Odešli jsme fyzicky, mrzí Vozáka. Kdo z hokejistek poletí na MS?

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Ženská reprezentace obhajovala na turnaji ve švýcarském Schaffhausenu loňské zlato, jenže tentokrát si dovezla jen třetí místo. Češky získaly bod proti domácím, bez problémů zdolaly Francii, ale pak jim nevyšel poslední zápas s divizním Norskem. Na výsledku se hodně podepsalo oslabení sestavy, která bude mít na blížícím se šampionátu o dost jinou podobu.

Místo skutečné přípravy na mistrovství světa tak Švýcarsko znamenalo spíš další test českého mládí. „Škoda, že jsme nemohli být ani z poloviny kompletní. Holky z Ruska nám nepustily, další jsou v Americe. Takže jsme měli osm hráček, které nebyly na posledním mistrovství,“ říká hlavní trenér Jiří Vozák.

Úvodní duel proti domácím favoritkám dotáhly Češky do prodloužení, když dvakrát srovnávala Martina Vonková. Švýcarsko ale rozhodlo hned v čase 60:19. „Prohráli jsme po individuální chybě. První třetinu jsme se rozkoukávali, hlavně mladé holky moc nevěděly. Pak se hra vyrovnala. Bojovali jsme a zápas nebyl tak špatný,“ říká kouč.

Na druhý pokus už přišlo jednoznačné vítězství 5:2 nad Francií. „Od začátku jsme hráli to, co jsme chtěli. Bylo to dané i tím, že Francie není dostatečně silný soupeř, navíc taky nebyla kompletní. Ale hráli jsme náš hokej, bruslili, napadali a vytvářeli si šance. Zaslouženě jsme vyhráli,“ těší Vozáka. Čtyři z pěti gólů vstřelily juniorky, dvakrát mířila do černého Barbora Patočková.

Jenže další soupeř, který patří do druhé světové skupiny, už hokejistkám vystavil nepříjemnou stopku. Norky vyhrály 4:0, když tři branky daly už v první třetině a bylo prakticky po zápase. „Hlavně holkám, které nehrají v áčku, došla fyzička. Ne že by se nesnažily, ale asi se projevil nedostatek zkušeností a odešli jsme fyzicky,“ opakuje trenér. „Oproti jiným zápasům jsem byl hodně nespokojený se střelbou. Málo jsme stříleli, málo jsme se snažili tlačit do branky. Asi to bylo dané tou nezkušeností velké části mužstva.“ Národní tým tak v Schaffhausenu obsadil třetí místo, pohár slavily domácí Švýcarky, které ztratily jediný bod právě proti Česku.

Do Kanady se třemi gólmankami? Poslední příprava bude v Turnově

Turnaj byl poslední reprezentační akcí, která mohla trenérům poradit, koho vzít na mistrovství světa. Spoustu hokejistek bohužel vidět nemohli, během dalších dnů a týdnů tak budou mít hodně o čem přemýšlet. Potěšil je někdo, či naopak zklamal? „Těžko říct. Několik hráček, které stabilně hrají za áčko, odvedlo svůj standard. Ten lepší hokej. Manhartová, Studentová, Přibylová, z obrany Zíková, Flachsová, Herzigová,“ přemýšlí Vozák, který po delší době znovu otestoval Kláru Chmelovou.

Litvínovská útočnice si pozvánku určitě zasloužila, v české soutěži nemá konkurenci. Za 16 zápasů nasbírala 88 kanadských bodů, což je víc než dvojnásobek oproti druhé v pořadí. „Je vidět, že je to nejlepší střelkyně ligy. Má dobrou techniku hole a podobně, ale bruslení a fyzička je na horší úrovni. Taky myslím, že v posledním zápase odešla fyzicky,“ reaguje český trenér.

Pro světový šampionát nebude mít snadné ani rozhodování na brankářském postu. Do hry se vrátila Blanka Škodová, která dávala dohromady své koleno po listopadovém turnaji v Hodoníně. „Už je v pořádku, trénuje, ale moc nechytá. Proto jsme jí dali šanci ve dvou zápasech.“ Klára Peslarová hájila českou klec jen v úvodním duelu se Švýcarskem. „Pro mistrovství by měla být jasná. U Blanky bychom potřebovali, aby chytala. Asi pojedeme se třemi gólmankami, takže ještě budeme muset zkontrolovat další,“ připomíná kouč před výpravou do zámoří.

Kanada přivítá český tým už ani ne za pět týdnů. Prostor teď naposledy dostane domácí scéna, pak už přijde na řadu závěrečný kemp. 15. března se reprezentace sejde v Turnově, kde také 18. a 19. odehraje dvě přípravná utkání s Francií. „Ještě asi nebudeme úplně kompletní, protože dvě nebo tři hráčky se k nám připojí až v Kanadě. Dáváme dokupy, jak jsou na tom se školou,“ podotýká Jiří Vozák, který bude mít se svým týmem na vytouženém mistrovství elitní skupiny jasný cíl. „Budeme se snažit udržet. To je základ.“

Výsledky turnaje čtyř v Schaffhausenu

ŠVÝCARSKO – ČESKO 3:2 po prodloužení (1:0, 1:1, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 6. N. Waidacherová (I. Waidacherová), 40. Rüeggová (Müllerová), 61. Müllerová (Bullová) – 30. Vonková (Patočková, Smetková), 49. Vonková (Jůzková, Hymlárová).
Vyloučení: 2:5.
Bez využití.
Střely na branku: 25:13 (8:2, 7:9, 9:2 – 1:0).

ČESKO – FRANCIE 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Patočková (Vonková, Pacalová), 16. Herzigová (Chmelová, Přibylová), 27. Zíková (Chmelová, Přibylová), 53. Patočková (Zedníková, Smetková), 57. Smetková (Hymlárová, Herzigová) – 23. Jouannyová (Cuasnetová), 59. Ganditová (Fohrerová).
Vyloučení: 4:10.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 28:10 (8:3, 10:5, 10:2).

NORSKO – ČESKO 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Oienová (Henriksenová, Engmannová), 14. Hansenová (Dalenová, Tendenesová), 16. Henriksenová (Morsetová, Dalenová), 45. Oienová (Oisethová).
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 26:16 (8:8, 9:6, 9:2).

FRANCIE – NORSKO 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

NORSKO – ŠVÝCARSKO 2:6 (1:0, 1:4, 0:2)

ŠVÝCARSKO – FRANCIE 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Konečné pořadí

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švýcarsko 3 2 1 0 0 13:4 8
2. Norsko 3 2 0 0 1 10:7 6
3. Česko 3 1 0 1 1 7:9 4
4. Francie 3 0 0 0 3 3:13 0

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Klára Peslarová (SDE Stockholm, Švédsko), Blanka Škodová (Přerov).

Obránkyně:
Petra Herzigová (SDE Stockholm, Švédsko), Kateřina Flachsová (Reinach, Švýcarsko), Ivana Černá (Litoměřice), Anna Zíková (Havířov), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Kristýna Pacalová (Třebíč).

Útočnice:
Lucie Manhartová (SDE Stockholm, Švédsko), Simona Studentová (Reinach, Švýcarsko), Martina Vonková (Kladno), Vendula Přibylová (Šumperk), Klára Chmelová (Litvínov), Klára Hymlárová (Opava), Adéla Jůzková, Barbora Patočková (obě Hvězda Praha), Kamila Smetková (Hodonín), Šarlota Tomasco (Černošice), Eliška Vozdecká (Kroměříž).

Realizační tým:

Manažer: David Moravec
Hlavní trenér: Jiří Vozák
Asistent trenéra: Petr Tejral
Lékař: MUDr. Vojtěch Třebický
Fyzioterapeutka: Anna Šulcová
Kustod: Martin Vašek
Kondiční trenér: Radek Výtisk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz