Na Slovensku hledají nového trenéra reprezentace, padají jména Šupler, Štěrbák či Filc

31. května 2006, 8:10

Miroslav Votava

Výkonný výbor SZLH bude na svém zasedání, které se uskuteční v průběhu června, volit nového trenéra slovenského národního týmu. Dosavadní kouč František Hossa už před začátkem mistrovství světa v Lotyšsku avizoval, že u kormidla reprezentace končí bez ohledu na umístění na šampionátu. Podle slov generálního ředitele slovenského hokejového svazu Igora Němečka vzejdou návrhy kandidátů od členů výkonného výboru, ale poslední slovo a komunikaci s adepty bude mít na starosti šéf svazu Juraj Široký. "Nepovím, kolik trenérů přichází v úvahu, ale určitě jsme realisté a víme, že nemáme žádný zástup dostatečně fundovaných lidí, kteří by to mohli vzít," řekl pro deník Korzár Igor Němeček.

Podle jeho slov není úplně vyloučené, že by slovenskou reprezentaci mohl vést i trenér ze zahraničí, ale zatím je to jen v teoretické rovině a dosud nikdo ze svazu nehovořil se žádným koučem z ciziny. Spekuluje se, že by se mohlo jednat o odborníka z Kanady či z České republiky.

V této souvislosti bylo už dříve zmíněno jméno Aloise Hadamczika, který vedl český národní tým na olympijských hrách v Turíně a na MS v Rize. Končí mu ale smlouva a i přes zisk dvou cenných medailí není jisté, jestli bude pokračovat. Na přímou otázku, jestli by v případě nabídky vzal slovenskou reprezentaci, odpověděl: "Proč ne?"

Ve slovenské extralize je široký zástup českých trenérů - Ladislav Svozil povede Zvolen, kam přichází z Popradu. Antonín Stavjaňa byl jmenován novým trenérem Dukly Trenčín, Rostislav Čada se postaví na střídačku Slovanu Bratislava. Ve Skalici je Pavel Pazourek, v Popradu Stanislav Berger. Nitru měl vést Zdislav Tabara, ale na začátky letní přípravy ho potkaly vážné zdravotní problémy a musel na operaci. Klub samozřejmě nemohl čekat a našel si nového trenéra. 

I přesto nejsou všichni na Slovensku nakloněni tomu, že by národní tým mohl vést někdo z Čech. "Je to opravdu problematické z hlediska fanoušků. Pro mnohé je to těžko stravitelný návrh, aby se český trenér dostal na slovenskou střídačku, případně méně známý kouč ze zámoří," přidal svůj postřeh bývalý trenér slovenské reprezentace Ján Filc, který dovedl v roce 2002 na MS ve Stockholmu Slováky k největšímu úspěchu v historii - zisku titulu mistrů světa.

Kvůli svým povinnostem ve Slovenské unii sportu ale musel omezit své aktivity a skončil jako trenér reprezentace. Nyní se v kuloárech zmiňuje právě jeho jméno. Mezi žhavé kandidáty by měli patřit i Július Šupler a Ján Štěrbák, kteří už také v minulosti stáli na střídačce slovenské reprezentace.

Šupler vede lotyšský tým HK Riga, Štěrbák si to po zisku titulu se Žilinou namířil do Košic. Adept na post hlavního kouče musí splňovat základní kritéria - odbornost, komunikativnost, jazykovou vybavenost a v neposlední řadě by měl vyjít s největšími hvězdami.

Výhodou by mohla být i znalost prostředí. Je pravděpodobné, že se novým koučem stane trenér, který národní tým už jednou vedl. "Je to dost důležité. Pokud jde o počet adeptů, tak to odhaduji na čtyři-pět, ale v průběhu dvou tří týdnů může být toto číslo jiné," dodává Ján Filc, který své šance nechtěl komentovat.

František Hossa vedl národní tým od roku 2002, nyní by nový kouč měl uzavřít smlouvu na dva roky. Je vyloučené, že by pokračoval Hossa, který se mezitím stal generálním manažerem Dukly Trenčín.

Na kongresu SZLH, který se koná jednou za čtyři roky, budou delegáti také hodnotit práci výkonného výboru a dozorčí rady. Na řadu přijdou i legislativní změny, volba prezidenta, členů VV a DZ. "Každý z delegátů má možnost navrhnout svého kandidáta na post prezidenta," dodal pro deník Korzár Igor Němeček.

Dá se očekávat živá debata, se současným prezidentem Jurajem Širokým se dostal v posledních měsících do ostrého sporu Peter Šťastný, legendární útočník a bývalý generální manažer slovenské reprezentace.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz