NHL? Trnitá cesta, ale je to můj sen, hlásí Francouz. V Čeljabinsku asi končí

Foto: iihf.com

16. dubna 2018, 16:47

Václav Jáchim

Na olympijských hrách potvrdil, že je v Evropě českou brankářskou jedničkou. Pavel Francouz chytal výborně, držel tým v naději na úspěch, předvedl parádní formu. Teď je zpátky v národním týmu, po týdenním volnu dorazil na pondělní sraz do Pardubic. A vypadal hodně v pohodě. "Unavený nejsem, měl jsem celkem dost času si odpočinout," kvituje. Mistrovství světa je pro Pavla další velkou metou, zároveň ale řeší další budoucnost. Ve hře je NHL! "Uvidíme, co se stane. Sám jsem zvědav," dodává.

Už loni byl o něj zájem v NHL, teď to platí také. Tehdy Francouz nemohl odejít, jelikož měl platnou smlouvu v Čeljabinsku. Koncem dubna mu kontrakt vyprší, cítí, že je optimální zvednout kotvy. "Byl by to sen," usměje se nad tématem NHL. Ale s ohledem na výkony se mu může splnit. Někdejší gólman Plzně či Litvínova totiž pomohl Traktoru do semifinále Gagarinova poháru, což byl na ruské poměry úspěch jako hrom.

Jaké převládají pocity po ukončení klubové sezony? Spokojenost, nebo i trošku smutek, že to nevyšlo až do finále?
Samozřejmě, vždycky chcete dojít až na úplný konec. Na vrchol. Ale když se za tím ohlédnu, tak myslím, že pro Čeljabinsk to byl úspěch. Zvlášť když vezmu v potaz finanční možnosti klubu, což je v KHL velký faktor. Dostali jsme se daleko. Traktor letos slavil výročí 70 let od založení, bylo tedy super, že se povedla takhle kvalitní sezona. Vedení bylo spokojené. Potěšili jsme fanoušky, žilo tím celé město.

Závěr jste si užíval, co říkáte? Ve většině zápasů jste dostal přednost před kolegou Děmčenkem.
Byli jsme v situaci, že jsme neměli co ztratit. Zvlášť ve finále Východní konference s Kazaní. Převaha byla kolikrát úplně extrémní. Já šel do zápasu s tím, že budu mít hodně práce, to mě bavilo. Snažili jsme se překvapit, ale bohužel, vždycky jsme byli kratší a nakonec prohráli 0:4 v sérii.

Ačkoli vám to chytalo, pozici jedničky na způsob třeba českých soutěží jste v týmu přesto neměl. Jak jste to vnímal?
Ono to bylo takové všelijaké. Před play off byl plán takový, že budu chytat já. Ale ve čtvrtém zápase s Nižněkamskem jsem utrpěl lehčí zranění a sérii dokončil kolega. Proti Ufě jsem pak začal, měli jsme tam porážky, kdy jsme se drželi zuby nehty. Jednou jsme prohráli v prodloužení, podruhé nám otočili těsně před koncem. Trenéři si řekli, že mi zkusí dát chvilku, abych se z toho otřepal. Skočil tam Děmčenko, chytal dobře. Už to bylo 2:3 na zápasy, oni pak řekli, abych to dohrál já. Povedlo se nám sérii otočit, zápasy byly náročné. Do finále konference jsme šli s tím, že se budeme pravidelně střídat. Ale Děmčenka nakonec bolelo koleno, takže jsem tam chodil já.

V Traktoru vám končí smlouva. Dá se říci, že se budete s klubem loučit?
Já myslím, že v tenhle moment jo.

Máte pocit, že se tahle ruská mise povedla?
Když se za tím člověk ohlíží, vzpomíná jen na to pěkné. Ale samozřejmě tam byla také spousta těžkých momentů. I za to jsem rád, protože mě to posunulo dál. Byť nepříjemné, jsou to pořád zkušenosti. Pokud všechno nějakým způsobem překonáte, stanete se silnějším. 

Co dál? Zamíříte do NHL?
To je můj sen. Ale nechci vykřikovat, že tam podepíšu. Nějaká jednání probíhají. V mém věku je dost těžké dostat se z Evropy do NHL, cesta by to byla opět trnitá. Ale s tím počítám, člověk pro to musí něco udělat. Mám s tím zkušenosti. Uvidíme. Neříkám na sto procent, že to bude NHL. Ovšem chtěl bych za tím jít.

Bral byste i dvoucestnou smlouvu?
Na to je těžká odpověď. Vždycky záleží na konkrétním posouzení. Je to o vizi týmu. O mé představě ve smyslu, abych dokázal posoudit, jestli tam ta šance bude. Konkrétně se začnu rozhodovat, až třeba přijde nějaká bližší nabídka.

Do kdy byste chtěl mít jasno?
Samozřejmě bych chtěl co nejdřív vědět, na čem jsem. Co mě čeká. Všechno se bude odvíjet od jednání, která doufám proběhnou co nejrychleji. Já o NHL uvažuju delší dobu. V dnešní době internetu se dá všechno sledovat, kluby mají skauty. Myslím, že mě hodně znají, možná i vědí, co by mohly čekat. I tak bych řekl, že jsem pro Severní Ameriku velká neznámá. Tam se hraje trošku jiný hokej. Nevím, zda týmy budou chtít riskovat a vezmou si gólmana, který s tamním hokejem nemá zkušenost. Ale věřím a doufám, že jo.

Půjdete do toho s tím, že kdyby to za Atlantikem nevyšlo, vždycky se máte kam vrátit? Ať už do KHL, nebo jinde v Evropě?
I taková myšlenka mě napadla. Také vzhledem k tomu, že v Rusku jsem chráněným hráčem Traktoru. Bylo by těžší přejít případně jinam, protože by za mě nový tým musel dávat odstupné. Proto mi přijde, že teď je asi nejvhodnější doba.

V sezoně jste absolvoval hodně zápasů, olympijské hry, pak play off KHL. Cítíte únavu?
Zatím musím říci, že ne. Dostal jsem prostor k tomu, abych mohl být nějaký čas doma. Přiletěl jsem minulé úterý a v podstatě týden měl volno. To bylo super. Na hokej jsem úplně zapomněl, věnoval jsem se rodině a také objezdil záležitosti, které se člověku za sezonu nakupí. Odpočinul jsem si hlavně psychicky, ale i fyzicky. Unavený nejsem.

Myslíte, že po vydařené olympiádě máte v reprezentaci jinou pozici než dřív?
Tohle se vždycky nějak vyvíjí. V nároďáku jsem už nějakou dobu byl, když se podívám na kluky v kabině, patřím k těm starším. Což je docela legrace, pokud si to takhle uvědomím. Letí to strašně rychle , dneska už v reprezentaci patřím ke služebně starším. Ono to ale takhle plyne i v životě. Otočíte se, a zjistíte, že deset let uteklo jako nic.

Zdálo se, že v národním týmu bude stejná brankářská trojice jako na olympiádě, nicméně ze zámoří dorazí David Rittich. Co na to říkáte?
Ríťa měl výbornou sezonu. Prosadil se v NHL, odchytal dost zápasů v nejlepší hokejové lize světa. Takže pozici bude mít víc než dobrou. Já ho znám ze srazů, vím, že to je fajn kluk. Vezmeme ho mezi sebe a budeme se snažit společně pomoci k co nejlepšímu výsledku.

Zrovna on pro vás mohl být dobrou inspirací směrem k NHL.
To ano. Určitě se s ním rád o všem pobavím. Jestli mi řekne nějaké svoje zkušenosti, bude to plus.

Stíháte na dálku sledovat boj Litvínova v baráži?
Určitě. Nejdřív na dálku, v pátek jsem se byl podívat na Kladně, kde se jim to povedlo. V Jihlavě pak kluci také neodehráli špatný zápas. Baráž je hodně vyrovnaná, jako každý rok. Pojede se až do konce. Já pořád věřím, že to kluci zvládnou. Protože by byla hrozná škoda, kdyby Litvínov po tak dlouhé době vypadl z elitní soutěže.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz