NHL? Rozhodl Světový pohár, říká Šipačov. V Las Vegas bude jako Crosby

24. května 2017, 13:10

Václav Jáchim

Dlouho o tom ani nesnil, později Vadim Šipačov odmítl některé nabídky z NHL, jelikož byl vázán v SKA Petrohrad. Třicetiletý útočník se ovšem nakonec dočkal pohádkové šance, coby volný hráč podepsal dvouletou smlouvu s Las Vegas, ročně si vydělá kolem 4.5 miliónů dolarů. Konstruktivní centr a jeden z nejlepších ruských hokejistů posledních let stojí před ohromnou výzvou. "Strašně se do NHL těším, bude to pro mě životní událost. Abych řekl pravdu, v hlavě teď nemám nic jiného," řekl krátce po utkání o bronzové medaile na MS v Kolíně nad Rýnem.

Sborná chtěla zlato, leč v semifinále selhala a s Kanadou. Rusové byli tedy nakonec rádi, že zdolali Finy a skončili aspoň třetí. Podobně jako loni v Moskvě. Šipačov si ale pocity radosti nechal pro sebe, mixzónou pro rozhovory s novináři sprintoval, aby mohl rychle za manželkou a malou dcerkou. Ani v hotelu Radisson Blue  nebyl prostor k povídání, lobby zaplavily desítky fanoušků a rodinných příslušníků, vznikl solidní blázinec jako někde na nádraží.

Je mi třicet let. Dobře vím, že tohle je pro mě životní šance

Šipačov si krátce před odletem do vlasti našel čas pro deník Sport-Express, v rozhovoru vylíčil, proč ho to táhne za Atlantik. A zrovna k nováčkovi NHL. "O odchodu jsem původně moc konkrétně nepřemýšlel, ale pak rozhodl loňský Světový pohár. Přijel jsem do Toronta a na vlastní oči uviděl, co znamená NHL. Také jsem se hodně bavil s Artěmijem Panarinem, který se prosadil v Chicagu. Sám pro sebe jsem si řekl, že chci jít také. Jasno jsem měl celou sezonu," popsal.

Tým Las Vegas Golden Knights vstupuje do slavné ligy, klub ulovil Šipačova jako druhého hráče v pořadí. Ruský šikula bude jedním z elitních centrů, v klubu na něj hodně spoléhají. "Měl jsem i jiné možnosti. Letos, loni nebo před dvěma lety. Jenomže jsem musel dodržet platnou smlouvu s SKA Petrohrad," upozornil. Vedení ruského velkoklubu není nadšené, že přijde o elitní oporu. Jenže to je život. "Skončila mi smlouva a já se dohodl jinde. Když to během šampionátu vyšlo najevo, šéf SKA Roman Rotenberg mi gratuloval. Trenér Znarok říkal, že mě nerad ztrácí, ale také popřál úspěch. Ví, že to je pro mě šance," zmínil Šipačov.

Po mistrovství světa bude nějakou dobu s rodinou, v červnu zamíří do Spojených států. "Chtěl bych odjet hned po rozšiřovacím draftu, kdy bude jasné, jak by mohl vypadat základní kádr týmu. Chci být v Americe dřív, potřebuju si zařídit osobní věci, trénovat a hlavně se zdokonalit v angličtině. Sice poměrně dobře rozumím, ovšem mluvím hůř. Na tom musím přes léto zapracovat," slíbil sám sobě.

Kdyby záleželo jen na penězích, kotvy by prý nezvedl. Šipačov dostane v Las Vegas krásný plat, doma by na tom nebyl o nic hůř. "Asi ne, já ale takhle neuvažuju. Je mi třicet let, dobře vím, že tohle je pro mě životní šance. Chci se dostat do NHL a prosadit se!" řekl jasně. Ani na vteřinu prý neváhal, třeba v souvislosti s tím, že patrně přijde o olympiádu. "Neúčast hokejistů NHL v Koreji ještě není zcela jasná. Ale jo, pokud to tak dopadne, nedá se nic dělat. Rozhodl jsem se takhle," doplnil.

Hazard? Nikdy jsem nebyl v kasínu, na nic jsem nesázel ani nesázím!

Šipačov je důkazem toho, že slavnou soutěž mohou vybojovat také hráči, o nichž v juniorském věku není slyšet. Ruský útočník nehrál na MS osmnáctek ani dvacítek, neprošel draftem. KHL začal pravidelně hrát v podstatě až v době, kdy mu bylo 22 let. V Čerepovci ovšem bleskově vylétl mezi domácí špičku, když se následně stěhoval do Petrohradu, byl Šipačov už kmenovým hráčem sborné. V roce 2014 se stal v Minsku mistrem světa, nechyběl ani na třech dalších světových šampionátech. 

Teď napodobí kamaráda Panarina, stejný krok možná udělá i další kumpán Dadonov, jenž NHL v minulosti okusil na Floridě. Šipačov jde do Las Vegas s odvahou. "Vím, že na menších kluzištích to není žádná legrace. Ale už jsem na nich hrál, zvyknu si," ujistil. Věří v důvěru trenéra Gerarda Gallanta, který na MS působil jako asistent u kanadské reprezentace. "Osobně jsme spolu nemluvili, jen přes agenta. Pokud dostanu 20 minut za zápas a přesilovky, adaptace bude rychlá. Jestli mi dají v utkání jen nějakých sedm nebo osm minut, samozřejmě to bude horší," usmál se.

Také své oblíbené číslo si ponechá. "Nosím 87, které má v NHL Sidney Crosby. Nikdo mi neříkal, že je zakázané," usmál se. Když Vadim působil v Čerepovci, mnozí ho právě s hvězdou Pittsburghu srovnávali. "Ale to je nesmysl, blbý vtip," mávl rukou. Dost nerad slyší také narážky, že Las Vegas je centrem hazardu a hráči tím pádem mohou snadněji zamířit na šikmou plochu. "Ale to se u mě nebojte. Opravdu! Nikdy jsem nebyl v kasínu, na nic jsem nesázel a nesázím. Tohle mě vůbec nezajímá. Do klubu jdu proto, že chci pomoci k vstupu do NHL. A sám sobě toužím dokázat, že na to mám," uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz