Nečasův rok snů spěchá dál. Teď Kometa, pak se těším na osmnáctky! velí

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Poprvé se předvedl na mistrovství světa, Martin Nečas i mezi elitními juniory planety ukázal, že má mimořádný potenciál. O útočníka brněnské Komety se zajímala média, jeho hru sledovali skauti NHL. Pokud se nestane něco nečekaného, mladík s velkou herní inteligencí bezpochyby uspěje v prvním kole draftu. Ovšem to je ještě daleko. Nečas se teď srovnává s pocity po čtvrtfinálovém vyřazení. "Určitě je tam zklamání. Zápas jsme šli vyhrát, ale uspěli bohužel Kanaďané," lituje.

Češi tušili, že proti javorovým listům musejí nechat na ledě 110 procent. A stejně to nemusí stačit. "Velká škoda, že jsme tak dobře nehráli všechny zápasy ve skupině. Ve čtvrtfinále jsme byli jako jeden tým. Snažili jsme se být organizovaní, co nejlépe to šlo. Kanada je ale neskutečný tým, vytvářela si spoustu šancí. Někteří kluci už nastoupili v NHL. My šli určitě zápas vyhrát, ale oni byli favorité. Snažili jsme se konkurovat, až na druhou třetinu to docela šlo. Tam jsme udělali chybu z bully, oni nám dali gól a odskočili. Což bylo možná rozhodující," rozebírá.

Čtvrtfinále jsme odehráli na sto procent, ale bohužel to nestačilo

Úkol uspět proti javorovým listům byl skutečně maximální výzvou. Nicméně junioři se nezalekli a dlouho sokem docela cloumali. "Proti Kanadě je to hrozně těžké, protože se většinu zápasu bráníte. Oni jsou hrozně silní na puku, my nejdřív zkoušeli vyrážet do rychlých brejků. Ve třetí třetině jsme se pak snažili trošku to tlačit. Vypracovali jsme si šance, dali jsme góla a snížili. Bohužel, oni pak skórovali také a utkání dovedli k vítězství," povídá. Smutek z vyřazení může malinko odfouknout pocit zadostiučinění. Dvacítka nepřipomínala ovce na porážku, statečně dřela, dokud jí síly a kvality stačily.

"Víme, že fanoušci nám před zápasem moc nevěřili. To bylo po dvou prohrách v přípravě docela jasné. Ale my chtěli jednoznačně uspět. Nemohu říci, že bychom do utkání vstupovali s tím, že prohrajeme a poletíme zpátky domů. Myslím, že jsme vážně odehráli zápas na sto procent. Ale nevyšlo to, protože Kanada je skvělá. My si měli vypracovat lepší pozici ve skupině, tam jsme nehráli dobře," opakuje.

Pro vývoj turnaje byly klíčové bitvy se Švýcary a Dány. Místo aby Češi potvrdili úvodní vítězství nad Finskem, dvakrát brali jen bod za porážku v prodloužení. "V obou těch zápasech jsme byli favority a nesplnili, co jsme měli. Ať si myslí kdokoli cokoli, všechny týmy jsou hrozně vyrovnané. Ne, že by nás třeba Dánové přehrávali. Ale když měli šanci, tak dali góla. To bylo těžké pro naše hlavy. Určitě se to nevyvinulo tak, jak bychom chtěli," reaguje. Start v Montrealu je pro Nečase každopádně výborným vkladem do budoucna. Na šampionát dvacítek může ještě dvakrát, podobně jako Jakub Škarek nebo David Kvasmička.

Do MS osmnáctek půjdeme s tím, že chceme pomýšlet na nejlepší příčky

Tohle trio by si mělo na jaře zahrát šampionát osmnáctek v Popradu a Spišské Nové Vsi. Vítězové loňského Memoriálu Ivana Hlinky vzbuzují před mistrovstvím světa velké naděje. "Já se hrozně těším. Teď skončilo mistrovství dvacítek. Jsou tam emoce, zklamání z turnaje. Ale musíme si vzít co nejvíc. A my kluci, kteří tady budeme třeba příští rok, musíme makat .Je třeba se poučit, že turnaj se hraje naplno. Celou dobu. Stejné to bude na osmnáctkách. Jde o krátkodobou akci, není až tak podstatné, kdo je favorit. Každý může překvapit a hrát úplně jinak. Stačí se tady podívat na Dány, nebo na Finy, kteří hráli o záchranu," upozorňuje.

Ve dvacítce byl Nečas podobným žolíkem jako v minulosti například Pastrňák, Vrána, Zacha, Frolík. Všichni naplnili potenciál, Martin půjde v jejich stopách. Úvodní mistrovství světa kariéry se mu povedlo. "Byl jsem nováček a hrál tu jako mladší. Takže jsem asi neměl být lídrem. Snažil jsem se hrát nejlépe, jak jsem mohl. Jenom tak jsem mohl přispět týmu. Opravdu škoda, že jsme nepřešli čtvrtfinále, to je takový bod zlomu. Jak koukám do historie, dvacítce se to spoustu let nepovedlo," zmiňuje.

Příští rok se o vymazání dlouhého čekání pokusí ročník 1998, pokud neuspěje, přijde na řadu parta kolem Nečase. Ta se brzy začne chystat na zmíněné osmnáctky. "Máme skvělou partu. Kluky z týmu jsem neviděl od Memoriálu Ivana Hlinky, jsem natěšený. Teď po návratu se ale musím soustředit na Kometu, chci hrát co nejlépe, sezona bude vrcholit. Pak už to bude směřovat k šampionátu do 18 let," hlásí. Na Slovensku se posune do jiné role. Z naděje dvacítky se stane dispečer mladší reprezentace, Nečas by mohl osmnáctku nasměrovat k medaili. "Každý máme svoji roli. Když jsme hráli Hlinkův memoriál, trenéři to výborně poskládali. Do turnaje půjdeme s tím, že chceme pomýšlet na nejlepší příčky," nebrání se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz