Náhlý útěk lotyšského kouče? O peníze nejde, dostal strach, tvrdí šéf svazu

30. srpna 2016, 15:02

Václav Jáchim

Trenérské změny bývají náhlé i nečekané, často přinášejí pořádnou porci vzteku a výčitek. Jeden takový veletoč má za sebou lotyšská reprezentace, kterou od čtvrtka čeká olympijská kvalifikace na domácí půdě v Rize. Místo finiše přípravy muselo vedení tamního svazu bleskově řešit, kým nahradit kouče Leonida Beresněvse, jenž ve funkci skončil. "Dlužili jsme mu měsíční plat, ale to nebyl hlavní problém. Když trenér viděl, že Němci mají v kádru sedm hráčů NHL, dostal strach," uvedl na tiskové konferenci šéf lotyšského hokeje Kirovs Lipmans.

Postoj Beresněvse všechny zaskočil, jeho útěk dostal lotyšský národní tým do složité situace. "Trenér si vybral nejhorší období, tento týden máme klíčovou kvalifikaci o olympiádu 2018. Nechápu, jak může Beresněvs myslet jenom na sebe. Žije v Lotyšsku a svoji zemi nemá rád. Mění zájmy vlasti za to, že měsíc nedostal výplatu," láteřil Lipmans.

Situace v lotyšském hokeji je poněkud excentrická, podíl na tom má i prezident svazu. Před posledním mistrovstvím světa proti Lipmansovi ostře vystoupili dlouholetí reprezentanti Oskarks Bartulis a Janis Sprukts. Prvně zmíněný zadák ruského Vladivostoku se později omluvil a nyní je v týmu pro olympijskou kvalifikaci. Sprukts řekl, že dokud Lipmans povede lotyšský hokej, změna k lepšímu nenastane. A od bosse to následně v médiích pořádně chytal s tím, že mu jde jen o peníze.

V případě trenéra se zdálo být všechno v klidu, leč nakonec došlo ke změně. A pořádně nečekané. Beresněvs to měl přitom nahnuté, jarní šampionát v Moskvě se Lotyšům nepovedl. "Předtím jsme se v Praze zachraňovali, trenér dostal za úkol, aby mužstvo skončilo v Moskvě do desáté příčky. Dopadli jsme hůř, ale Beresněvse jsme ve funkci podrželi. Do olympijské kvalifikace zbývalo málo času, narušili bychom kontinuitu a ohrozili šance vybojovat postup. Teď víme, že to byla chyba," mrzí Lipmanse.

Podle svých slov absolutně nechápe, jak kouč mohl odejít z funkce jen několik dní před turnajem v Rize. "Navíc to udělal v rozhovoru s novinářem, to už se mi ani nechce komentovat," doplnil šéf lotyšského hokeje. Lipmans musel doslova během několika hodin najít nového vládce lotyšské střídačky, navíc mnozí potenciální adepti (Skudra, Abols, Ankipans, Sejejs, Ignatěvs) nejsou vzhledem k práci u klubů KHL k dispozici. Volba nakonec padla na ostříleného Haraldse Vasiljevse, jenž národní mužstvo před lety vedl a teď byl volný. "Patří mu velké poděkování. Opravdu! Pomohl v těžké situaci," vzkázal Lipmans.

Odchod Beresněvse se snad podaří zacelit, prezident svazu mu ale ránu do zad nezapomene. "Našel důvod, aby to mohl udělat. Dlužili jsme měsíční plat, trenérovi jsem říkal, ať vydrží. Že zaplatíme, jakmile se náš účetní vrátí z dovolené. Byla to jasná záminka. V KHL vidíte, že kluby dluží měsíce a trenéři jsou trpěliví. Pracují dál. Beresněvs dostal strach, že neuspěje. Když viděl soupisku Němců, tím to celé začalo," upozornil Lipmans. Jednání s trenérem prý bylo rychlé. "Já se s ním nehádal, řešil jsem to v klidu. Řekl jsem mu díky za práci a za 13. místo na mistrovství světa. Je fakt, že tenhle výsledek jsme předtím udělali i bez něj," doplnil nakvašeně.

Nový kouč lotyšského výběru Haralds Vasiljevs už se svěřenci začal přípravu na domácí boje o olympiádu 2018. Ve čtvrtek čekají jako první Dánové, kteří mají v týmu osm posil z NHL. Lotyšům pomůže pouze Zemgus Girgensons z Buffala, jinak kádr tvoří vesměs prověřená jména tradičních reprezentantů – včetně hradeckého Andrise Džerinše a Robertse Bukartse ze Zlína. Kvalifikace se vedle Lotyšska a Dánka zúčastní ještě Němci a Japonci. Turnaj končí v neděli 4. září a postup si zajistí pouze vítěz.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz