Nečas? Dobrá zpráva! říká před generálkou Pešán. Věří, že na MS bude i Chytil

Foto: Karel Švec, cslh.cz

1. listopadu 2017, 15:30

Václav Jáchim

Čas kvapí, mistrovství světa juniorů se blíží. Letošní šampionát odstartuje 26. prosince v americkém Buffalu, necelé dva měsíce před startem čeká českou dvacítku poslední náročná zkouška. Generálkou na vrchol sezony bude listopadový turnaj čtyř zemí v Rusku, hlavní kouč Filip Pešán pošle do boje mužstvo, které vytvoří hokejisté z tuzemských klubů. "Jde nám samozřejmě o co nejlepší výsledek, ale také o to, abychom viděli v akci jednotlivé hráče. Za tenhle turnaj jsem moc rád," přiznává.

Juniorský výběr si dal od konce letních prázdnin pauzu. Hkejisté se na srpnovém turnaji ve Finsku vytáhli, zdolali domácí Suomi i Švédy, jen těsně podlehli vítězným Rusům. Češi by na to nyní rádi navázali, trenérský štáb má k dispozici i jednu vítanou posilu, jejíž budoucnost byla dlouho s otazníkem. "Máme radost, že můžeme využít Martina Nečase. Po návratu ze zámoří do Komety to neměl a nemá snadné. Ale chce reprezentovat, pro nás určitě dobrá zpráva," pochvaluje si hlavní kouč.

Pešán: Jsem v kontaktu s Rangers. Věřím, že Chytila mít budeme

Nečas startoval už na loňském mistrovství světa, na svůj věk má spoustu zkušeností. Dvacítka díky němu získala před generálkou kvalitu do útoku. "Martinovi může turnaj pomoci. Stejně tak on mužstvu. Věříme, že přinese zkušenosti, které poslední dobou nabral. Okusil NHL, hodně se posunul," připomíná Pešán.

Juniorská reprezentace v minulosti zažila jiné podobné případy, po premiéře v NHL nebo účasti v zámořských kempech oblékli dres dvacítky Pastrňák, Hertl, Vrána, Jaškin a další talenti. "Když jsem se bavil s kolegou Mírou Přerostem, potvrdil, že historická zkušenost hovoří v této souvislosti pozitivně. Kluci, kteří se dotkli NHL, pak měli ve dvacítce velké sebevědomí. Na jejich hře to bylo vidět," dodává Pešán.

Hlavní trenér doufá, že na světovém šampionátu bude moci využít také služeb Filipa Chytila. "Hraje na farmě, kde je výborný. Jsem v pravidelném kontaktu s lidmi z New York Rangers. Říkali mi, že Filip brzy možná dostane znovu šanci v NHL, což mu samozřejmě přeji, byť pro dvacítku by to třeba mohla být komplikace. Ale v organizaci se na věc dívají tak, že by mistrovství světa Chytilovi prospělo. Věřím, že bychom ho mohli mít v prosinci k dispozici," naznačuje.

Šance pro Škarka a Kořenáře. Klouček bude chytat za devatenáctku

Trenérský štáb na dálku sleduje všechny dostupné krajánky za zahraničních soutěží, do Ruska ovšem odletí reprezentanti z tuzemských klubů. "Měli jsme jednoho zraněného, jinak je výběr podle původních představ. Jsme rádi, že v Rusku uvidíme hráče v přesilovkách a v rolích, které třeba na klubové úrovni úplně nemají. Listopadový turnaj je pro nás velmi důležitou zkouškou," zdůrazňuje. Kvituje spolupráci svazu s prvoligovými Litoměřicemi, kde několik adeptů startu na MS působí. "Hráči tam plní role, které od nich chceme ve dvacítce. Věřím, že tři týdny před turnajem ještě někoho dalšího do Litoměřic dostaneme," zmiňuje Pešán.

V nominaci na klání čtyř evropských výběrů, které bude hostit Balašicha, je řada hokejistů s extraligovými zkušenostmi. "Těší nás, že hrají pravidelně – ať už nejvyšší soutěž, nebo WSM Ligu," pochvaluje si kouč. Solidní konkurence panuje na pozici brankářů, kvalitní výkony předvádí trio Škarek, Kořenář, Klouček, ovšem v týmu mohou být jen dva z nich. "Rozhodli jsme se pro Škarka a Kořenáře, Milan Klouček pojede s devatenáctkou, kterou čekají náročné zápasy proti Finsku. Pak si všechno vyhodnotíme," doplňuje.

Pro Filipa Pešána je listopadová akce určitým vybočením z klubového stereotypu, v Liberci má aktuálně práce nad hlavu. "Dvacítka mě okysličí, na druhou stranu se s klubem nenacházíme v úspěšném období. Starostí je dost. Ale pevně věřím, že můj odjezd nebude mít vliv na náš další program. V posledních zápasech bylo patrné, že se herně zvedáme. Je třeba v tom pokračovat," uzavírá.

Nominace reprezentační dvacítky na turnaj čtyř zemí v Rusku (8. – 10. listopadu 2017, Balašicha):

Brankáři:
Jakub Škarek (Jihlava), Josef Kořenář (Benátky n. J.).

Obránci:
František Hrdinka (Ml. Boleslav), Lukáš Doudera (Litvínov), David Kvasnička (Plzeň), Jakub Galvas (Olomouc), Ondřej Buchtela (Chomutov/Kadaň), Ondřej Kachyňa (Litoměřice), Filip Haman (Frýdek-Místek).

Útočníci:
Martin Nečas (Kometa Brno), Martin Kaut (Pardubice), Daniel Kurovský (Vítkovice), Matěj Chalupa, Petr Kodýtek (oba Plzeň), Pavel Kousal, Ondřej Najman (oba Ml. Boleslav), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Milan Davídek (K. Vary), Tomáš Havránek (Třebíč), David Kofroň (Frýdek-Místek), Matyáš Kantner, Filip Helt (oba Litoměřice).

Náhradníci:
Milan Klouček (Pardubice), Martin Padrnos (Zlín), Radek Jeřábek, Filip Jirásek, Martin Havelka (všichni Litoměřice), Kryštof Hrabík (Liberec), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK), Adam Kubík (Kladno), Lukáš Rousek (Sparta Praha), Jan Kalus (Frýdek-Místek).

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Filip Pešán.
Asistenti: Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Aleš Vladyka.
Lékař: MUDr. Jaroslav Budín.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Kustod: Oldřich Kopecký.

Program turnaje v Rusku:

Středa 8. listopadu:
15:30 Česko – Finsko
19:00 Rusko – Švédsko

Čtvrtek 9. listopadu:
15:30 Finsko – Švédsko
19:00 Česko – Rusko

Pátek 10. listopadu:
14:30 Švédsko – Česko
18:00 Rusko – Finsko

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v místních časech, v Česku je o dvě hodiny méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz