Nový ročník KHL startuje 1. září, ruskou soutěž uvidí i Vídeň a Curych

24. května 2018, 15:20

Václav Jáchim

Deset sezon má za sebou Kontinentální liga, představitelé ruské soutěže ve středu oficiálně uzavřeli minulý ročník slavnostním předáváním cen a trofejí. Prezident KHL Dmitrij Černyšenko při té příležitosti oznámil první konkrétní informace, které se budou týkat dalšího období. Nový ročník KHL odstartuje 1. září duelem mezi mistrovskou Kazaní a Petrohradem. Další vítěz Gagarinova poháru bude znám nejpozději 25. dubna 2019.

Základní část rozehraje 25 týmů, oproti ročníku 2017-18 budou ve startovním poli chybět Jugra Chanty-Mansijsk a Lada Toljatti. Před rokem v soutěži skončil Metallurg Novokuzněck. Vedení KHL tehdy vyhlásilo snahu o snížení účastníků a vylepšení ekonomiky oddílů. Aktuálně prý mají určité finanční nedostatky čtyři kluby, s nimiž představitelé Kontinentální ligy situaci řeší.

Každý tým v dlouhodobé fázi sehraje 62 utkání. 48 zápasů bude systémem každý s každým doma a venku, dalších deset klání čeká mužstva s protivníky z konference. Zbývající čtyři střetnutí absolvují kluby v rámci divize, půjde o tzv. derby zápasy s největšími rivaly. Základní část skončí 22. února 2019, tři dny poté odstartuje play off, přičemž program vyřazovacích bojů bude lépe rozložen do hracích dnů.

Kompletní rozpis utkání liga oznámí možná až v polovině července, jisté ale je, že některé zápasy proběhnou mimo země účastníků KHL. Na ruskou soutěž se mohou těšit v rakouské Vídni a švýcarském Curychu, předpokládá se, že fanoušci by tam měli vidět Jokerit Helsinky, SKA Petrohrad, Slovan Bratislava, možná Metallurg Magnitogorsk. Ve Vídni se hraje v říjnu, v Curychu o měsíc později.

Novinkou příštího ročníku bude přítomnost speciálních kamer, které budou při utkáních hlídat sporné momenty na modrých čarách. Pomoc videa mohou využít rozhodčí všech utkání. Dmitrij Černyšenko připomněl, že v centrále KHL panuje spokojenost s návštěvností. Na jedno utkání minulé sezony přišlo v průměru 6377 diváků, což je třetí nejvyšší číslo v desetileté historii soutěže.

Za vydařený považuje KHL také projekt Utkání hvězd. Exhibice a dovednostní soutěže se naposledy uskutečnily v kazašské Astaně, příští ročník hostí Kazaň a další dvě města republiky Tatarstán. Podle deníku Sport-Express stoupla také televizní sledovanost, duely KHL sledovali diváci ve 32 zemích. Oproti minulosti v sezoně 2017-18 přibyli vysílatelé z Německa, Rakouska, Velké Británie a Lucemburska.

KHL klade velký důraz na ekonomiku, podle nejnovějšího výstupu byl rozpracován plán rozvoje do ročníku 2022-23, jehož hlavním cílem je větší efektivita hospodaření klubu, snížení závislosti na nekomerčním financování. Také zvyšování příjmů a snižování nákladů. "Systematicky realizujeme snižování platových stropů. pro příští sezonu je stanoven měkký strop ve výši 850 miliónů rublů, přičemž platí případné pokuty za překročení této částky. V dalším ročníku to bdue 800 miliónů a pokuta 30 procent. Poté chceme platový strop maximálně 900 miliónů rublů, aniž by byl překročen," naznačil Černyšenko.

Snahou KHL je maximální stabilita klubů, které splní sportovní i ekonomická kritéria. V budoucnu by se tudíž nemělo stávat, že se některý oddíl dostane během soutěže do platební neschopnosti, případně že nebude schopen financovat náklady a platby zaměstnancům dle podmínek reglementu KHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz