Nová dvacítka končí sezonu v Hodoníně. Bude to náročný test, ví trenér Bruk

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Pod hlavičkou reprezentace do 19 let končí sezonu nová dvacítka. Výběr z hokejistů ročníku 1997 má před sebou turnaj v Hodoníně. Dnes večer vyzve Rusy, o víkendu pak čekají duely se Slováky a Finy. "Bude to pro nás náročný test, hodně ukáže hlavně trenérům dvacítky, kteří jsou tady přítomni. Chceme uspět, za favority osobně považuji finský tým a Rusy," hlásí kouč David Bruk.

Devatenáctka neúnavně připravuje hráče o rok starší kategorii, pro juniory je příležitostí, jak si zahrát kvalitní mezinárodní hokej a nasbírat cenné ostruhy. Jarní klání na jihu Moravy do konceptu ideálně zapadá, stává se tradicí. Letos se ovšem nehraje v Břeclavi jako v minulosti, nýbrž v nedalekém Hodoníně. "Podmínky jsou výborné, všechno funguje. Můžeme se soustředit jenom na hokej," pochvaluje si Bruk.

Česká reprezentace je pohromadě celý týden, v úterý sehrála přípravný duel s Finy. Proti nedávným mistrům světa do 20 let se Češi moc nepředvedli, padli poměrem 2:6. "Rozhodla první třetina, kterou jsme sehráli mizerně. Udělali jsme taktické chyby, nezachytal ani brankář. Pak se výkon zlepšil, druhá a třetí třetina vypadaly solidně, soupeř si však náskok pohlídal," hodnotí David Bruk.

S kolegou Robertem Svobodou byl postaven před nesnadný úkol, hráči neměli stejné zatížení. "Polovina týmu hrála vyvrcholení mistrovství republiky juniorů, druhá část buď vypadla z play off dřív, nebo do něj se svými týmy nepostoupila. Zatímco jedna skupina absovovala čtyři zápasy ve čtyřech dnech a byla na ní vidět únava, další dorazila po dlouhé herní přestávce," připomíná Bruk.

Část mužstva musela logicky dobít baterky, další hráči zároveň chytali optimální tempo. "Někdo hrál moc, jiný vůbec. S něčím podobným jsem se dosud nesetkal," dodává kouč. S týmem pracoval další dva dny, dnes večer přijde první turnajový test. V cestě stojí silní Rusové, úspěšný trenér Bragin má v sestavě juniorského vicemistra světa Kaprizova, jenž společně s Gurjanovem pravidelně válí KHL. Na svůj věk nasbírali dost zkušeností Rykov, Jemec a další borci.

"Nebude to lehké, ale samozřejmě chceme předvést co nejlepší výkon. Pro naše hráče je turnaj obrovskou příležitostí, jak si říci o pozornost dvacítky v nové sezoně. Trenéři některé kluky dosud neměli k dispozici, moc je neznají. Pak je tady skupina těch, kteří už na akcích včetně mistrovství světa hráli," říká Bruk. K tahounům mužstva by měli patřit Filip Hronek s Davidem Kašem, oba startovali na posledním MS dvacítek, za osmnáctku si na šampionátu zahráli rovněž třeba Procházka, Koblížek, Svoboda.

Do nominace bohužel promluvila zranění i klubové povinnosti. "Zdravotní důvody nepustily Dymáčka, který letos působil v Kanadě, fit nebyli někteří další hráči. V klubech nadále zůstali ti, co hrají play off Tipsport extraligy a baráž. Konkrétně to jsou jihlavský Anděl, Suchý z Plzně, liberecký Lakatoš nebo sparťanský obránce Kalina. Po vyřazení Mladé Boleslavi naopak doplnil mužstvo Ivan Ďurač, chytat už může Jan Růžička, který měl po příjezdu ze zámoří potíže s výstrojí a do přípravy proti Finsku nemohl nastoupit," dodává Bruk. Devatenáctka nyní hoří odhodláním uzavřít sezonu co nejlépe. "Spoléháme i na podporu fanoušků. Chtěl bych všechny pozvat na hodonínský stadion, k vidění bude vynikající juniorský hokej," uzavírá hlavní kouč českého výběru.

Nominace české devatenáctky na turnaj čtyř zemí (8. - 10. dubna 2016, Hodonín):

Brankáři:
Jan Růžička (Des Moines, USHL), Ondřej Kuchař (Karlovy Vary).

Obránci:
Martin Jandus (Sparta Praha), Josef Zajíc (Kladno), Jan Bartko (Třinec), Rostislav Šnajnar (Kometa Brno), Michael Klinger (Liberec), Lukáš Kaňák (Plzeň), Filip Hronek (Mountfield HK). 

Útočníci:
Ondřej Procházka, Vojtěch Kulda (oba Sparta Praha), David KašeFrantišek Wágner (Chomutov), Ivan Ďurač (Ml. Boleslav), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Filip Kokoška (Plzeň), Denis Kusý (Pardubice), Adam Flok (Třinec), Tomáš Vracovský (Plzeň), Aleš Dufek (Jihlava), Martin Svoboda (Växjö, Švédsko), Daniel Spratek (Vítkovice).

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý ml.
Hlavní trenér: David Bruk.
Asistent: Robert Svoboda. 
Trenér brankářů: Jaroslav Kameš.
Lékař: MUDr. Marek Kašpar. 
Hospodář: Jiří Šrámek.

Výsledek úterní přípravy s Finskem:

Česko "19" - Finsko "19" 2:6 (1:5, 0:0, 1:1)

Branky: 6. Kaše, 60. Koblížek - 9. a 15. Niemelä, 16. a 52. Embrich, 2. Juhola, 5. Julius Mattila-

Program turnaje v Hodoníně:

Pátek 8. dubna:

15:00 Finsko - Slovensko
19:00 Česko - Rusko

Sobota 9. dubna:

14:00 Rusko - Finsko
18:00 Česko - Slovensko 

Neděle 10. dubna:

14:00 Slovensko - Rusko
18:00 Česko - Finsko 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz