Od přípravky po juniorku: Mládež v Prostějově válí za SK Prostějov 1913

Foto: Josef Štěpán, josefstepan.cz

17. června 2018, 11:39

Petr Komárek

V srpnu 2016 vznikl z iniciativy rodičů, kteří se situací v tehdejší hokejové mládeži nebyli spokojení. Dnes se v SK Prostějov 1913 nacházejí všechny myslitelné mládežnické kategorie, od přípravky až po juniorku. Klub sází výhradně na vlastní hráče a spolupracuje také s řadou prostějovských hokejových osobností. Ty pomáhají připravovat nástupce slavných jmen, které na jihu Hané v minulosti vyrostly.

V létě předloňského roku došla části rodičů mladých prostějovských hokejistů trpělivost. Nelíbily se jim praktiky a způsob fungování tehdejších mládežnických Jestřábů. „Nespokojenost s vedením a rozvojem hokejové mládeže v Prostějově nebyla žádným náhlým jevem. Šlo o dlouhodobou situaci,“ objasnil Marek Černošek, někdejší extraligový obránce Sparty, Litvínova či Kladna, odchovanec Prostějova a jeden z nespokojených rodičů.

Ti se rozhodli založit si vlastní klub, jinou možnost v podstatě ani neměli. „Při jednáních s předsedou Jestřábů panem Tomigou nám bylo založení vlastního klubu vlastně doporučeno,“ prozradil Černošek. V srpnu tak na českou hokejovou scénu vstoupil SK Prostějov 1913. Jak název napovídá, jeho zakladatelé chtějí jasně ukázat, že se budou snažit navázat na slavnou historii prostějovského hokeje.

Podpora od Vitáska nebo Honejska

Na děti ale zároveň nechtějí vytvářet žádný přehnaný tlak, který by je nutil okamžitě dosahovat konkrétních výsledků. „Klub založili rodiče, bývalí hokejisté, prostějovští patrioti a podnikatelé v jedné osobě. Chceme, aby se děti hokejem hlavně bavily a zdokonalovaly se v něm,“ podotkl Černošek.

V listopadu 2016 nový prostějovský klub zaregistrovali na Českém svazu ledního hokeje, tím se stal regulérní hokejovou organizací. V té době se soustředil především na východu malých dětí z první až čtvrté třídy, zároveň spustil celoroční nábor nových tváří. SK Prostějov 1913 podporují i známí prostějovští odchovanci z poslední doby – Antonín Honejsek, Ondřej Vitásek, Lukáš Krajíček nebo Petr Kumstát. „Jsou nám v naší činnosti nakloněni,“ pochvaluje si Černošek.

Foto: skprostejov1913.cz

Starší bratr posledního jmenovaného odchovance Pavel je jedním z členů klubového výkonného výboru. Kromě něj ho tvoří Milan Sedlo jako předseda, Martina Marková, Marek Černošek a Radek Mudrla. „Naším hlavním cílem je především stabilizovat členskou základnu klubu v Prostějově. To může znít jako klišé, ale věřte, že není!“ zdůrazňuje Marek Černošek.

Vedení SK se téměř dva roky ve své práci nezastavilo. Aktuálně má ve spolupráci s trenéry jednotlivých kategorií na starosti více než dvě stovky mladých hráčů. Řada z nich přišla od Jestřábů, kteří mezitím prakticky zanikli.

Na trenérský můstek přišel úspěšný rodák

Sázet se klub snaží na spolupráci s prostějovskými firmami, školami a pochopitelně také městem, Olomouckým krajem a hokejovými fanoušky. Momentálně v něm figurují všechny možné mládežnické kategorie, od nejnižší přípravky a až po nejvyšší dorost a juniorku.

Právě prostějovské dorostence a juniory povede v příští sezoně uznávaný hokejový odborník. Na Hanou se z Chomutova letos v květnu vrátil Jaroslav Beck, mimo jiné někdejší kouč mládežnických reprezentací známý svou precizní prací s mládeží. Tu už v rodném městě dříve trénoval a například s juniorským týmem, v němž nastupoval i několikanásobný extraligový šampion Jiří Cetkovský, se probojoval až do finále české nejvyšší soutěže.

Na střídačce se pohybuje také Michal Janeček, jenž zároveň úřaduje v kanceláři. Na starosti má funkci sekretáře klubu. Pracovat už může v lepším zázemí. Hokejisté SK Prostějov 1913 nejprve museli za tréninky na ledě cestovat na přírodní kluziště nebo jiné zimní stadiony. Jako šatny jim pak sloužil provizorní plechový box. Teď už je ale situace jiná. Po zaniklých mládežnických Jestřábech na prostějovském zimním stadionu využívají všechny dostupné šatny. Uvolnily se i prostory kanceláří.

Obrovské penzum práce přitom s dětmi odvedl trenér Filip Smejkal. Připravuje je už od doby, co klub vznikl. Svým úsilím tak tvoří „Srdce SK“.

Snažíme se postupovat jako velká rodina

„S rodiči dětí komunikujeme pravidelně a velmi přátelsky. Samozřejmě jsou věci a momenty, kdy je třeba jasně stanovit, kdo je odpovědný za chod klubu, ale snažíme se spolupracovat jako velká rodina,“ uvedl Marek Černošek.

Stejný postup praktikuje klub i vůči partnerům. „Všichni, ať už jde o rodiče, sponzory, partnery nebo dárce, vědí, kde a na co se jejich peníze použijí. Stačí nám k tomu málo – upřímnost a otevřenost,“ popsal Černošek s tím, že se poctivá práce klubu setkává s řadou pozitivních ohlasů.

Přihlásit své ratolesti do prostějovského mládežnického klubu může každý rodič prostřednictvím webových stránek skprostejov1913.cz. Tam najdou náborový leták, kontakty na členy vedení kluby a trenéry či fotografie a videa z tréninků. „Ideální je pak přijít s dítětem přímo na některý z tréninků dané kategorie a domluvit se osobně s trenérem,“ doplnil Marek Černošek.

Foto: Josef Štěpán, josefstepan.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz