Naštvaný Cíger se opřel do šéfa svazu: Dělá podraz za podrazem

Foto: Michal Slavík

16. května 2017, 17:25

Adam Bagar

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Loučili se celkem sympaticky, ale jinak nemohou být se svým letošním účinkováním na MS spokojeni. Slovenští hokejisté obsadí konečné čtrnácté místo, což znamená jejich nejhorší umístění v historii, a těšit je může snad jenom záchrana mezi světovou elitou. "Klukům se ani nedivím, že tak hráli. Už před turnajem byli odepisováni a když jim pak někdo ještě víc nakládá, tak je těžké z nich dostat víc," hlásí nasupený Zdeno Cíger.

"Nechci teď říct nějakou blbost, ale na Slovensku se o všem budu bavit, protože hodně věcí bylo špatných. A co všechno jsem za ty dva roky zažil, to byla katastrofa," kroutí hlavou Zdeno Cíger, který nelituje, že tehdy kývl na nabídku trénovat národní mužstvo. "Nejsem ten typ, že bych někdy něčeho litoval. Hokeji se věnuju odmalička, na stadionu jsem v podstatě vyrostl a prostě dělám to, co mám rád," vypráví.

"Jen mě mrzí, že někteří lidé mi to vědomě znechucují." Naráží tím na šéfa slovenského svazu Martina Kohúta, který už delší dobu avizuje, že chce na post generálního manažera národního týmu dosadit Miroslava Šatana. Róbert Švehla ani trenér Zdeno Cíger nemají důvěru. "Netěší mě, že to někdo takhle dopředu vypráví, že s vámi nepočítá. Když víte, že už u toho nebudete, jak máte pak dělat svou práci?" ptá se.

Beru plnou zodpovědnost. Ale ne i za to, co jsme dříve zanedbali

"Však měl mi říct, že mě nechce. Šel bych dělat něco jiného, byl bych teď doma s rodinou a nemusel řešit takové věci. Takový přístup mě hodně mrzí. S takovým člověkem se ani nechci bavit. Není upřímný, to je podraz za podrazem," soptí Cíger, který dřív přemýšlel o rezignaci. "Ale nechtěl jsem odejít kvůli klukům. Nejsem člověk, který by sám od sebe odcházel z boje," líčí kouč v emotivním hodnocení.

Kohút slovenským novinářům řekl, že Cígerovi telefonoval, ale ten to dementoval. "Psal mi smsku, ale ta vás nepovzbudí ani vám nepomůže. Pro mě je to falešné, přijde mi to jako hra, a na to já nejsem. Mám rád hokej a chci mu na Slovensku pomoct, nejsem politik," pokračuje slovenský trenér, který se nezříká zodpovědnosti za letošní výkony a výsledky. Ty byly vůbec nejhorší v historii slovenského hokeje.

"Některé věci nemůžou fungovat tak, jak fungují. Nemůžeme přece před šampionátem šetřit na hokejkách, bruslích, doplňkové výživě nebo pitném režimu."

"Beru plnou zodpovědnost, ale nemohu ji brát donekonečna i za to, co jsme dříve zanedbali." Slovenský hokej zaostává, letos už jsou před ním dokonce státy jako Dánsko, Bělorusko nebo Lotyšsko. Tedy týmy, které dřív Slováci bez problémů poráželi. "Musíme pracovat na zlepšení individuálních činností, zlepšit zakončení, umět v rychlosti zvládat nějaké věci, ale to všechno se musíme učit už odmalička," ví Cíger.

Podle slov slovenského kouče navíc v reprezentaci nefungují ani další věci. "Některé věci nemůžou fungovat tak, jak fungují. Nemůžeme přece před šampionátem šetřit na hokejkách, bruslích, doplňkové výživě nebo pitném režimu," nechápe. I takové neshody se možná mohly podepsat na výkonech Slováků. "Ti mladí kluci to určitě cítí," má jasno slovenský trenér, který neměl zdaleka k dispozici nejlepší tým.

Tohle není bojkot, ale sabotování. A vědomé, což mě nejvíc štve

"Jeden rok bojkotujeme, druhý to sabotujeme. Ti kluci to všechno cítí a je neskutečné, co vše jsme zažili." Loňský bojkot ale podle Cígera netrvá. "Tohle není bojkot, toto bylo sabotování. A vědomé, což mě nejvíc štve. Nevím, kdo za tím stojí. Ne všichni chtěli reprezentovat, mladé kluky tak nechali ve štychu. Klobouk dolů před nimi, ale bohužel každý jen kritizuje a hledá chyby. To je už ta naše mentalita," říká.

Slováci se zachránili a končí až čtrnáctí, ale s turnajem se loučili se ctí, když padli se Švédskem 2:4. "Kluci chtěli, byla na nich vidět energie a chuť dokázat, že nejsou tak špatní. Jenom škoda těch švédských gólů, oni dokáží využít každého zaváhání. Jsem rád, že kluci do toho dali vše a udělali maximum," ví Cíger, který vyzdvihl i výkon střídajícího Jaroslava Januse. "Byl perfektní a velmi jistý. Klobouk dolů," zakončuje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz