Není vyloučeno, že půjdu do NHL, tvrdí dopingový hříšník Zaripov

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

3. srpna 2017, 11:40

Václav Jáchim

Chystal se na novou sezonu, Danis Zaripov měl po odchodu z Magnitogorsku v plánu navázat na dřívější báječné roky v Kazani. Jenže trojnásobný mistr světa teď stojí na slepé koleji. Trojnásobný mistr světa měl totiž v průběhu minulého ročníku pozitivní dopingový test, v jeho těle byly nalezeny zakázané látky – diuretika, stimulátory a látky maskující doping. Od Mezinárodní hokejové federace za to Zaripov nedávno dostal dvouletý zákaz startu, který platí do 22. května 2019.

Pro zkušeného ruského reprezentanta to byl šok. "Nikdy jsem v podobné situaci nebyl, je to velmi těžké. Chci a budu se bránit. Hodně mi pomáhá, kolik známých i neznámých lidí stojí na mé straně," říká v rozhovoru pro deník Sport-Express.

Zaripov veřejně nekomentuje pozitivní nález. Tvrdí, že hlavním problémem potrestání byla jeho osobní neúčast při projednávání disciplinární komise na půdě IIHF. "Byl narušen náš kontakt s mezinárodní federací, teď se snažíme o to, abychom věc co možná nejvíc vysvětlili. Věřím, že docílíme snížení trestu. Moji zástupci společně s právníky KHL analyzují situaci, " konstatuje.

Podle Zaripova jsou v rozhodnutí IIHF a světové antidopingové agentury WADA okolnosti, kterým ruský útočník ani jeho zástupci nerozumějí. "Ve spolupráci s KHL jsme připravili jednotný postoj, jak dokázat moji nevinu," doplňuje bývalý parťák Jana Kováře z Magnitogorsku, kde ještě se Sergejem Mozjakinem tvořili nejlepší útočné trio ruské KHL.

Šestatřicetiletý Zaripov nyní stojí na křižovatce. "Každý den nadále trénuji, protože jakékoli pauzy by měly v mém věku vliv na hokejovou výkonnost. Bez ohledu na nové skutečnost a trest se chystám jako předtím," potvrzuje. Pokud apel a boj ve spolupráci s advokáty KHL pro Zaripova nedopadne dobře, a trest zůstane v platnosti, nezůstane mu moc možností, jak pokračovat s vrcholovým hokejem.

Hráč s dopingovým trestem od IIHF nesmí nastoupit v soutěžích, jež mají smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací. Tedy v KHL ani jinde po Evropě. V úvahu přichází zámořská NHL, kde nejprve sledují Zaripovův případ velmi obezřetně. Viceprezident zámořské ligy Bill Daly vyzval kluby, že pokud by se rozhodly ruského veterána angažovat, nechť o záměru nejprve informují vedení soutěže.

NHL je sice na IIHF nezávislá, ale nechce s ohledem na citlivý případ narušit vzájemné vztahy. Což mimochodem platí i směrem ke KHL, s níž si NHL navzájem uznávají podepsané hráčské smlouvy. Podle dostupných zpráv je však cesta ruského útočníka za Atlantik možná. Zájem údajně projevují tři kluby. "Pravděpodobnost existuje. Není vyloučeni, že půjdu do NHL. Ale třeba budu moci hrát Kontinentální ligu. V každém případě čekám na změnu trestu," uzavírá Zaripov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz