<

Na olympiádu teď nemyslím, říká Erat. V Brně zůstal z více důvodů

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

8. září 2017, 9:54

Daniel Kinc

Na jaře splnil to, co se od něj po příchodu do Brna očekávalo. V Kometě se Martin Erat stal jedním z vůdců, navíc pomáhal mladým, kterým předával cenné zkušenosti. Ačkoliv se na začátku ledna zranil, tak v play off byl zpět ve formě. Spolu s útočnými parťáky bavil fanoušky pohlednými akcemi a krásnými góly. Na konci sezony pak zaslouženě pozvedl nad hlavu mistrovský pohár. Přestože mu po sezoně vypršela smlouva a nechal si čas na rozmyšlenou, po dohodě s Liborem Zábranským se upsal na další rok – důvodů měl navíc hned několik.

V přípravě na novou sezonu sehrála Kometa deset zápasů, čtyři z nich v rámci CHL, v níž zůstal poslední mistr neporažen.„Já jsem odehrál jenom jeden zápas. Kluci předvedli výborné výkony a měli šanci okusit zase něco jiného. Byl to jiný hokej a myslím, že je to jen a jen dobře,“ hodnotí brněnské výkony v Lize mistrů.

Sám Erat odehrál jediné utkání, doma proti Kuopiu. „Cítím se v pohodě. Uvidíme, jak ty zápasy v lize budou vypadat. Proti Stavangeru jsem sice nehrál, ale byli jsme tak s vedením domluveni už dopředu.“ Otázkou zůstává, jestli zkušenému útočníkovi nebude v úvodu soutěže chybět zápasová praxe. „Do ledna nás čeká zhruba asi 38 zápasů, takže budu mít dost času na to, abych se rozehrál. Sezona začíná v podstatě až v lednu a od té doby se pojede. Uvidíme, jak to bude vypadat. Já se osobně připravuji na každou sezonu stejně. Byli jsme takhle s Liborem Zábranským domluveni. Připravoval jsem se tak, abych byl připraven,“ dodává.

Připravoval se opět v Nashvillu, léto si zpestřil finále NHL

Už několik let je zvykem, že se šestatřicetiletý křídelník připravuje ve „svém“ Nashvillu, většinu času tráví s kapitánem místních Predators Mikem Fisherem. „Mike Fisher už moc netrénoval, protože se rozhodl ukončit svou kariéru. Trénoval jsem s Chrisem Leem a dalšími kluky, co hrají za Nashville. Mám přípravu stále stejnou,“ nastínil svůj trénink.

V městě country se navíc poprvé v historii hrálo finále Stanley Cupu, u kterého Erat samozřejmě nechyběl. „Bylo to super. Byl jsem moc spokojený, že jsem viděl hezký hokej, a viděl jsem, jakým směrem se hokej ubírá. Mohl jsem se podívat na zápasy z jiného pohledu a bylo to velké zpestření mého léta,“ popisuje dění ve městě poraženého finalisty. „Hokejová horečka už tam byla posledních osm devět let, jen se o tom tolik nemluvilo. Vždycky jsme totiž nedošli tak daleko, jako se to klukům povedlo letos. Myslím si, že je to výborné jak pro město, tak pro celý hokej na jihu USA,“ dodává s úsměvem.

Nyní se už ale bronzový medailista ze ZOH 2006 soustředí jen na začátek soutěže, do níž si chce Kometa přenést výbornou formu z přípravy. „To, co se děje na tréninku a v přípravě, bude každému v půlce extraligové sezony jedno. My se snažíme co nejlépe připravit právě na sezonu a uhrát si první šestku. Pak se může stát cokoliv,“ nepřeceňuje prozatímní výsledky. Zároveň neřeší otázku mistrovské kocoviny. „Tím my se vůbec nezabýváme. Chceme se dobře připravit na nový ročník. Kluci možná měli lepší a kratší letní přípravu, ale o tomhle se v kabině vůbec nemluví. Připravíme se co nejlépe,“ ujišťuje Erat.

Tak šest týmů bude bojovat o špičku, chceme hrát co nejvýš

Stejně jako posilovala Kometa před loňskou sezonou, tak před tou letošní posílilo několik celků, které se chtějí namotat do boje o titul. „Uvidíme opět až v sezoně. Každý může posilovat, jak chce, ale tým si musí sednout. Každý hráč musí vědět, co má dělat na ledě. Bude minimálně šest silných týmů, které budou bojovat o nejvyšší příčky, a každý rok může překvapit někdo jiný,“ řekl na téma ostatních soupeřů. „Je to vždycky o začátku sezony. Každý mančaft, který hrál špatně, se snaží zkvalitnit svůj tým a jak říkám, je zde tak šest týmů, které budou bojovat o špičku. O to zajímavější to bude. Naše ambice jsou pořád stejné, chceme bojovat co nejvýš, hrát o první šestku a pak se uvidí,“ hovoří o cílech Komety bývalý útočník Nashvillu, Washingtonu či Arizony.

Ve hře pro hokejistu s bohatými reprezentačními zkušenostmi zůstávají i ZOH 2018, které se obejdou bez hráčů z NHL. „Teď na tím určitě nepřemýšlím. Přemýšlím jen nad Kometou a sám uvidím za měsíc, za dva. Zeptejte se mě za dva měsíce,“ nechal své rozhodnutí na později.

V lize se minimálně na startu bude muset obejít bez Martina Nečase, kterého během loňského roku vedl a „vychovával“. „U něj se rozhodne zhruba za dva tři týdny. Jde o to, jak se mu bude dařit na předsezónním kempu, a co s ním Carolina bude zamýšlet. Záleží jen na ní, kde bude hrát,“ říká o talentu českého hokeje.

Setrvání v Brně mělo víc důvodů. Těší se, až to znovu vypukne

A co nakonec přinutilo Martina Erata, aby zůstal hrát v Brně? „První věcí byla vize Libora Zábranského, který má určitou představu o mládeži a také způsob, jakým ji chce vést a směřovat. Druhá věc, která rozhodovala, byla moje rodina. Rodině to nevadilo, můj syn jde do školy až příští rok, takže nám to v tomhle dost usnadnil, že máme stále rok čas na rozmyšlenou,“ líčí své rozhodnutí. Kometa v sezoně může těžit i z faktu, že jí prakticky celý tým zůstal pohromadě. „To je vlastně třetí věc, díky které jsem zvolil setrvání v Brně. Zůstávám zde i kvůli klukům,“ pochvaluje si.

V pátek celá sezona vypukne třaskavým soubojem s Třincem, a Brno právě tímto duelem vyrazí na cestu za obhajobou. „Myslím si, že každý se těšil, až ty přípravné zápasy a letní dřina skončí, a začne celá sezona. Začíná to, kvůli čemu hrajeme hokej. Je skvělé, že můžeme hned na úvod hrát s těžkým soupeřem, jedním z velkých favoritů celé soutěže. Lepší start jsme si nemohli přát,“ uzavírá hráč, kterého možná čeká poslední sezona v kariéře.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz