Není důvod mít hlavy dole, burcuje Valach. Věří, že Piráti doma zaberou

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Když se ve 28. minutě prosadil Svačina a zvýšil ve druhém semifinále na rozdíl tří branek pro Liberec, od Pirátů se už v utkání nic moc neočekávalo. Jenže Růžičkova chomutovská armáda je plná bojovníků. Stačí jedna povedená akce, jako byla ta Humla s Vondrkou, jež přinesla snížení. A Severočeši ucítili šanci. Dali tři branky v řadě, vynutili si prodloužení. Byť nakonec padli, vzdorovali parádně! "Snažili jsme se hrát aktivnější hokej, z něhož soupeř udělal nějaké chyby v rozehrávce. A my se postupně dostávali do šancí. Byli jsme agresivnější v přečísleních a vyráželi se čtyřmi hráči dopředu. Z toho pramenily příležitosti," komentuje Juraj Valach ohromné vzepětí hostů ve třetím dějství.

Jasně rozjetý duel pro Liberec se proměnil docela v kovbojku, nastavení mohlo skončit všelijak. Piráty může jen mrzet první půlka zápasu. "Myslím, že ze začátku jsme byli příliš ustrašení, měli jsme zbytečně velký respekt. Ale ve třetí třetině jsme ukázali, že se s Libercem dá hrát vyrovnaná partie. Možná jsme byli i v některých věcech lepší. No, je to 0:2. Co se dá dělat. Mrzí to, ale jdeme dál," líčí pragmaticky slovenský obránce.

Juraj Valach byl u situace, která nakonec určila konečné skóre. "Oni dávali nahrávku z rohu, já se ji snažil blokovat. Puk zůstal někde na brankové čáře, Dávid Skokan ho chtěl sebrat, jenže liberecký hráč do něj píchnul a dal gól. Nevím, možná smolný. Možná to tak mělo být," vrací se k akci ze 63. minuty. Veškerá snaha Pirátů přišla vniveč, přitom tentokrát našli recept na Jána Lašáka. Hosté hodně clonili, liberecký gólman to měl místy dost těžké. "Myslím, že tohle platí na každého gólmana. Pokud máte v brankovišti víc hráčů, vždycky je větší pravděpodobnost, že puk vyletí a spadne do brány. My musíme hrát jednoduchý hokej, všechno házet na bránu. A pak se uvidí," připomíná Valach.

Hokejisté Chomutova z povedené třetí třetiny nevytěžili nic. Tedy s ohledem na vývoj semifinálového klání. Sami si potvrdili, že dokud to jde, vyplatí se dřít a rvát se. "Určitě neskládáme zbraně, vždycky bojujeme do konce!" potvrzuje Valach. V tom je velká chomutovská síla, platilo to už v předkole proti Mladé Boleslavi a pak v měření sil s třineckými Oceláři. "Ať ta série s Libercem dopadne jakkoli, myslím, že máme fakt skvělý tým. Když držíme spolu a bojujeme, tak se nám to většinou v zápasech vrátí. Dotáhneme náskok soupeře, i otočíme vývoj utkání. Škoda, že teď v Liberci se to nepovedlo," lituje.

Vedle euforie a mnoha pozitivních věcí je namístě pojmenovat i to, co Piráty nešlechtilo. "Dost jsme podcenili přesilovky pět na tři. Pokud máte v utkání dvě, musíte aspoň jednu využít. To byla obrovská chyba! Měli jsme tam strašně moc nahrávek, chyběla nějaká finální střela. Hráli jsme to špatně, jinak, než to máme nacvičené. Přesto jsme vyrovnali, bohužel, v prodloužení dal rozhodující gól soupeř," rozebírá.

Série se po dvou volných dnech přesune na sever Čech. Valach odmítá, že by Piráti utržili tvrdé direkty, které by je mohly rozhodit. Byť předtím v Třinci brali na úvod dvě vítězství, teď dvakrát padli. "Neviděl bych to v stylu, že bychom byli nějak psychicky dole. To ne. My si to užíváme, semifinále je pro nás něco navíc. Už předchozí série proti Třinci byla podobná. Jsme rádi, že jsme došli tak daleko, nemáme proč mít hlavy dole. V této sezoně hrajeme velmi dobrý hokej," zmiňuje Valach.

Před svými fanoušky udělají Chomutovští maximum, aby sérii zdramatizovali. Aby to nakonec nedopadlo podobně jasným rozdílem jako v loňském vzájemném čtvrtfinále. "Věřím tomu, že doma nějaký zápas urveme. Jestli chceme v sérii ještě něco udělat, budeme muset vyhrát," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz