Obrázky Jágra, české dresy a úžasná stopa. Nagano ohromilo sledge hokejisty

Foto: Facebook Czech sled lions

28. února 2016, 14:11

Martin Voltr

Netradiční – a parádní – zážitek mají za sebou čeští sledge hokejisté. K dalšímu turnaji čtyř zemí se totiž vydali do legendárního japonského Nagana! V silné konkurenci sice skončili "až" třetí, ale v desetičlenné sestavě do pole se třemi nováčky herně potěšili a dodali si sebevědomí. „Byla to pro ně fakt cenná zkušenost. Výkony pro nás byly příjemným překvapením,“ říká reprezentační trenér Jiří Bříza v rozhovoru pro hokej.cz.

Všechna utkání měla vyrovnaný průběh. Češi v základní skupině nejprve porazili Japonsko 1:0, poté zapsali naopak dvě těsné porážky 2:3 proti favoritům z Jižní Koreje a Itálie. „Málokdo to čekal, hlavně z naší strany. Oba týmy jsou ve světové skupině A, Korejci teď před domácí paralympiádou mají obrovské dotace a trénují na profesionální bázi. Jsou denně na ledě, potvrdili to v lednu, kdy v podobném turnaji porazili Rusko. Čekali jsme obrovskou sílu a to, že jim budeme muset hru co nejvíc znepříjemnit,“ hlásí kouč Jiří Bříza.

Jenže nápor soupeře se nekonal. „Opak byl pravdou. V obou utkáních jsme vedli,“ zmiňuje Bříza také následné semifinále. Stejně tak ho potěšil i skupinový souboj s Itálií. „Na předešlém turnaji v Turíně skončila druhá a se všemi týmy A skupiny měla vyrovnané výsledky. Čekali jsme převahu, ale kupodivu většina utkání končila naší power play a soupeř si na konci oddechl. Je pro nás příjemným překvapením, že jsme taktikou dokázali najít cestu,“ těší trenéra.

„Nováčci získali cennou zkušenost, chybami se budou učit. Odvezli si bronzovou medaili, která pro ně bude vzpomínkou.“

Semifinálová odveta proti Koreji nabídla hodně divokou první třetinu, po které platil stav 3:3. Národní tým brzy prohrával, ale rychle skóre otočil na 2:1 a 3:2. „Měli jsme výborné pasáže, kluci to chtěli strhnout ještě víc. Možná jsme mohli jít do šatny za stavu 3:2 nebo 4:2, pak by to myslím dostalo jiný obrázek,“ přemýšlí Bříza. Místo toho ale přišla chyba, vyrovnání a ve zbytku utkání už padly jenom tři góly – všechny do české branky.

„Říkal jsem, že to už bude o jednom gólu. A ono taky bylo. Zase jsme měli tlak, ale v přesilovce náš hráč těsně nedosáhl na přihrávku, jim naskočil hráč z trestné lavice a z nájezdu dal na 4:3. Potom jsme museli hru otevřít a oni trestali. Ale tahali jsme za delší konec,“ těší českého trenéra.

Jeho svěřenci však neodjeli z Nagana s prázdnou. V duelu o třetí místo znovu přetlačili domácí reprezentaci, bronz jim vystřelil v prodloužení Zdeněk Šafránek. „Nechci říct, že dvě výhry nad Japonskem beru jako povinnost. Ale je to náš hlavní rival v B skupině na příští rok a jsem rád, že s ním dva tři roky držíme neporazitelnost.“

Ještě víc ale Jiřího Břízu potěšilo, jak si s japonskou výzvou poradili nováčci. Ti byli v pouze desetičlenném kádru do pole rovnou tři – Jan Frolík s Miroslavem Novotným z pražské Sparty a Pavel Doležal z Pardubic. „Hodně si toho cením. Zkušenější jim museli pomáhat, nebylo to jenom o učení, ale museli někdy i hasit požáry. Pro nováčky to bylo něco nového a je jasné, že chybami se budou učit. Získali cennou zkušenost a odvezli si bronzovou medaili, která pro ně bude vzpomínkou. Protože se dá říct, že jim nezbývá nic jiného než ten sledge,“ doplňuje Bříza, který letos dává novým tvářím hodně prostoru.

Foto: Česká asociase tělesně handicapovaných sportovců

Samotný turnaj je jedna věc. Jenže cesta do Nagana by zanechala obrovský dojem na každém Čechovi, který ví, co to je hokej. Sledge reprezentanti kráčeli v 18 let starých stopách svých slavnějších kolegů, v památné hale Big Hat dokonce obsadili i šatnu, v níž 22. února 1998 bouchalo šampaňské a český kolektivní sport slavil nejúžasnější moment své historie.

„Když tam člověk jede poprvé a neznal by tu asociaci, byla by to pro vás obyčejná sportovní hala. ‚Jen‘ tam vidíte olympijské kruhy, obrázky Jágra a vzpomínku na české zlato. Ale co nás úplně nejvíc překvapilo, to je podvědomí Japonců, veřejnosti,“ spouští Jiří Bříza.

„Cítili jsme se pohodlněji než na mistrovství světa v Buffalu nebo na paralympiádě v Soči.“

„Když jsme nehráli proti domácím, stejně na nás přišli. I když jich bylo v hledišti třeba jenom třicet, tak polovina z nich měla na sobě jakýkoli hokejový dres, který měl něco společného s českou zemí. Ať to byl reprezentační, Pittsburgh od Jágra nebo Šmehlík z Buffala. Lidi byli hrozně vstřícní, klukům rozdávali ještě staré odznáčky z olympiády. Češi tam mají úžasnou stopu. Japonci byli poctěni, že jsme tam jeli takovou dálku a oni si mohli vzpomenout na ten zážitek. Bylo to hrozně příjemné,“ vypráví.

Hokejisté navíc poznali i pověstnou japonskou mentalitu. Organizátoři připravili účastníkům opravdu ty nejlepší možné podmínky a všichni se museli cítit jako v bavlnce. „Japonci jsou na úplně jiné kulturní výši. Pokora, obětavost, jak pracují pro organizaci,“ rozplývá se Bříza, který by zároveň nerad stavěl jiné země do špatného světla. „Ale i kluci nám říkali, jaké z toho mají pocity. Tréninky, doprava, hotel, zimák, prádlo, vstřícnost k jídelníčku... Cítili jsme se pohodlněji než na mistrovství světa v Buffalu nebo na paralympiádě v Soči.“

Pořadatelé navíc na volný den nachystali i netradiční zpestření. Zatímco hráči odpočívali a chystali se na klíčové boje, na ledě zkřížili hole v „klasickém“ hokeji rozhodčí a členové realizačních týmů! „Bylo to příjemné. Za náš tým jsme byli na ledě já a kustod Peťa Stránský, hráli jsme v plné výzbroji. V útoku jsme se sešli s korejským a italským trenérem,“ směje se Jiří Bříza. „Pomohlo nám to uvolnit napětí. Pak jsme navíc šli na společnou večeři, kde jsme si mohli popovídat i o věcech kolem IPC (Mezinárodního paralympijského výboru, pozn. red.), turnajů, a toho, co by šlo udělat pro kluky ještě lépe.“

Foto: Mitsuhiko Saito

První turnaj kalendářního roku 2016 tak mají čeští sledge hokejisté úspěšně za sebou. Ale jak bude vypadat konec sezony, to se ještě dlouho nevědělo. IPC totiž nemohl najít organizátora pro plánované mistrovství Evropy a už se zdálo, že se vůbec hrát nebude.

„Za pět minut dvanáct, o Vánocích, ale rozeslali neoficiální zprávu, že se bude konat někdy v dubnu, někde ve Švédsku. Když jsme pak byli v Japonsku, teprve poslali oficiální propozice,“ vysvětluje Jiří Bříza. Konečný verdikt tedy zní – mistrovství Evropy hostí od 2. do 10. dubna Östersund, známé středisko zimních sportů ve středním Švédsku.

„Mělo se ho zúčastnit deset týmů, ale kvůli finanční náročnosti čtyři země odřekly. Šlo ale o země, které se nacházejí výkonnostně níž,“ vypočítává trenér. „Bude to tedy turnaj šesti týmů a všech pět našich soupeřů je v žebříčku nad nami, navíc to jsou účastníci světové A skupiny. Bude to pro nás výzva. Abychom vylepšili svou pozici, spravili si po loňském mistrovství světa chuť, dodali si zpátky sebevědomí a příští rok se vrátili tam, kam patříme,“ uzavírá Jiří Bříza směrem k jednoznačnému cíli – rychlému návratu do elitní skupiny světového šampionátu.

Foto: Facebook Czech sled lions

Foto: Facebook Czech sled lions

Foto: Facebook Czech sled lions

Výsledky turnaje čtyř v Naganu

základní skupina:

Itálie – Jižní Korea 3:1

Japonsko – Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávka ČR: 29. Palát (Šafránek).

Jižní Korea – Česko 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky ČR: 30. Palát (Kubeš), 37 Berger (Kubeš).

Japonsko – Itálie 0:4

Japonsko – Jižní Korea 3:5

Česko – Itálie 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky ČR: 19. Šafránek (Hábl, Frolík), 26. Kubeš (Krupička, Hábl).

semifinále:

Jižní Korea – Česko 6:3 (3:3, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky ČR: 6. Krupička (Doležal), 7. Krupička, 14. Palát (Šafránek, Berger).

Itálie – Japonsko 5:2

o 3. místo:
Česko – Japonsko 3:2 po prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky ČR: 27. Hábl (Krupička), 29. Doležal (Palát, Hábl), 53. Šafránek (Palát, Berger).

finále:
Itálie – Jižní Korea 3:4 po prodloužení

Konečné pořadí turnaje

1. Jižní Korea
2. Itálie
3. Česko
4. Japonsko

Sestava českého týmu

Brankář:
Jan Matoušek (Zlín).

Obránci:
Jiří Berger, Miroslav Hrbek (oba Karlovy Vary), Pavel Kubeš (Pardubice).

Útočníci:
Zdeněk Hábl, David Palát, Zdeněk Šafránek (všichni Zlín), Zdeněk Krupička, Miroslav Novotný, Jan Frolík (všichni Sparta Praha), Pavel Doležal (Pardubice).

Realizační tým:

Manažer týmu: Jaroslava Krakovičová
Trenér: Jiří Bříza
Fyzioterapeut: Michaela Dobešová
Kustod: Petr Stránský

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz