Nemáme to sice ve vlastních rukou, ale klíčové je vítězství v Chomutově, říká karlovarský Jan Košťál

20. března 2013, 15:42

Adam Bagar

Pořádně zamotaná je situace v extraligové skupině o udržení. Ani kolo před koncem stále neznáme jméno druhého celku, který doplní barážové kvarteto. Rozhodne se mezi Karlovými Vary a Libercem. Oba celky se představí na cizích kluzištích, ale lepší výchozí pozici mají Bílí Tygři, pro něž hovoří lepší vzájemná utkání s Energií. Nikdo nechce hrát baráž, říká karlovarský útočník Jan Košťál.

Energie se v posledním kole skupiny o udržení představí na ledě jistého barážového účastníka – Chomutova. Na sever Čech míří Západočeši s jasným cílem zvítězit. "Myslím si, že to nebude nic jednoduchého, ale musíme vyhrát," říká zkušený Košťál. Ani výhra však Energetikům nemusí stačit k jistotě záchraně. "Pak bude hodně záležet na výsledku utkání Brno – Liberec," přibližuje.

Situace ve skupině je vskutku zamotaná a kolo před koncem mají Energetici s Bílými Tygry shodný počet bodů. Přesto je Liberec v mírné výhodě, hovoří totiž pro něj lepší vzájemná utkání, která by v případě stejného bodového zisku rozhodovala. "Klíčové je pro nás vyhrát v Chomutově, ale bohužel to nemáme ve vlastních rukou," konstatuje. "Zápasy o udržení jsou však těžší na psychiku," doplňuje.

Přitom lázeňský celek vůbec nemusel mít takové starosti, kdyby zvládl nedávné domácí utkání s Chomutovem, kdy ještě deset minut před koncem vedl 5:3, přesto prohrál 5:6.
"To bylo skutečně klíčové utkání, vytvořili jsme si dvakrát dvoubrankový náskok, ale nezvládli jsme to," mrzí dvaatřicetiletého forvarda. "Nikdo samozřejmě nechce hrát baráž," dodává.

Uběhlo pouhých jedenáct dní a svěřenci trenéra Richarda Žemličky sehrají s Piráty další velmi důležitý duel. "Myslím si, že jsme se už poučili. Poté, co jsme dali dva rychlé góly, jsme si mysleli, že to půjde samo, ale Chomutov nám ukázal, jak dokáže bojovat. My jsme se z toho utkání dostatečně poučili a v hlavách to budeme mít jen v pozitivním smyslu, abychom se vyvarovali chyb," myslí si Košťál, který v bojích o udržení pomohl týmu už dvěma góly.

Přestože ještě není definitivně rozhodnuto, hráči už určitě mají případnou baráž v hlavách. "Jsou tam kvalitní týmy, Chomutov i Mladá Boleslav mají s takovými zápasy zkušenosti, takže pokud to budeme hrát, tak budeme muset zabojovat," pokračuje. "Ale byl bych samozřejmě radši, kdyby byl systém baráže stejný jako v předchozích ročnících," směje se sympatický útočník, který v minulosti odehrál i několik utkání v dresu Chomutova.

"Působil jsem tam jen krátce, takže zápasy s Chomutovem pro mě nijak speciálně nejsou," přiznává. Přesto zápasy Energie s Piráty jsou pro fanoušky obou celků přínosem. "Vzdálenost mezi oběma městy je docela krátká. Určitě přijedou fanoušci a bývá podobná atmosféra jako při bojích s Plzní, takže náboj to mít určitě bude," říká Jan Košťál k atmosféře čtvrtečního střetnutí.

V něm musí Západočeši každopádně uspět. "Myslím si, že je potřeba hrát ze zabezpečené obrany a na brejky. To by nám mohlo přinést úspěch. Pokud budeme hrát hokej nahoru dolů, tak to pro nás nebude dobré," odkrývá trochu taktiky před rozhodující bitvou o vyhnutí se baráži. "Jednou jsem už baráž za Karlovy Vary hrál a bylo to shodou okolností proti Chomutovu," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz