Nejen Peking, Londýn a Drážďany usilují o KHL. Osm klubů má dluhy

Foto: Twitter KHL

26. května 2016, 15:01

Adam Bagar

Vedení ruské KHL oficiálně ukončilo sezonu 2015-16, kterou ovládl Magnitogorsk s útočníky Janem Kovářem a Tomášem Filippim v sestavě. Už nyní však musí připravovat tu následující, kterou provází hned několik otazníků. Připojí se klub z Pekingu? A uhradí současní účastníci své závazky v daném termínu? „Pokud ne, potom jejich účast v příští sezoně nebude možná. Týká se to osmi klubů,“ přiznává šéf soutěže Dmitrij Černyšenko.

Už v minulých sezonách opustily mapu Kontinentální ligy například Lev Praha nebo Donbass Doněck a v podstatě před startem každého nového ročníku se najdou další kluby s finančními problémy. Tentokrát je těch, které končily sezonu se závazky vůči hráčům, dokonce osm. Ale dá se předpokládat, že podobně jako v minulých letech většina z nich do dalšího ročníku naskočí a bude se s tradičními giganty rvát o prestižní Gagarinův pohár.

Jedním z účastníků může být i klub z Číny, tamní silný trh je pro vedení soutěže jistě zajímavý. V nejbližších týdnech mají vrcholit jednání o vstupu týmu Červená hvězda Kunlun, sídlícího v Pekingu. Kromě toho jsou ve hře ještě další tři čínské mančafty. „Podepsali jsme předběžnou dohodu, na jejímž základě může být pekingský klub účastníkem soutěže už v sezoně 2016-17. Definitivní rozhodnutí padne v červenci,“ prozrazuje Černyšenko.

Českou jedničkou draftu KHL Nečas, uspěli i Kubalík, Kaše a Zadina »

Zájem o vstup do Kontinentální ligy neprojevili jenom Číňané, ale také dva celky z evropského kontinentu. „Oslovily nás kluby z Londýna nebo Drážďan,“ potvrzuje šéf ruské KHL s tím, že do budoucna neplánuje žádné masivní rozšíření soutěže. „Ligu neplánujeme rozšířit na víc než třicet účastníků,“ říká Černyšenko. V uplynulé sezoně, kterou ovládl Magnitogorsk s Janem Kovářem a Tomášem Filippem v sestavě, se v KHL představilo 28 celků.

Na schůzce vrcholných představitelů nejlepší evropské soutěže se znovu řešil také omezený počet cizinců na soupiskách jednotlivých týmů. Těch může být stále pouze pět. „Změny v tomto směru nenastaly a za cizince budeme opět považovat i hráče z Běloruska a Kazachstánu,“ hlásí prezident KHL, která mimo jiné ocenila i nejlepší hráče uplynulé sezony. Mezi útočníky figurovali Alexander Radulov, Sergej Mozjakin nebo kanonýr Jan Kovář.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz