Nový svět Travise Gawryletze: bývalý extraligový bek píská NHL

Foto: hcsparta.cz

10. října 2018, 13:35

Václav Jáchim

Ještě před pěti lety válel Tipsport extraligu, ale pak našel nový svět. Obránce Travis Gawryletz vyměnil hokejku za píšťalku, minulý týden začal první kompletní sezonu jako čárový rozhodčí NHL.

Dvaatřicetiletého rodáka z kanadského městečka Trail si tuzemští fanoušci pamatují jako výborného bruslaře. Bek s dlouhými vlasy začal během sezony 2011-12 v Karlových Varech. Následně přešel do Sparty, po 19 utkáních se stěhoval do Pardubic.

Gawryletz dorazil z nižší zámořské ECHL, předtím hrál za tým university Minnesota-Duluth, kterou vystudoval. „Mým snem je NHL, ale není to tak jednoduché. Panuje obrovská konkurence, každý nemá to štěstí," řekl v rozhovoru pro hokej.cz před pěti lety.

Tři roky jako čárový ve WHL, NHL od listopadu 2017

Tehdy už tušil, že jako hráč se do elitní soutěže neprosadí. „U nás v Kanadě nebo ve Spojených státech není moc možností, jak hrát hokej profesionálně na solidní úrovni. Pokud se nedostanete do NHL nebo na farmu, je lepší odejít do Evropy. Já to udělal a nikdy nelitoval. V zámoří je hra rychlejší a důraznější, v Evropě víc techničtější. Získal jsem vynikající zkušenosti," doplnil.

V létě 2013 extraligu opustil, 18 zápasů sehrál v EBEL za maďarský Fehérvár, načež se vydal znovu do týmu Bakersfieldu, kde válel ECHL už před přesunem na náš kontinent. Po sezoně 2013-14 jeho stopa v elitních soutěžích končí.

Jak se později ukázalo, Gawryletz tehdy udělal klíčové rozhodnutí. Hokeje zanechal a dal se na dráhu rozhodčího. Jako čárový pískal tři roky juniorskou Western Hockey League, v březnu 2017 prožil premiéru ve farmářská AHL, do níž předtím coby hráč nakoukl v barvách týmu Lake Erie Monsters (tehdy farma Colorada).

NHL píská i Travisův starší bratr Brandon

Ale hlavně – v listopadu 2017 už byl NHL! Na utkání mezi Tampou Bay a San Jose nikdy nezapomene. Jako hlavní arbitři řídili duel Ian Walsh a Brad Watson, druhým čárovým byl Michael Cormier. Coby nadaný obránce se Gawryletz do NHL nikdy neprobil. V roce 2004 ho během osmého kola draftu brala Philadelphia, ovšem víc kanadský zadák nestihl.

Teď je v soutěži jako plnohodnotný rozhodčí, letošní ročník bude v jeho kariéře s píšťalkou první, který kompletně stráví v NHL. Gawryletz si tedy dětský sen splnil, ačkoli v trochu jiné roli, než by čekal. Ale o pískání prý uvažoval vždycky, vzorem mu byl a je bratr Brandon, jenž slavnou ligu poprvé řídil v roce 2015.

Přechod z hráčské dráhy k práci rozhodčímu v NHL kdysi uskutečnili třeba legendární Paul Stewart nebo Kevin Maguire, podobné případy zná i náš hokej. Za federálních dob to byli například Václav Fröhlich a Milan Kokš, v české nejvyšší soutěži třeba Martin Smeták či Petr Úlehla. Německou DEL pískají bývalí reprezentanti Lasse Kopitz a Lars Brügemann, k nejlepším rozhodčím KHL svého času patřil Jurij Cypljakov, účastník MS 1994 v Itálii.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz