Nečas po premiéře: Potřeboval jsem se rozdýchat. Věřím, že to bude jenom lepší

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(SÖDERTÄLJE, od našeho zpravodaje) Dlouho na ni čekal, teď má Martin Nečas velkou mezistátní premiéru za sebou. Na duel s Finy nebude vzpomínat moc v dobrém, elitní výběr totiž padl 2:5, ovšem brněnský talent si v kariéře odškrtl další splněný sen. Nečas šel do bitvy po nemoci, neměl to snadné. "Potřeboval jsem se do toho dostat. Věřím, že to bude jen lepší," povídá.

Po zápase nikomu z českých hokejistů nebylo moc do řeči. Vyloupení hříchů za čtvrteční porážku se Švédy se nekonalo, zápas se Suomi nabídl jen jednu slušnou dvacetiminutovku. Což na úspěch nestačilo. "Nebyl to od nás dobrý výkon. Začalo to první třetinou, kdy jsme měli hrozně moc vyloučení a Finové nám z toho dali dva góly Ta druhá byla trošku lepší, snížili jsme. Ale v závěru to bylo stejné jako na začátku," konstatuje Nečas.

Souboj v Södertälje pro něj znamenal první start za národní tým dospělých. "Nervozita nebyla. Ale měl jsem určité problémy s dýcháním a takovou tou fyzickou připraveností. Od posledního finále, které se hrálo minulou neděli, jsem měl pauzu. Dobírám antibiotika, nebylo to ideální. Ale jsem rád, že jsem mohl hrát zápas. Rozhýbaly se mi nohy, rozdýchal jsem se. Potřeboval jsem se do toho trošku dostat. Věřím, že to bude jen lepší," popisuje rozpoložení.

První třetina určila ráz zápasu, ví Josef Jandač

V utkání hrál Nečas pravidelně první dvě třetiny, během té poslední naskočil pouze do jedné přesilovky. "Byli jsme takhle domluveni. Že to uděláme podle toho, jak to se mnou bude vypadat. Byli připraveni Filip Zadina a Filip Chlapík, který pak měl moji pozici." Když slyší dotaz, jestli je hokej na nejlepší evropské scéně hodně jiný, než co zažil v domácí nejvyšší soutěži, talent ze Žďáru nad Sázavou přikyvuje.

"V porovnání s finále extraligy určitě ano. Myslím, že Euro Hockey Tour je rychlejší. Když vezmu mistrovství světa dvacítek, tam mi to přišlo rychlostně podobné. Mladí kluci hodně lítali, to bylo asi srovnatelné," potvrzuje. Utkání dominovali hokejisté Finska, kteří českému výběru oplatili porážku z Pardubic. A také prohloubili vrásky trenéra Jandače.

Tahali jsme za kratší konec, líčí Dominik Kubalík

Češi hodně faulovali, ovšem příčiny porážky jsou podle Nečase i jinde. "Finové měli výborné založení, puky si hnedka posouvali, tím pádem to jejich útočníci dostávali do hokejky. My si to stříleli hodně po patách, pořádně jsme si v založení nenahráli. Což je pak hrozně těžké," upozorňuje.

Před elitním výběrem je už pouze nedělní duel proti sborné. "Chtělo by to ukončit turnaj výhrou, Rusáky se budeme snažit porazit," slibuje. Test před šampionátem má pro hokejisty každopádně velkou cenu. "Je to skvělá generálka, víme, že hru musíme zlepšit," říká Nečas. "A také být víc disciplinovaní. Na Švédských hrách jsou týmy v podobném složení, jaké budou mít v Dánsku. Je třeba zabrat!" velí závěrem.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz