 2027 se uskuteční v Plzeňském kraji.

Dominick Radim Byrtus

Dominick Radim Byrtus | Foto: Český olympijský výbor

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz