<

Nebyli jsme lepší, ale máme další výhru, tvrdí Jandač. Bude s Rusy chytat Rittich?

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

21. dubna 2018, 17:30

Václav Jáchim

Další náročná bitva, další vítězství. Čeští hokejisté jsou na Carlson Hockey Games stále stoprocentní, tým Josefa Jandače v přípravě na mistrovství světa jede bez ztráty kytičky. Hokejisté vyhráli šestý zápas za sebou, proti Švédům to byla dlouho přetahovaná, ale díky přesilovkové souhře Hanzla a Nestrašila nakonec s dalším radostným koncem. "Řekl bych, že celkem podobný scénář jako s Finy. Nebyli jsme lepším týmem, ale máme další výhru," konstatuje hlavní trenér Josef Jandač.

Sobotní odpoledne vybízelo spíš k cestě do přírody, možná i k vodě. Venku tropy jako v červenci, vedro na padnutí. Letošní Carlson Hockey Games provází nádherné počasí, čeští hokejisté bez ohledu na to podstupují nominační boj o šampionát. A v Pardubicích dřou o prvenství na turnaji. Zatím jim to ladí, severské soky vyřídili shodně 3:1. Také průběh obou zápasů byl dost podobný.

"Měli jsme výborný nástup, Švédy jsme zatlačili do totální defenzivy. Byl nás plný led, hráli jsme s chutí," hodnotí Jandač. Pak soupeř dostal početní výhodu a přece jen nabral tempo. "V závěru první třetiny jsme malinko polevili, ta druhá byla velmi špatná. Přesný obraz toho, co jsme hráli předtím, pak se to nějak otočilo. Dostávali jsme se pod tlak a nestíhali, dělali jsme chyby." V posledním dějství šel výkon reprezentantů zase nahoru. "Naše hra se trošku zlepšila. Podobně jako ve čtvrtek proti Finům rozhodly přesilovky, speciální týmy. Byla tam dobře ubráněná oslabení," dodává.

Hanzy je skvělý centr, užívám si to, říká Nestrašil

Velký podíl na vítězství měla formace Robina Hanzla s Andrejem Nestrašilem a Matějem Stránským na křídlech. "Kluci spolu hrají v přípravě déle. Oproti některým dalším hráčům mají náskok. Je tam určitá souhra, návyk na hru nebo herní systém. Je vidět, že ti kluci jsou s námi delší dobu. Vědí co a jak. To je pochopitelně potěšující." V utkání se skvěle předvedl Robin Hanzl, o jeho přínosu pro ofenzivu není pochyb. "Robin je hlavně chytrý, dokáže číst hru. Nepanikaří, nezmatkuje. Je to takový ten playmaker, co umí rozdávat puky. Možná by mohl i občas střílet, protože ta jeho střela z přesilovky byla ukázková. Mohl by dávat víc gólů," zmiňuje Jandač.

V porovnání se čtvrtečním kláním proti Finsku naopak nebyli tolik vidět žolíci Zadina, Chlapík či Chytil. "Trošičku mě zklamal pohyb našich mladých hráčů. Nevím, jestli na ně dolehla nějaká únava z cestování nebo z časového posunu. Proti Švédům nebylo jejich bruslení zdaleka takové. Doufám, že do nedělního utkání s Rusy to bude lepší." V úvodním zápase Carlson Hockey Games nováčci sršeli energii, byť sem tam vyrobili nějakou nepřesnost. "Chybky se stanou, jsou součástí hry. Malé nejsou až tak zásadní, velké samozřejmě ano. Z hokeje se nesnažíme dělat vědu, taktika není až tak složitá. Předpokladem dobrého výkonu je hlavně kvalitní pohyb, ten tentokrát klukům chyběl."

Potil jsem se už po hymně, směje se Furch

Češi mají na kontě šest bodů a podobně jako loni sahají na domácím podniku Euro Hockey Tour po triumfu. Vrcholem letošních Carlson Hockey Games bude nedělní utkání proti Rusku, které v Pardubicích startuje od 14:20 hodin. "Je dobře, že jsme oba zápasy vyhráli. Turnaj bude gradovat. Doufám, že náš výkon bude lepší než se Švédy. Hrajeme proti Rusku, co víc si přát," hlásí Jandač.

Ve složení mužstva znovu nastanou změny, jisté například je, že do turnaje nezasáhne Michal Řepík. "Má problémy se zápěstím, dáme mu volno," potvrzuje Jandač. "Sestavu promícháme, já si všechno projdu ve smyslu, jestli tam není něco z hlediska zdravotního limitu." Kdo bude chytat? "Uvidíme, ještě si to potvrdíme. Chtěli bychom Davida Ritticha, tuhle představu máme. Ale ještě to není stoprocentní," dodává. Jasno zatím není ani o tom, zda by mohl nastoupit Martin Frk, který v sobotu dopoledne poprvé na pardubickém ledě trénoval.

Sestřih Carlson Hockey Games: Česko – Švédsko 3:1

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz