NHL bude mít Las Vegas, KHL zase Peking. Číňané myslí na olympiádu

Foto: iihf.com

26. června 2016, 15:50

Václav Jáchim

Zámořská NHL přivítá od sezony 2017-18 klub z Las Vegas, ruská Kontinentální liga pro změnu už letos zástupce čínského hokeje. Tým Rudá hvězda Kunlun z Pekingu byl tento týden oficiálně přijat do startovního pole soutěže, rada KHL potvrdila jeho přistoupení, organizace splnila veškeré náležitosti. včetně finančních. "Souvisí to s tím, že Čína v roce 2022 uspořádá zimní olympiádu," řekl agentuře TASS předseda Rady ředitelů KHL Gennadij Timčenko.

Rudá hvězd Kunlun bude zápolit s ruskými týmy, ale i se soupeři z Finska, Běloruska, Kazachstánu, Lotyšska, Slovenska nebo Chorvatska. Zatímco ještě před třemi lety se ruská soutěž rozhlížela po západních destinacích, teď expanduje východním směrem. Dřív se mluvilo o zájemci z Jižní Koreje, realitou je nakonec zbrusu nový čínský klub z tamní metropole.

Akce je spojená se zájmem politických špiček v Číně, zmíněná zimní olympiáda umožní pořadatelům nasadit do jednotlivých soutěží domácí zástupce, tak proč vynechat hokej. Tenhle sport nepatří k Číně nejpopulárnějším, s pukem a hokejkou se v zemi mimořádných možností hrálo vždycky, ovšem ne nijak úspěšně. Teď se to má změnit. "Číňané by chtěli národní mužstvo s určitou úrovní, což nejde bez kvalitních hráčů a jejich pravidelného soupeře ve špičkové soutěži. Udělali jsme v tomto ohledu určité kroky a podepsali příslušné dokumenty, aby se čínský klub stal součástí KHL," potvrdil Timčenko. Organizace už funguje, sportovním manažerem byl jmenován Vladimír Krečin, jenž nedávno působil ve vedení Traktoru Čeljabinsk. Hlavním koučem bude Vladimír Jurzinov mladší.

Rudá hvězda nyní velmi aktivně shání hráče, první posilou má být finský bek Janne Jalasvaara. Podle deníku Sovětskij sport by měli zhruba dvě pětky vytvořit čínští hokejisté, základ mužstva bude z ruských hráčů, které KHL nepovažuje za cizince. Na pěti až šesti pozicích se objeví krajánci z dalších zemí, tenhle počet možná bude i vyšší. Spekuluje se, že zájem může být o české a slovenské hráče, nejlépe z minulostí v NHL. Ať už z jiných klubů Kontinentální ligy, nebo i z Tipsport extraligy. Rozhodující bude, kdo se odváží přijmout angažmá v exotických končinách, byť za solidních finančních podmínek.

Vedení hokejového Kunlunu pracuje s více variantami, první konkrétní jména budou brzy oznámena. Zatím není jasné, jakou úroveň budou mít hráči z Číny, tamní reprezentace se v mezistátním měřítku trápí. Letos hrála MS II. divize - skupinu A, v pěti utkáních získala jediný bod a ve španělské Jace skončila poslední - za Nizozemskem, domácím výběrem, Belgií, Srbskem i Islandem. Do zámořské NHL byl dosud draftován jediný odchovanec čínského hokeje, útočníka Andonga Songa loni brali New York Islandeers. Ale šlo spíš o obchodní tah, majitel Ostrovanů je původem z Asie. Navíc Song se vypracoval v zámoří, kde už pár let působí.

Číňané mají před olympiádou k dispozici šest let, příkladem jim mohou být Korejci. Ti už jsou podstatně dál, hry pořádají za necelé dva roky v Pchjongčchangu. Tamní vedení hokejového svazu jednak připravilo podrobný program rozvoje sportu, pozornost je věnována mladým i zástupcům elitní kategorie, pro něž se pravidelně chystají kempy po celém světa. A navíc - Korejci velmi šikovně doplnili kádr národního mužstva o naturalizované posily z Kanady či Spojených států. Na letošním MS I. divize v Polsku oblékli korejský dres brankář Matt Dalton, obránci Bryan Young, Eric Regan, útočníci Michael Swift, Brock Radunske a Mike Testwuide.

Číňané nemají v kádru ani trenérském štábu žádného cizince, orientují se na Rusko. Vstup do Kontinentální ligy je zásadní novinkou, a to se nedávno mluvilo o tom, že by podobný krok mohl udělat ještě další tamní tým. Rudá hvězda Kunlun z Pekingu má před sebou hlavní cíl: učit se a vychovat hokejisty s potenciálem pro ZOH 2022. Asijský trh je pro ruskou soutěž zajímavý, jestliže teritorium Las Vegas nabízí dva milióny potenciálních fanoušků, v Číně jich je přes miliardu. "Kunlun je pro nás novinkou, přistoupení klubu do KHL může pomoci oběma stranám," souhlasil Timčenko. Nikdo by se nemohl divit, kdyby v rámci rozvoje hokeje v čínských končinách přišla do Rudé hvězdy ta skutečná. Hokejová. Co třeba Ilja Kovalčuk?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz